Θα χρειαστεί να υπερασπιστεί την πατρίδα της η πριγκίπισσα Σάλμα της Ιορδανίας; Πιλότος πολεμικού στη χώρα της

Η σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ ανησυχεί τον κόσμο. Όταν το καθεστώς των μουλάδων εξαπέλυσε πολεμική επίθεση στο Ισραήλ το Σάββατο, η Ιορδανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι εύκολη για τον βασιλιά Αμπντάλα και την βασίλισσα Ράνια. Ο λόγος; Δύο από τα τέσσερα παιδιά τους υπηρετούν στον ιορδανικό στρατό. Και συγκεκριμένα, ο 29χρονος πρίγκιπας διάδοχος Χουσεΐν – που πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι περιμένει το πρώτο του παιδί – και η 23χρονη πριγκίπισσα Σάλμα μπιντ Αμπντάλα.

Η Σάλμα είναι πιλότος μαχητικών

αεροσκαφών και η βασιλική πολεμική αεροπορία της Ιορδανίας υποστήριξε το Ισραήλ στην αναχαίτιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων. Τι σημαίνει όμως αυτό για την πριγκίπισσα;

Αποφοίτησε από την ελίτ ακαδημία Sandhurst

Η πριγκίπισσα αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία Sandhurst στην Αγγλία το 2018 με τον βαθμό του υπολοχαγού. Μετά από περαιτέρω εκπαίδευση, έγινε η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού στον ιορδανικό στρατό το 2020.

Το Sandhurst θεωρείται το «πριγκιπικό σιδηρουργείο» για τους βασιλικούς απογόνους. Εκτός από την Σάλμα, ο αδερφός της Χουσεϊν, ο πατέρας της ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, αλλά και οι πρίγκιπες του Λουξεμβούργου, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι ολοκλήρωσαν εκεί την εκπαίδευσή τους.

Μετά τη στρατιωτική της εκπαίδευση, η Σάλμα πήγε στην Καλιφόρνια και αποφοίτησε από το φημισμένο Πανεπιστήμιο USC τον Σεπτέμβριο του 2023. Και μόλις 3 μήνες μετά την αποφοίτησή της, η νεαρή πιλότος έδειξε ότι ήταν έτοιμη να πετάξει σε αποστολές σε περιοχές κρίσης. Αυτή και η ομάδα της μετέφεραν προμήθειες βοήθειας σε νοσοκομείο της Γάζας τον Δεκέμβριο του 2023.

Θα πολεμήσει, αν χρειαστεί, η πριγκίπισσα Σάλμα της Ιορδανίας;

Θα μπορούσε η πριγκίπισσα Σάλμα να χρησιμοποιηθεί τώρα και στον αγώνα κατά του ισλαμιστικού καθεστώτος; Και τι γίνεται με τον αδερφό της, διάδοχο Χουσεϊν;

Προφανώς και ναι, δεδομένου ότι οι βασιλείς υπηρετούν την πατρίδα τους. Όχι βέβαια πως δεν υπάρχει κίνδυνος.

Το ίδιο ισχύει και για τη Σάλμα και ακόμη περισσότερο για τον αδερφό της, τον πρίγκιπα διάδοχο Χουσεϊν. Η ασφαλής διαδοχή στη βασιλική οικογένεια δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο σε καμία περίπτωση.

Γι’ αυτό λοιπόν και η υπεράσπιση της χώρας από τη Σάλμα θα περιοριστεί σε ανθρωπιστικές αποστολές. Κατά τη διάρκεια της πτήσης του Δεκεμβρίου, οι προμήθειες βοήθειας για το ιορδανικό νοσοκομείο στη Γάζα έπεσαν με αλεξίπτωτο.

Ένας υψηλόβαθμος πρώην αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild σχετικά με τις πιθανές αποστολές της πριγκίπισσας Σάλμα: «Αυτή η επίθεση από το Ιράν δεν έγινε με τα πιο επικίνδυνα συστήματα επίθεσης. Η συμμαχική αεροπορική αναγνώριση έβλεπε τα πάντα στην οθόνη. Είναι επομένως πιθανό η καλά εξοπλισμένη ιορδανική πολεμική αεροπορία να αναλάβει το ρίσκο να αφήσει τη Σάλμα να αναλάβει δράση. Θα μπορούσε να γίνει γνωστή με επιτυχημένες καταρρίψεις χωρίς να εκτεθεί η ίδια σε μεγάλο κίνδυνο».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα