Σοκ στη Γαλλία μετά τον εμπρησμό Συναγωγής: Αλγερινής καταγωγής ο δράστης που σκότωσε ο αστυνομικός[βίντεο]

Η γαλλική αστυνομία πυροβόλησε θανάσιμα ένοπλο άνδρα που προσπάθησε να βάλει φωτιά στη Συναγωγή της Ρουέν στη Γαλλία και εμβρόντητη η γαλλική κοινή γνώμη παρακολουθεί την ταραγμένη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα με έξαρση και του αντισημιτισμού.

Η γαλλική αστυνομία σκότωσε την Παρασκευή έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι και λοστό, ο οποίος προσπάθησε να βάλει φωτιά σε συναγωγή στη βόρεια πόλη Ρουέν, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την αντισημιτική βία στη χώρα.

Οι υπηρεσίες έκτακτης

ανάγκης ειδοποιήθηκαν μετά τον εντοπισμό πυρκαγιάς στη συναγωγή, με τον άνδρα να εντοπίζεται στην οροφή της και να κραδαίνει μια σιδερένια ράβδο και ένα κουζινομάχαιρο, δήλωσε ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση, μετέδωσε το France24.

Ο αστυνομικός πυροβόλησε τον δράστη πέντε φορές

Καπνός έβγαινε από ένα παράθυρο της συναγωγής, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας της Ρουέν. Ο δράστης έτρεξε προς έναν αστυνομικό απειλώντας τον με μαχαίρι. Ο αστυνομικός στη συνέχεια «τον πυροβόλησε πέντε φορές, χτυπώντας τον τέσσερις φορές», δήλωσε ο εισαγγελέας. Ο άνδρας πέθανε επί τόπου.

«Η Aστυνομία στη Ρουέν εξουδετέρωσε νωρίς σήμερα το πρωί ένα ένοπλο άτομο που ήθελε σαφώς να βάλει φωτιά στη συναγωγή της πόλης», έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν στο X.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ρουέν, ο Νταρμανέν δήλωσε ότι η απόπειρα πυρπόλησης της συναγωγής ήταν μια «αντισημιτική πράξη εναντίον ενός τόπου που είναι ιερός για τη Δημοκρατία» και ότι λυπάται για την «απαράδεκτη, κατάπτυστη» βία κατά των Εβραίων στη Γαλλία.

Αλγερινής καταγωγής ο δράστης και ύποπτος για εξτρεμισμό

Ο ύποπτος, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, ήταν Αλγερινός υπήκοος που είχε ζητήσει ιατρική περίθαλψη στη Γαλλία και δεν είχε επισημανθεί ως ύποπτος εξτρεμιστής, δήλωσε ο Νταρμανέν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο άνδρας «είχε σαφώς κακές προθέσεις σε εθνικό έδαφος» και βρισκόταν στον κατάλογο των καταζητούμενων για «αρκετές εβδομάδες».

«Εάν είχε συλληφθεί, θα είχαμε βάλει το άτομο αυτό σε κέντρο κράτησης για να απελαθεί στη χώρα καταγωγής του», είπε. Δύο έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και η εθνική αντιτρομοκρατική εισαγγελία εξετάζει αν θα αναλάβει την υπόθεση.

Ο Νταρμανέν επαίνεσε τον 25χρονο αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε τον άνδρα, λέγοντας ότι θα παρασημοφορηθεί για την «εξαιρετικά θαρραλέα, εξαιρετικά επαγγελματική» αντίδρασή του.

Ανησυχία στην Γαλλία για την έξαρση του σαντισημτισμού λόγω της Γάζας

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στη Γαλλία λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και των τραγικών γεγονότων στη Γάζα. Οι αντισημιτικές πράξεις έχουν αυξηθεί στη χώρα, η οποία έχει τους μεγαλύτερους εβραϊκούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς στη δυτική Ευρώπη.

Ο δήμαρχος της Ρουέν Νικολά Μαγιέ-Ροσινιόλ δήλωσε ότι ο δράστης πιστεύεται ότι σκαρφάλωσε σε ένα κάδο απορριμμάτων και πέταξε «ένα είδος βόμβας μολότοφ» μέσα στη συναγωγή, προκαλώντας πυρκαγιά και «σημαντικές ζημιές».

