Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;

Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι συχνή πάθηση στον δυτικό κόσμο και δημιουργείται όταν το περιεχόμενο του στομαχιού επιστρέφει προς τον οισοφάγο ο οποίος βρίσκεται στον θώρακα. Δηλαδή, υγρά ή ακόμη και φαγητό που βρίσκονται μες στο στομάχι ανεβαίνουν προς τα επάνω, ενώ το φυσιολογικό θα ήταν να κατηφορίσουν προς το λεπτό έντερο.

Στηνένωση του οισοφάγου με το στομάχι υπάρχειμία ανατομική βαλβίδα που κανονικάεμποδίζει την επιστροφή του περιεχόμενουτου στομάχου πίσω στον οισοφάγο. Ηπαλινδρόμηση συμβαίνει όταν αυτή ηβαλβίδα δε λειτουργεί καλά.

Παλινδρόμησηέχουμε

όμως και στην περίπτωση τηςδιαφραγματοκήλης, κατά την οποία τοστομάχι έχει γλιστρήσει ψηλά προς τοθώρακα, ενώ η φυσιολογική του θέση είναιμέσα στην κοιλιά. Κατά τη διαφραγματοκήλη,μαζί με το στομάχι ανεβαίνει στο θώρακακαι η βαλβίδα η οποία σαφώς δεν λειτουργείκαι το περισσότερο μέρος των τροφώνπαραμένει εντός του θώρακα.

Παλινδρόμησηή Διαφραγματοκήλη;

«Ηπαλινδρόμηση και η διαφραγματοκήληέχουν παρόμοια συμπτώματα. Το πιο συχνόείναι πόνος ή κάψιμο στο θώρακα γιατίτα υγρά που παλινδρομούν προς τα άνωείναι ερεθιστικά», εξηγεί ο κ. ΑριστοτέληςΚεχαγιάς MD PHD FACS, Γενικός Χειρουργός,Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων, μεεξειδίκευση στην Προηγμένη ΛαπαροσκοπικήΧειρουργική, Διευθυντής της Θ’Χειρουργικής Κλινικής του MetropolitanGeneral.
«Πολλοίασθενείς έχουν τη δυσάρεστη αίσθησητων υγρών ή της τροφής να ανεβαίνουνπρος τα πάνω, η δε επιστροφή των υγρώνπροξενεί δυσκολία στην ανάσα, λαχάνιασμα,ταχυκαρδία, βραχνή φωνή και δυσοσμία.Επίσης σε μεγάλες διαφραγματοκήλες οασθενής αισθάνεται το φαγητό να “κολλάει”στο ύψος του θώρακα, πολύ απλά, γιατί τοστομάχι έχει μετατοπιστεί εκεί. Μερικέςφορές συνυπάρχει και αναιμία με χαμηλόαιματοκρίτη. Σε μακροπρόθεσμο διάστημαη χρόνια παλινδρόμηση του καυστικούυγρού προξενεί φλεγμονή στον οισοφάγο-ονομάζεται οισοφαγίτιδα και οισοφάγοςBarret-, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνογια καρκίνο του οισοφάγου» επισημαίνει. 

Διάγνωσηκαι Αντιμετώπιση

Ηδιάγνωση γίνεται κλινικά λόγω τωνσυμπτωμάτων του ασθενούς και με τη λήψηλεπτομερούς ιστορικού. «Χρειάζεταιγαστροσκόπηση για να διερευνήσουμε εάνο οισοφάγος έχει φλεγμονή ή όχι. Σεπεριπτώσεις που υποψιαζόμαστε μεγάληδιαφραγματοκήλη καλό είναι να λαμβάνεταιμια αξονική θώρακα. Σε κάποιες περιπτώσειςμε αμφίσημα συμπτώματα χρειάζονταιεξειδικευμένες εξετάσεις του οισοφάγου,όπως η μανομετρία και η ph-μετρία.

Σταπρώτα στάδια η παλινδρόμηση μπορεί ναείναι ήπια και περιστασιακή, αλλά ενγένει χειροτερεύει με το πέρασμα τουχρόνου, όπως και η διαφραγματοκήλη καικαμμιά δεν θεραπεύεται από μόνη της.

Σεήπια παλινδρόμηση ο ασθενής πρέπει νακάνει τροποποιήσεις στην καθημερινότηταόπως προσεκτική διατροφή, απώλειαβάρους, και λήψη αντιόξινων ή φαρμάκωνπου μειώνουν την οξύτητα του στομάχου»συστήνει ο ειδικός.

Πότεη αντιμετώπιση είναι χειρουργική;

«Ηεπέμβαση είναι απαραίτητη όταν τασυμπτώματα της παλινδρόμησης δεν μπορούννα ελεγχθούν με φάρμακα ή όταν ηγαστροσκόπηση δείξει οισοφαγίτιδα ήοισοφάγο Barret, ώστε να προλάβουμε τονκαρκίνο του οισοφάγου. Στη διαφραγματοκήληεπεμβαίνουμε όταν τα συμπτώματαχειροτερεύουν παρά τα φάρμακα, όταναυτή είναι μεγάλη ή όταν παρουσιάζεισταδιακή αύξηση διαστάσεων», εξηγεί.

«Ηπαλινδρόμηση και η διαφραγματοκήληδιορθώνονται με ελάχιστα επεμβατικέςμεθόδους, δηλαδή λαπαροσκοπικά ήρομποτικά. Πρόκειται για την επέμβασηθολοπλαστικής κατά Nissen κατά την οποίαεπαναφέρεται το στομάχι πίσω στηφυσιολογική του θέση που είναι στηνκοιλιά και δημιουργείται μία νέα βαλβίδαπεριστρέφοντας το θόλο του στομάχουγύρω από τον κατώτερο οισοφάγο. ΣεΒόρειο-Ευρωπαϊκές χώρες οι επεμβάσειςαυτές πραγματοποιούνται από χειρουργούςμε ξεχωριστό τίτλο ειδικότητας, αυτόντου Χειρουργού Πεπτικού Συστήματος.Στο δικό μας κέντρο, επιλέγεται ο τύποςτης εύκαμπτης θολοπλαστικής ώστε ναεξαλειφθεί ο κίνδυνος δυσφαγίας.

Ηελάχιστα επεμβατική θολοπλαστική έχειάμεση αποκατάσταση. Δηλαδή ο ασθενήςμπορεί να φάει και να σηκωθεί λίγο μετάτην επέμβαση και σε 24 ώρες επιστρέφεισπίτι χωρίς ιδιαίτερα παυσίπονα. Σελίγες ημέρες μπορεί να επιστρέψει στηνεργασία του. Συστήνουμε στους ασθενείςμας μία πιο ελαφρά διατροφή για 2 εβδομάδεςκαι αποφυγή έντονης σωματικής άσκησηςγια 3 μήνες», καταλήγει ο κ. Κεχαγιάς.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα