Καρδιοχειρουργική 2.0: Εξατομικευμένη θεραπεία, νέες τομές, και αποδόμηση μύθων

Η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση στην καρδιοχειρουργική έχει γίνει το κλειδί την τελευταία δεκαετία και η εποχή της μιας λύσης για όλα τα προβλήματα τείνει να εκλείψει.

Νέες τεχνολογίες αλλά και στατιστικά δεδομένα, διευρύνουν την θεραπευτική φαρέτρα, και προσδίδουν περισσότερες επιλογές, οι οποίες εξατομικεύονται για κάθε ασθενή.

Χαρακτηριστικόπαράδειγμα αποτελεί η ΧειρουργικήΕλάχιστης Επεμβατότητας, υποδιαιρέσειςτης οποίας είναι η ενδοσκοπική, η υβριδικήκαι η ρομποτική καρδιοχειρουργική. Ηεισαγωγή νέων τεχνολογιών και εργαλείων,όμως, ανεβάζει και τον εκπαιδευτικόπήχη. Αφενός

ο Χειρουργός χρειάζεταιπερισσότερο χρόνο και ιδιαίτερεςδεξιότητες, μέχρι να κατακτήσει ασφαλέςεπίπεδο δεξιοτεχνίας και αφετέρου οιασθενείς δεν είναι πλέον οι ίδιοι.

Δενείναι πλέον μια και μόνη νόσος, η παθολογίακατά την παραπομπή του ασθενούς, είναιπερισσότερες και σε πιο προχωρημένοστάδιο. Αυτό οφείλεται στην εξέλιξη τηςκαρδιολογίας, η οποία δύναται να λύνειπολλά προβλήματα επεμβατικά, διακαθετηριακά(stents,διαδερμικές βαλβίδες κ.ά.), οπότε οιασθενείς που απευθύνονται στονΚαρδιοχειρουργό βρίσκονται σε πολύπροχωρημένο στάδιο της νόσου.

Οιασθενείς στην εποχή της πληροφορίας

Σήμεραοι ασθενείς είναι ασύγκριτα πιοενημερωμένοι από πληθώρα πηγών, καθώςεξελίσσονται ραγδαία τα μέσα κοινωνικήςδικτύωσης και επικοινωνίας. Ο ασθενήςέχει πρόσβαση στις πληροφορίες πουπαρέχει το Internet και τα socialmediaκαι αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ρόλοστις αποφάσεις που αφορούν στηνυγειονομική του περίθαλψη. Βέβαια οιπηγές αυτές δεν είναι πάντα αξιόπιστες,γι’ αυτό το λόγο απαιτείται συζήτησημε εξειδικευμένο Ιατρό ή/και τηνσυγκέντρωση περισσοτέρων από μιααπόψεων.

Οιασθενείς είναι πιο απαιτητικοί καιαναζητούν υψηλού επιπέδου φροντίδα.Για παράδειγμα ενώ πριν από 30 χρόνιααρκούνταν στο έχουν ένα επιτυχημένοχειρουργείο καρδιάς, πριν από 10 χρόνιαεπιθυμούσαν τις λιγότερες δυνατέςεπιπλοκές, σήμερα αναμένουν ένα άρτιοαισθητικό αποτέλεσμα, μικρότερο τραύμα,και άμεση επιστροφή στις καθημερινέςκαι επαγγελματικές τους λειτουργίες.

Προφανώςτα ως άνω είναι απόρροια των δυνατοτήτωνπου προσφέρονται σήμερα λόγω των ραγδαίωνεξελίξεων στην καρδιοχειρουργική. Όμως,για να επιτευκτεί ολιστική και δίκαιηενημέρωση του ασθενούς και της οικογένειάςτου, απαιτείται έλεγχος ποιότητας καιδιαθεσιμότητας στοιχείων, ώστε σε κάθεπερίπτωση να γνωρίζει ο ασθενής σε ποιοννα απευθυνθεί, ποια είναι η εμπειρίατου εκάστοτε νοσηλευτικού ιδρύματος,και ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις.

Οινέες εξελίξεις στην ΚαρδιοχειρουργικήΕλάχιστης επεμβατότητας

Ηκαρδιοχειρουργική ελάχιστης επεμβατότηταςπεριλαμβάνει μικρές τομές, αποφεύγοντας την στερνοτομή, και κάνοντας χρήσηπροηγμένων απεικονιστικών μεθόδων καιεργαλείων. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενήςαπολαμβάνει ταχεία ανάρρωση, βέλτιστηκινητικότητα με λιγότερους περιορισμούς,λιγότερες λοιμώξεις, και ένα άρτιοαισθητικό αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθείπως αυτές οι τεχνικές μπορεί να μηνενδείκνυνται για ορισμένους ασθενείς.

Ενδοσκοπικήκαρδιοχειρουργική

Ηενδοσκοπική καρδιοχειρουργική,περιλαμβάνει μικρές τομές, την αποφυγήτης στερνοτομής, και την χρήση κάμεραςκαι οθόνης στην καθοδήγηση του χειρουργού.Η κάμερα δηλαδή είναι τα μάτια τουχειρουργού.

