Ώρα μηδέν για Τραμπ-Ερντογάν. Κρίνεται η τύχη του πάστορα Μπράνσον

09:15 12/10/2018 - Πηγή: Aixmi

Σήμερα κρίνεται σε τουρκικό δικαστήριο η τύχη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον και οι πληροφορίες που φτάνουν είναι αντιφατικές. Η Washington Post και το δίκτυo NBC υποστηρίζουν ότι έχει υπάρξει μυστική συμφωνία ανθρώπων του Ερντογάν και του Τραμπ, για να αποσυρθούν κάποιες κατηγορίες, και να μπορέσει να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ,

διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία.

«Δεν γνωρίζω καμία τέτοια συμφωνία. Αυτό είναι όλο. Μπορώ μόνο να μιλήσω γι’ αυτό που γνωρίζω και για το τι κάνουμε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υπάρχει δικαστική ακρόαση που θα διεξαχθεί σήμερα. Υπάρχει νομική διαδικασία που εξακολουθεί να παίζει. Θα είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε τον πάστορα και την οικογένειά του σε αυτήν την ακρόαση», είπε.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος Πενς κινήθηκε στο ίδιο κλίμα. «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτα για σας, εκτός από το ότι ο πρόεδρος Τραμπ έκανε σαφές πως θα συνεχίσουμε να είμαστε ισχυροί έως ότου ο πάστορας Μπράνσον θα είναι ελεύθερος και θα επιστρέψει στο σπίτι του στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά του και στην εκκλησία του».

Οι πληροφορίες των δύο σημαντικών ΜΜΕ βασίζονται σε Αμερικανούς αξιωματούχους, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν υψηλό βαθμό ακριβείας. Το γεγονός ότι επίσημα η κυβέρνηση το διαψεύδει, ερμηνεύεται ως ένδειξη τής μεγάλης δυσπιστίας που υπάρχει απέναντι στις υποσχέσεις Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί ότι τον έχει ήδη εξαπατήσει μια φορά -όταν του ζήτησε να παρέμβει στο Ισραήλ για να αφεθεί ελεύθερη μια Τουρκάλα, σε αντάλλαγμα της απελευθέρωσης του πάστορα. Πράγματι, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να την αφήσει να επιστρέψει στην Τουρκία, όπως και έγινε. Όμως, ο Ερντογάν αθέτησε την υπόσχεσή του για τον Μπράνσον. Απλώς το δικαστήριο τής Σμύρνης μετέτρεψε τη φυλάκισή του σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Αν δεν απελευθερωθεί ούτε σήμερα, θεωρείται βέβαιο ότι ο Τραμπ θα επιβάλλει νέες βαριές κυρώσεις εναντίον τουρκικών εταιρειών -πολλές εκ των οποίων είναι συμφερόντων τής οικογένειας Ερντογάν, όπως λέγεται.

The post Ώρα μηδέν για Τραμπ-Ερντογάν. Κρίνεται η τύχη του πάστορα Μπράνσον appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα