ΕΚΤ: Πιθανή σταδιακή μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο

17:10 5/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με το θέμα της μείωσης των επιτοκίων να βρίσκεται στο επίκεντρο τις τελευταίες εβδομάδες οι αγορές και οι αναλύσεις δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα λάβει τη σχετική απόφαση πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserve). Οι τελικές αποφάσεις από την ΕΚΤ αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου.

Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον Ιούνιο μία σταθερή, αλλά σταδιακή πορεία μειώσεων των επιτοκίων, που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Οι ερωτηθέντες αναμένουν μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από την ΕΚΤ κατά το πρώτο τρίμηνο - επί του παρόντος σε ρεκόρ 4% - στη συνεδρίαση πολιτικής μετά την επερχόμενη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου στις 11 Απριλίου.

Οι αξιωματούχοι φαίνεται να συμφώνησαν ότι ο Ιούνιος είναι ο μήνας για την έναρξη της επιστροφής στην περιοριστική πολιτική. Ο μετέπειτα ρυθμός χαλάρωσης είναι λιγότερο σαφής, με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να επιμένει ότι θα καθοδηγείται αυστηρά από τις οικονομικές επιδόσεις - και άλλους που ήδη σχεδιάζουν την προτιμώμενη πορεία τους.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έχει ήδη υποστηρίξει ότι  δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι και τέσσερις συνολικά φέτος θα ήταν «λογικές» δεδομένων των προοπτικών. Ο Αυστριακός συνάδελφός του, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, επί μακρόν υποστηρικτής του της άποψης να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στα επιτόκια το 2024, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν έχει «κατ’ αρχήν αντίρρηση» για ένα πρώτο βήμα τον Ιούνιο - αλλά μόνο εάν το επιτρέπει η οικονομία.

Οι κίνδυνοι για τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ σχετικά με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό  είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι, αν και περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα βλέπει ανοδικούς κινδύνους για τα τέλη του 2025 και το 2026.

Οι αγορές προβλέπουν επί του παρόντος περίπου 90 μονάδες βάσης χαλάρωσης φέτος, σε σύγκριση με περίπου 70 μονάδες βάσης για την Fed. Αυτό το κενό έχει αναζωπυρώσει μια συζήτηση που είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η ΕΚΤ - εάν η Ευρώπη μπορεί να χαράξει τη δική της πολιτική πορεία ή θα αναγκαστεί τελικά να ακολουθήσει τις ΗΠΑ.

Keywords
Αναζητήσεις
ekt-pithani-stadiaki-meiosi-ton-epitokion-apo-ton-iounio.htm
Τυχαία Θέματα