ΡομποτικήΚαρδιοχειρουργική

ΣτηνΡομποτική Καρδιοχειρουργική ο χειρουργόςκάθεται σε κονσόλα/οθόνη (μέσα στοχειρουργείο) και κινεί μοχλούς καιχειριστήρια, που μεταφράζει το ρομπότσε κινήσεις μέσα στο σώμα. Και πάλι όμωςκάθεται δίπλα στον ασθενή δεύτεροςχειρουργός που αλλάζει τα εργαλεία στορομπότ, οπλίζει βελόνες, κόβει τα ράμματακλπ.

ΥβριδικήΚαρδιοχειρουργική

Τέλος,διακρίνουμε και την ΥβριδικήΚαρδιοχειρουργική, που σημαίνει τηνταυτόχρονη παρουσία Καρδιοχειρουργούκαι Καρδιολόγου στο χειρουργείο, όπουεφαρμόζονται συγκεκριμένες πράξεις.Εκτελούνται σε ιδιαίτερα εξοπλισμέναυβριδικά χειρουργεία, ώστε να απολαμβάνειο ασθενής τις δυνατότητες και των δυοειδικοτήτων, όπου αυτό είναι εφικτό, μεστόχο την πλήρη και λιγότερο τραυματικήαντιμετώπιση της νόσου. Ο συνδυασμόςκαι των δυο σε σύμπλοκες παθήσεις, μπορείνα δώσει επαναστατικές λύσεις σεορισμένες περιπτώσεις.

ΈναΚέντρο Καρδιάς διεθνών προδιαγραφών

Μεσκοπό την ολιστική και εξατομικευμένηφροντίδα κάθε ασθενούς, ο Όμιλος HellenicHealthcare Group (HHG) και το ΥΓΕΙΑ, ανακοίνωσαντη δημιουργία του «Διεθνούς ΚέντρουΚαρδιάς Ελλάδος ΥΓΕΙΑ», ένα πρότυποκέντρο, που θα εισάγει στη χώρα μαςκαινοτόμες πρακτικές και εφαρμογές στοχώρο των καρδιολογικών παθήσεων.

Μεστόχο την ανάδειξη της Ελλάδος ως κέντροαναφοράς για θεραπείες καρδιάς σεπαγκόσμιο επίπεδο, τοΔιεθνές Κέντρο Καρδιάς Ελλάδος ΥΓΕΙΑθα αποτελεί μια πλατφόρμα λύσεων γιαόλες τις καρδιακές παθήσεις, σε πλήρηεναρμόνιση με τις πιο πρόσφατες εξελίξειςστον τομέα, με υψηλό επίπεδο επαγγελματικήςκατάρτισης, καινοτομίας και πρωτοπορίαςσε διεθνές επίπεδο.

Μετην πεποίθηση πως «Για να φτάσουμε κάπουοπού δεν υπήρξαμε στο παρελθόν, πρέπεινα πράξουμε πράγματα που δεν πράξαμεστο παρελθόν», στο Διεθνές Κέντρο ΚαρδιάςΕλλάδος ΥΓΕΙΑ, θα προσφέρονται:

Λύσημιας στάσης (one– stop) για τον κάθε ασθενή, ώστε να μηνταλαιπωρείταιΟλιστικήαντιμετώπιση και ενημέρωση σεMultidisciplinaryteamsΘεματικάκέντρα αριστείας για κάθε πάθηση , βάσειδεδομένων, διεθνών οδηγιώνΝέαΘεραπευτικά πρωτόκολλα όπως ERAS,BPEs,Scorecardsκλπ.Επένδυσηστην παιδεία, και την συνεχιζόμενηκατάρτισηΔιεθνείςσυνεργασίεςΕυρεσιτεχνία,εφευρετικότητα, επιχειρηματικότηταΟργανωμένηκαι εξατομικευμένη μετεγχειρητικήαποκατάσταση.

Μέσωαυτών των δραστηριοτήτων, και ειδικότεραμέσω της έρευνας και της εφαρμογήςκαινοτόμων θεραπειών, το Διεθνές ΚέντροΚαρδιάς Ελλάδος ΥΓΕΙΑ, φιλοδοξεί ναεξελιχθεί σε πόλο έλξης για την ανάπτυξητου ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα,καθώς επίσης και να προσελκύσει διεθνήερευνητικά προγράμματα στον τομέα τηςκλινικής έρευνας και της θεραπείας στηνεξειδίκευση της Καρδιολογίας και τηςΚαρδιοχειρουργικής.

ΗΕλλάδα μπορεί και πρέπει να αναδειχθείσε κέντρο θεραπείας στο Νότιο Ευρωπαϊκόκαι Ανατολικό Μεσογειακό χώρο, προσφέρονταςόχι μόνο στις γειτονικές χώρες, αλλάκαι σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα νααπολαύσουν υψηλού επιπέδου ιατρικήπερίθαλψη.

Γράφει ο
Θεόδωρος Κωφίδης
Καρδιοχειρουργός
Διευθυντής Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα