Αλ. Σδούκου: Απαιτείται μείωση του χρόνου αδειοδότησης εξορύξεων στα 2 χρόνια

11:00 12/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Όπως προέκυψε από συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, έχει έρθει η ώρα των πρώτων υλών τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Ελλάδα. Η χώρα μας, με τα αποθέματα ορυκτού πλούτου που διαθέτει μπορεί να πρωτοστατήσει σε αξιόπιστες και ασφαλείς επενδύσεις.

Ειδικότερα, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, επεσήμανε πως η ΕΕ κινήθηκε πιο γρήγορα από ότι συνήθως για την υιοθέτηση της νέας λίστας CRM

(Critical Raw Materials), που χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως η βιομηχανία, η άμυνα και οι τηλεπικοινωνίες. «Η ελληνική γη έχει κρυμμένα όλα αυτά, που θέλουμε και θα πρέπει να δούμε πώς θα τα αξιοποιήσουμε», τόνισε η υφυπουργός και πρόσθεσε, ότι για να ξεκλειδώσει η εθνική μεταλλευτική στρατηγική χρειάζεται εξορθολογισμός στους ρυθμιστικούς κανόνες, όπως είναι ο μεταλλευτικός κώδικας.

«Απαιτείται συντόμευση στους χρόνους αδειοδότησης των εξορυκτικών έργων. Δεν ξέρω πώς θα εφαρμόσουμε το CRM για αδειοδότηση σε 2 χρόνια, αλλά πρέπει να το κάνουμε», υπογράμμισε η κ. Σδούκου, ενώ πρόσθεσε, ότι φέτος δεσμεύτηκαν 15 εκατ. ευρώ για έρευνα από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

«Δε θέλουμε να χάσουμε καθόλου χρόνο σε αυτή την προσπάθεια, η στρατηγική αυτονομία περνάει μέσα από την αυτάρκεια», είπε, κάνοντας λόγο για μία ολιστική αλυσίδα αξίας πρώτων υλών, που περιλαμβάνει εξόρυξη, επεξεργασία και ανακύκλωση πρώτων υλών, ώστε η ΕΕ να πετύχει τους στόχους της για περιβαλλοντικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050.

Keywords
Αναζητήσεις
al-sdoukou-apaiteitai-meiosi-tou-chronou-adeiodotisis-exoryxeon-sta-2-chronia.htm
Τυχαία Θέματα