Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών: Ιδέες & θέσεις για την προαγωγή της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.) συμμετείχαν σε roundtable συζήτηση με τίτλο «Ιδέες, Θέσεις και Παραδείγματα για την Προαγωγή της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας» στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Το εναρκτήριο λάκτισμα της συζήτησης έδωσε ο Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε. κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, ο οποίος υποστήριξε πως κρίνεται καίριας σημασίας η συμβολή των επιχειρηματιών στον δημόσιο διάλογο, για την παρουσίαση και ανάδειξη ζωτικής σημασίας θεμάτων που αφορούν στο ελληνικό επιχειρείν.

Στη συνέχεια,ακολούθησε μια επισκόπηση

της πορείαςτης ελληνικής οικονομίας για το έτος2023, σε σχέση με την ΕΕ, καθώς και εκτιμήσειςγια την ανάπτυξή της τα επόμενα δύο έτη.Παρατηρήθηκε ότι ηΕλλάδα αναπτύχθηκε με ρυθμούς σημαντικάταχύτερους από τον μέσο όρο των χωρώντης ΕΕ, και εκτιμάται ότι θα συνεχίσειαυτή την πορεία και το 2024 και 2025. Ωστόσο,τονίστηκε η σημασία εστίασης στιςπροοπτικές της ελληνικής οικονομίαςμε ορίζοντα πενταετίας-δεκαετίας, κάτιπου η Ε.ΕΝ.Ε υποστηρίζει πως πρέπει ναστηριχθεί σε μεταρρυθμίσεις που αφορούνστον τομέα της βιομηχανίας, στο upskillingκαι reskillingτου εργατικού δυναμικού, καθώς και σεέξυπνα φορολογικά κίνητρα.

Στο πλαίσιο τωνθέσεων αυτών παρουσιάστηκαν στατιστικάστοιχεία που δείχνουν πως η ελληνικήβιομηχανία βρίσκεται αρκετά πίσω απότον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ. Γιαπαράδειγμα, ηΑκαθάριστη Προστιθέμενη Αξία τηςελληνικής βιομηχανίας βρίσκεται στο8.8% του ΑΕΠ σε σχέση με την ΕΕ των 27 πουεπιδεικνύει ποσοστό της τάξης του 14.7%.Επίσης ηΕλλάδα φαίνεται να υπολείπεται σημαντικά,σε σχέση με χώρες όπως η Ισπανία και ηΠορτογαλία, σε επενδύσεις σε μηχανολογικόεξοπλισμό, ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικώνπροϊόντων βρίσκονται σε πολύ χαμηλότεραεπίπεδα από χώρες αντίστοιχου πληθυσμιακούμεγέθους. Παράλληλα,οι δαπάνες των ελληνικών επιχειρήσεωνσε έρευνα και ανάπτυξη προσεγγίζουν το0.73% του ΑΕΠ σε σχέση με το αντίστοιχο1.48% της ΕΕ. Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεταιστην τέταρτη θέση από το τέλος, όσοναφορά στον αριθμό των ρομπότ πουχρησιμοποιούνται ανά εργαζόμενο σεσχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες τηςΕΕ υποδεικνύοντας την υστέρησή της στονπυλώνα της αυτοματοποίησης.

Πλέον των στατιστικώνπου αναφέρονται στη βιομηχανία τηςχώρας παρουσιάστηκαν στοιχεία πουδείχνουν τη θέση της Ελλάδας σταDESIscoresπου αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό καιδείχνουν την Ελλάδα να βρίσκεται στην22ηθέση από τις 27, ενώ το rankπου αφορά σε επιχειρήσεις που προσφέρουνστους εργαζόμενούς τους εκπαίδευση σετεχνικές δεξιότητες ήταν 12% το 2022 σεσχέση με το 20% της ΕΕ.

Όλα τα παραπάνωκαθιστούν τις θέσεις της Ένωσης πιοεπίκαιρες από ποτέ. Θέσεις πουεπικεντρώνονται σε πυλώνες, όπως αυτόςτης επαναβιομηχανοποίησης με τους πιοανταγωνιστικούς όρους, δηλαδή με σύμμαχοτην τεχνολογία και με μια ευρεία έννοιαπου να περιλαμβάνει και τους τομείς τηςναυτιλίας και του τουρισμού, οι οποίοιπαράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Ηεπαναβιομηχανοποίηση, αποτελεί κομμάτιτης πυξίδας για την αντιμετώπιση τουπαραγωγικού ελλείματος, σε συνδυασμόμε την ενίσχυση της εξωστρέφειας τωνελληνικών επιχειρήσεων. Επιπλέον,τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενόςσυντονιστικού οργάνου για την εφαρμογήμιας ενιαίας εθνικής βιομηχανικήςπολιτικής.

Ο πυλώνας αυτόςείναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τοανθρώπινο δυναμικό και τις ψηφιακέςδεξιότητες.Συνεπώς,είναι σημαντική η επένδυση στο upskillingκαι reskilling του ανθρώπινου δυναμικού μεόρους τεχνολογίας και ψηφιοποίησης, ηοποία συνδέεται άμεσα με τηνεπαναβιομηχανοποίηση.Προς αυτή την κατεύθυνση είναι εξαιρετικάσημαντικό να δοθούν κίνητρα στιςεπιχειρήσεις για την ψηφιακή κατάρτισητων υπαλλήλων τους, καθώς επίσης και ναεπιβραβευθούν οι εργοδότες που έχουναυξήσει τις θέσεις εργασίας και έχουνεπενδύσει στις ψηφιακές δεξιότητες,μέσω τηςμείωσης του μη μισθολογικού κόστους.Συγκεκριμένα, η πρόταση της Ε.ΕΝ.Ε. αφοράσε μια γενναία μείωση του μη μισθολογικούκόστους, στην απασχόληση, που θαεπιμερίζεται μεταξύ επιχειρήσεων καιεργαζομένων, με του τελευταίους ναλαμβάνουν και ένα ψηφιακό πιστοποιητικό.Μια τέτοια στοχευμένη ενίσχυση τουupskilling,θα είναι αποτελεσματική, καθώς αξιοποιείκίνητρα που ξεκινούν από κάτω προς ταπάνω και όχι το αντίθετο, όπως συμβαίνεισυνήθως με ευρωπαϊκά και κρατικάκονδύλια, ενώ συνδέει άμεσα τιςεπιχειρήσεις στη διαδικασία τηςκατάρτισης.

Ακόμη, αναφέρθηκεότι, όπως επανειλημμένα έχει εκφράσειη Ε.ΕΝ.Ε, είναι καλοδεχούμενες οιεπενδύσεις ξένων πολυεθνικών εταιριών,όπως αυτές των techgiants,στη χώρα μας, όμως πρέπει να ληφθείυπόψιν ότι σπουδαίο εργατικό δυναμικόθα απορροφηθεί από αυτές τις εταιρείεςκαι κατά συνέπεια οι ελληνικές μικρομεσαίεςεπιχειρήσεις θα στερηθούν των υπηρεσιώναυτού του ελληνικού ταλέντου. Είναισημαντικό, λοιπόν, οι ξένες αυτέςπολυεθνικές να επιστρέψουν στις ελληνικέςμικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω«αντισταθμιστικών» πρωτοβουλιών, τηναντίστοιχη τεχνολογική εκπαίδευσηάλλων εργαζομένων (που δεν προσλαμβάνουν)σε έστω απλές ψηφιακές δεξιότητες.

