Ιταλία: Στα «χέρια» της αστυνομίας η Pizzeria dal Presidente που είχε σερβίρει τον Μπιλ Κλίντον

15:15 15/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ένα από τα πιο εμβληματικά καταστήματα της Νάπολης, η πιτσαρία «Dal Presidente», δηλαδή η πιτσαρία «του προέδρου», βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που συγκλόνισε τόσο τους ντόπιους όσο και τους τουρίστες. Η πιτσαρία «Dal Presidente», που βρίσκεται στην ιστορική Via Tribunali, δεν είναι απλώς ένα μέρος όπου σερβίρονται νόστιμες πίτσες. Το εν λόγω κατάστημα απέκτησε φήμη όταν, το 1994, ένας από τους σεφ της ετοίμασε πίτσα

για τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον. Έκτοτε, η πιτσαρία έχει προσελκύσει αμέτρητους τουρίστες που ανυπομονούν να δοκιμάσουν την περίφημη προεδρική πίτσα. Ωστόσο, πίσω από την επιτυχία και τη δημοτικότητά του, κρυβόταν μια σκοτεινή αλήθεια.

Σε μια πρόσφατη επιχείρηση κατά της μαφίας, η ιταλική δικαιοσύνη κατέσχεσε τη συγκεκριμένη πιτσαρία μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία, αποκαλύπτοντας τη φερόμενη σχέση της με τις οικογένειες της Καμόρα, της τοπικής μαφίας της Νάπολης. Η έρευνα, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του ιδιοκτήτη και άλλων τεσσάρων ατόμων, αποκάλυψε ότι το εστιατόριο χρησίμευε ως βιτρίνα για το ξέπλυμα χρήματος της ναπολιτάνικης μαφίας. Συνολικά, κατασχέθηκε κινητή και ακίνητη περιουσία, συνολικής αξίας περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και η πιτσαρία.

Πολλά από τα ακίνητα που κατασχέθηκαν, όπως διαπιστώθηκε, ανήκαν τυπικά σε αχυρανθρώπους, οι οποίοι συνεργάζονταν με την Καμόρα. Ανάμεσά τους είναι και ένας αστυνομικός, ο οποίος εργαζόταν στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης και εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης μεγάλου φούρνου και ζαχαροπλαστείου.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η μαφιόζικη σκευωρία επεκτάθηκε και σε άλλες εταιρείες εστιατορίων και αρτοποιείων, καθώς και στην αγορά ακινήτων. Αυτή η ροή παράνομων χρημάτων όχι μόνο επέτρεψε στην Καμόρα να διατηρήσει τις δραστηριότητές της, αλλά και ζημίωσε την τοπική οικονομία, εκτοπίζοντας τις νόμιμες επιχειρήσεις.

Πηγή φωτογραφίας: Trip Advisor

Keywords
Τυχαία Θέματα