«Όταν η εβραϊκή κοινότητα δέχεται επίθεση, είναι μια επίθεση στην εθνική κοινότητα, μια επίθεση στη Γαλλία, μια επίθεση σε όλους τους Γάλλους πολίτες», είπε. «Είναι ένας τρόμος για ολόκληρο το έθνος», πρόσθεσε.

Στο Παρίσι, ο Γιοναθάν Αρφί, επικεφαλής της κύριας γαλλικής εβραϊκής κοινότητας, εξέφρασε την οργή του για αυτό που χαρακτήρισε ως «κλίμα τρόμου» που αντιμετωπίζουν οι Εβραίοι στη Γαλλία.

«Είναι αφόρητο. Είναι όλο και πιο σοβαρό κάθε μέρα», δήλωσε ο Αρφί, πρόεδρος του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Ιδρυμάτων στη Γαλλία (CRIF).

Γκράφιτι με κόκκινα χέρια ζωγραφίστηκε στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος της Γαλλίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας την οργή μεταξύ άλλων και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος καταδίκασε τον «απεχθή αντισημιτισμό».

«Η απόπειρα πυρπόλησης μιας συναγωγής είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού όλων των Εβραίων. Για άλλη μια φορά, γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί ένα κλίμα τρόμου στους Εβραίους της χώρας μας. Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού σημαίνει υπεράσπιση της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Αρφί στο Χ.

Ενρίκο Μασίας: «Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί καταπολεμήστε τον αντισημιτισμό»

Μετά και από αυτό το περιστατικό η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, με ένα ακόμα περιστατικό βίας να διαταράσσει την γαλλική κοινωνία. Ο θάνατος του εμπρηστή, η στοχοποίηση της εβραϊκής κοινότητας έχει κατακλύσει τα πάνελ της γαλλικής τηλεόρασης, ενώ το ζήτημα της ασφάλειας από τη μία και του αντισημιτισμού από την άλλα, παραμένει ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας.

Με δάκρυα στα μάτια, ο Γάλλος, αλγερινο-εβραϊκής καταγωγής, τραγουδιστής Ενρίκο Μασίας παρακάλεσε όλους «τους Εβραίους, τους Μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς» να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό μετά την απόπειρα εμπρησμού της συναγωγής στη Ρουέν σήμερα το πρωί.

Δήλωσε ότι όλοι οι Γάλλοι, όλοι δημοκράτες, όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως θρησκεύματος πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την βία και στοχοποίηση των Εβραίων.

366 «αντισημιτικά περιστατικά» στο α' τρίμηνο του 2023

Η συναγωγή βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, της κύριας πόλης της βόρειας περιοχής της Νορμανδίας που βρίσκεται στον ποταμό Σηκουάνα.

Ένας κάτοικος, ο Ελιάς Μορίς, ο οποίος ζει απέναντι από τη συναγωγή, δήλωσε ότι άκουσε πυροβολισμούς και εκρήξεις.

«Αποφάσισα να ανοίξω τα παντζούρια του διαμερίσματός μου και πράγματι είδα καπνό να βγαίνει από τη συναγωγή, την αστυνομία, τους πυροσβέστες και στο δρόμο ένα πτώμα - αυτό του δράστη που πυροβολήθηκε», είπε.

Ξεκίνησαν χωριστές έρευνες για την πυρκαγιά στη συναγωγή και για τις συνθήκες θανάτου του άνδρα, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Η αστυνομική επιθεώρηση της Γαλλίας ανοίγει έρευνα κάθε φορά που ένα άτομο σκοτώνεται από την αστυνομία.

Από το 2015, η Γαλλία έχει δει μια σειρά ισλαμιστικών επιθέσεων που έπληξαν και εβραϊκούς στόχους. Υπήρξαν μεμονωμένες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες και ο συναγερμός ασφαλείας της Γαλλίας παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι 366 αντισημιτικά περιστατικά καταγράφηκαν στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2024, μια αύξηση 300% σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα