Sniper: Το μέρισμα του κ. Καραβία, η υποτιμημένη Alpha Bank (και το μήνυμα του κ. Ψάλτη) και η αναχρηματοδότηση των ΕΛΠΕ

07:50 17/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Καθαρές εισροές 737 εκατ. ευρώ από αγορές (μείον πωλήσεις) ξένων μετράει το ΧΑ.

Η αγορά που πήρε μία ανάσα χθες παραμένοντας όμως σε φάση ανοδικής διάσπασης. Μικρή επανάληψη που είναι μητέρα μάθησης: Η μακροχρόνια, μεσοχρόνια και βραχυχρόνια τάση, είναι ανοδική.

Τώρα όταν λέμε πήρε μία ανάσα για να εξηγούμαστε, οι σοφοί αλγόριθμοι, κράτησαν με το λουρί κάτω μερικούς τίτλους, πήραν κάποιοι και κάτι κερδάκια στην Εθνική που ήταν σε υψηλά 8 ετών και πάλι για διόρθωση δύο μονάδων μιλάμε.

Έκπληξη η μεσαία κεφαλαιοποίηση

Οι μετοχές δεν είναι όλες στην ίδια φάση. Χθες επίσης έκανε

την έκπληξη η μεσαία κεφαλαιοποίηση και απογαλακτίστηκε από το μεγάλο FTSE. Πήγε στράτα-στρατίτσα μόνη της μεγαλύτερη βόλτα. Για να δούμε γιατί μιλάμε για συρρικνωμένο δείκτη 20 μετοχών που σχεδόν οι μισές είναι στην πραγματικότητα μικρή κεφαλαιοποίηση, ενώ οι άλλες μισές περισσότερο φλερτάρουν με τη μεγάλη.

Προχθές ήταν η Εθνική, χθες ήταν η σειρά της Eurobank και αυτή τη φορά δεν άφησε τίποτα στο τραπέζι, τα σκούπισε όλα στο τέλος. Η ενσώματη λογιστική αξία της μετοχής είναι στα 2,14 ευρώ.

Έχει πολύ καλό λόγο γι αυτό. Διότι η τράπεζα θα αναθεωρήσει ανοδικά τους στόχους της τον Ιούλιο ενώ από το δεύτερο τρίμηνο ενοποιεί τα αποτελέσματα της Ελληνικής Κύπρου και έχει στόχο απόδοσης 15% φέτος.

Επίσης έστειλε και ένα μήνυμα καθώς όχι μόνον είχε καλά κέρδη, όχι μόνον είχε καθαρή πιστωτική επέκταση 400 εκατ. ευρώ σε αδύναμο τρίμηνο που οι πελάτες εξοφλούν πρόωρα τα δάνεια, αλλά πέτυχε να μη γράψει ούτε δεκαδικό μείωσης στα καθαρά έσοδα από τόκους. Κάτι δείχνουν όλα αυτά για το πλάνο που υλοποιεί η τράπεζα.

Φωκίων Καραβίας: «Above 9 cents»

Ο CEO Φωκίων Καραβίας μιλώντας με τους αναλυτές για το μέρισμα είπε δύο λέξεις κλειδιά. Δύο φορές. Δεν είπε απλά 9 cents. Είπε above 9 cents. Πάνω από 9 λεπτά. Όταν προσδιόριζε το ποσοστό από τα περυσινά κέρδη, είπε 30% plus. Plus.

Πράγματι υπάρχει μία μικρή ασάφεια για τα μερίσματα ειδικά στις περιπτώσεις της Εθνικής και της Eurobank. Δεν θέλει καμία διοίκηση να μείνει πίσω. Θέλουν και οι δύο το κάτι παραπάνω και θα το παλέψουν.

Alpha Bank: H πιο αδικημένη από την αγορά

Να πάμε όμως λίγο στην Alpha Bank, την πιο αδικημένη από την αγορά. Η τράπεζα γυρίζει σελίδα. Τώρα το κάνει με κάποια καθυστέρηση σε σχέση με τις άλλες γιατί έχει ακόμα 5,7% ΜΕΑ, αν ληφθεί υπόψη η συναλλαγή «Gaia». Μετρήθηκε όμως σε 6% από τον επόπτη λόγω αναταξινόμησης δανείων με την εγγύηση κρατικών φορέων 100 εκατ. ευρώ.

