Η ζήτηση για βενζίνη θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 το φετινό καλοκαίρι -Aνησυχία για αύξηση των τιμών

Η παγκόσμια ζήτηση βενζίνης θα παραμείνει ισχυρή αυτό το καλοκαίρι, παρά τα πρόσφατα σημάδια αδυναμίας της αγοράς, σύμφωνα με την Rystad Energy A/S, η οποία αναμένει ότι η κατανάλωση θα ξεπεράσει τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από την πανδημία.

Η άνοδος της ζήτησης αυξάνει τις ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση των τιμών της βενζίνης.

Αύξηση της ζήτησης βενζίνης

«Βλέπω τις αγορές βενζίνης να είναι ισορροπημένες έως ισχυρές για το καλοκαίρι»,

δήλωσε σε συνέντευξή του ο Mukesh Sahdev, επικεφαλής της ομάδας λύσεων εμπορίας πετρελαίου της Rystad. «Είναι πιθανό η πρόσφατη μείωση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ να είναι μια προσωρινή παρέκκλιση».

Η βενζίνη - βασικός μοχλός της ζήτησης πετρελαίου - έχει πτώση της ζήτησης τις τελευταίες εβδομάδες, με έναν δείκτη κατανάλωσης τεσσάρων εβδομάδων στις ΗΠΑ να βρίσκεται σε εποχικό χαμηλό 10 ετών, εξαιρουμένου του 2020, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Στην Ασία, τα κέρδη των διυλιστηρίων από την παραγωγή βενζίνης έχουν υποχωρήσει, εν μέρει λόγω των προσδοκιών για περισσότερες εξαγωγές από την Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα hedge funds μείωσαν τα καθαρά ανοδικά στοιχήματά τους στη βενζίνη Nymex.

Παρόλα αυτά, η παγκόσμια ζήτηση βενζίνης είναι σε καλό δρόμο για να φθάσει τα 26,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, πάνω από τα εποχικά επίπεδα των δύο τελευταίων ετών και του 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Rystad.

Η σε γενικές γραμμές αισιόδοξη άποψη του Sahdev συμβαδίζει με άλλες θετικές εκτιμήσεις για την αγορά. Η Standard Chartered Plc ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η απαισιοδοξία για τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ ήταν «αδικαιολόγητη», επικαλούμενη την τάση ότι οι αρχικές αδύναμες εκτιμήσεις για την κατανάλωση στις ΗΠΑ  αναθεωρούνται προς τα πάνω.

Άνοδος των τιμών βενζίνης

Επιπλέον, ο Eugene Lindell, επικεφαλής της FGE για τα διυλισμένα προϊόντα, δήλωσε ότι, ενώ τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων έχουν υποχωρήσει, η αδυναμία είναι πιθανό να είναι παροδική, δεδομένου ότι η ισχυρή καλοκαιρινή ζήτηση θα ενισχύσει τις τιμές. 

Παράλληλα, ο βετεράνος των εμπορευμάτων Jeff Currie, επικεφαλής στρατηγικής στην Carlyle Group Inc., επεσήμανε τις προοπτικές της φετινής καλοκαιρινής περιόδου στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, περίπου 38,4 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βγουν στους δρόμους αυτό το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης, οι περισσότεροι εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτου. Η αργία πέφτει στις 27 Μαΐου.

Οι οδικές μετακινήσεις συνέχισαν να ανακάμπτουν μετά την πανδημία και η εκλογική χρονιά στις ΗΠΑ θα τις ενισχύσει περαιτέρω, σύμφωνα με τον Sahdev της Rystad.

Επιπλέον, οι προμήθειες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα είναι πιο «σφιχτές» εν μέσω κλεισίματος διυλιστηρίων και συνεργαζόμενων μονάδων παραγωγής βενζίνης.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
2019, -Aνησυχία,2019, -Anisychia