Επιπρόσθετα,συζητήθηκε η ανάγκη άρσης ορισμένωναντικινήτρων για την ανάπτυξη τωνεπιχειρήσεων. Ενδεικτικά,επιτακτική θεωρείται η ανάγκη τηςμείωσης της προκαταβολής φόρου καθώςαυτό το μέτρο τιμωρεί την ανάπτυξη.Ακόμη σημαντική θεωρείται η δυνατότητααύξησης του ρυθμού αποσβέσεων στονμηχανολογικό εξοπλισμό από 10% στο 20%ετησίως. Τέλος, ως κίνητρο ανάπτυξης,παρουσιάστηκε η θέση της Ένωσης αναφορικάμε τους οριακούς φόρους.Πιο συγκεκριμένα, σε ένα προσδιορισμένοαναπτυξιακό πλαίσιο μπορεί να υπάρξειένας μειωμένος του γενικότερου φόρουτων κερδών των επιχειρήσεων (π.χ. στο10%) για τα επιπλέον κέρδη που σημειώνονταιαπό τη μία χρονιά στην άλλη, χρησιμοποιώντας,πιθανώς, τον μέσο όρο των τελευταίωντριών ή πέντε χρόνων.

Εκπρόσωποι πολιτικώνκομμάτων, οι κ.Μανώλης Κεφαλογιάννης, κ. ΜανώληςΧριστοδουλάκης και Ορέστης Ομραν,έδωσαν το παρόν και αναφέρθηκαν σεπληθώρα ζητημάτων. Ο κ. Κεφαλογιάννηςαναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις νέεςτεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνητονίζοντας ακόμη πως η Ελλάδα κινείταιμε άξονες τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό,τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα και τηνελεύθερη οικονομία. Ο κ. Χριστοδουλάκηςαναφέρθηκε στο γεγονός πως σύμφωνα μεέρευνα, οι ελληνικές επιχειρήσειςαναφέρουν ως βασικά προβλήματα τηδυσκολία εύρεσης εξειδικευμένουπροσωπικού με τεχνικές και ψηφιακέςδεξιότητες, το υψηλό κόστος παραγωγήςκαι εργασίας, καθώς και το έλλειμα στηδυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδοτικάεργαλεία. Ακόμη, μεταξύ άλλων, ανέφερεπως για να παρέχει κίνητρα η φορολογίαθα πρέπει αυτά να έχουν αντίκρισμαμακροοικονομικό και να συνδέονται μετην απασχόληση. Στοσημείο αυτό δίνοντας ένα παράδειγμασύνδεσης των φορολογικών κινήτρων μετην απασχόληση, μίλησε για την προοπτικήτου αντί ο εργοδότης να εκπίπτει το 100%του εργοδοτικού του κόστους, να εκπίπτειτο 150%, υπερθεματίζοντας της θέσεως τηςΕ.ΕΝ.Ε για την ανάγκη σύνδεσης τέτοιωνμέτρων ειδικά με επενδύσεις σε ψηφιακέςδεξιότητες. Τέτοιακίνητρα αποτελούν έμμεσες μειώσεις τουμη-μισθολογικού κόστους, και βρίσκουντην Ε.ΕΝ.Ε σύμμαχο και ένθερμο υποστηρικτή.Ο κ. Χριστοδουλάκης, υποστήριξε, επίσης,πως μέσω τις ενίσχυσης της απασχόλησης,δημιουργείται περιθώριο για την περαιτέρωμείωση του μη εργοδοτικού κόστους.Τέτοιες συγκεκριμένες προτάσεις πουσυνάδουν και αντανακλούν την έμφασηπου δίνει η Ε.ΕΝ.Ε στην ανάγκη άμεσηςμείωσης του μη μισθολογικού κόστους,βρίσκουν την Ε.ΕΝ.Ε σύμμαχο καιπολλαπλασιαστή φωνής.Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρύθμισηςτης δικαιοσύνης, στην ανάγκη σύνδεσηςτου ακαδημαϊκά παραγόμενου έργου μετην αγορά εργασίας και στην ανάγκηδημιουργίας δομών επανακατάρτισης τουυπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, καθώςκαι στην ανάγκη στροφής του μοντέλουτης ελληνικής οικονομίας προς τον κλάδοτης βιομηχανίας. Θέσειςπου επίσης συνδέονται στενά με αυτέςτης Ε.ΕΝ.Ε και τις οποίες χαιρετίζει καικαλωσορίζει η Ένωση.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών, Ιδέες,elliniki enosi epicheirimation, idees