Όμως από τα ταξινομημένα ως κόκκινα δάνεια το 38% είναι ρυθμισμένα και εξυπηρετούνται με μικρή καθυστέρηση έστω. Συνεπώς η τράπεζα δεν θα διαγράψει κεφάλαια και η μείωση των επιτοκίων μπορεί θα μετατρέψει αυτά τα δάνεια σε πλήρως υγιή και εξυπηρετούμενα. Έπειτα ποσοστό 43% των ΜΕΑ είναι ενυπόθηκα στεγαστικά. Η Alpha Bank πέτυχε καθαρή πιστωτική επέκταση 200 εκατ. ευρώ σε ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο με πρόωρες εξοφλήσεις.

Είναι πολύ καλά τοποθετημένη και θα την ευνοήσουν οι μειώσεις επιτοκίων. Ο CEO Βασίλης Ψάλτης προσπάθησε να το επικοινωνήσει και να στείλει το μήνυμα για τις αγορές ιδίων μετοχών που θα τονώσουν την τιμή και την εσωτερική αξία της μετοχής.

Στο ταμπλό φάνηκε επιτέλους να προσπαθεί να σπάσει προς τα πάνω. Άλλωστε με ενσώματη λογιστική αξία 2,81 ευρώ η μετοχή διαπραγματεύεται ουσιαστικά κάτω από το 0,60 της λογιστικής αξίας της…

Τα κέρδη της Helleniq Energy και το η είδηση του Σιάμιση

Καθαρά κέρδη 179 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Helleniq Energy, με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA στα 338 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 164 εκατ. ευρώ.

Αλλά ενδιαφέρουσα είναι και η είδηση που βγήκε αργότερα όταν ο CEO Ανδρέας Σιάμισης, ανακοίνωσε συμφωνία αναχρηματοδότησης δανεισμού ενός δισ. ευρώ.  Ουσιαστικά ο όμιλος μεταθέτει μεγάλο όγκο του χρέους για το διάστημα  2027 – 2029 και αποκτά ευελιξία και ρευστότητα για την επόμενη τριετία.

Η εταιρεία σχολιάζει ότι τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν κυρίως από το θετικό διεθνές περιβάλλον διύλισης, την αποτελεσματική λειτουργία των διυλιστηρίων, με αυξημένη διαθεσιμότητα μονάδων, τις ιδιαίτερα υψηλές εξαγωγές, στο ανώτατο επίπεδο των τελευταίων 3 ετών, καθώς και τη βελτιωμένη συνεισφορά από τους κλάδους πετροχημικών και ΑΠΕ.

Ακόμη μια συμφωνία για το Ellinikon χωρίς αντίκρισμα!

Η LAMDA ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΕ και της εταιρείας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΩΣΤΕΑ – ΓΕΙΤΟΝΑ ΑΕ (Costeas-Geitonas School «CGS»), σύμφωνα με την οποία το CGS θα αναλάβει την ανάπτυξη και λειτουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (CGS at The Ellinikon) εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

To CGS at The Ellinikon θα αποτελέσει ένα σύγχρονο πρότυπο σχολείο, ορόσημο εκπαιδευτικής και αρχιτεκτονικής καινοτομίας στον εγχώριο και ευρωπαϊκό χάρτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η έναρξη λειτουργίας του CGS at The Ellinikon αναμένεται το Σεπτέμβριο 2027.

Η μετοχή όμως είχε πωλητές όμως χθες και υποχώρησε πάλι κατά από τα 7 ευρώ, στο γνωστό εύρος διακύμανσης.

Keywords
Αναζητήσεις
sniper-to-merisma-tou-k-karavia-i-ypotimimeni-alpha-bank-kai-to-minyma-tou-k-psalti-kai-i-anachrimatodotisi-ton-elpe.htm
Τυχαία Θέματα