Scope: Χαμηλότερο το ελληνικό χρέος από το ιταλικό το 2027

Το υψηλότερο ποσοστό χρέους στην Ευρώπη θα έχει σε τρία χρόνια η Ιταλία, σύμφωνα με τους αναλυτές της Scope, οι οποίοι κρίνουν αναγκαία την «τακτοποίηση» των δημόσιων ταμείων.

Μέχρι το 2027, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα διαμορφωθεί άνω του 140% του ΑΕΠ και θα ξεπεράσει το ελληνικό. Αντίστοιχη πρόβλεψη έχει κάνει και το ΔΝΤ,

τοποθετώντας όμως αυτό το σημείο έναν χρόνο αργότερα, το 2028.

«Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει και να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο, μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, ώστε να σταθεροποιήσει το δημόσιο χρέος της, δεδομένων των προκλήσεων των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, των υπερβολικών φορολογικών κινήτρων του παρελθόντος και των καθυστερήσεων στις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανάπτυξη», τόνισε ο Eiko Sievert, αναλυτής της Scope.

Ο ίδιος εκτιμά ότι για να εξισορροπηθεί το πρωτογενές αποτέλεσμα της χώρας απαιτούνται αποταμιεύσεις 135 δισ. ευρώ, ποσό που «μεταφράζεται» σε μέση ετήσια ανάπτυξη 1% και πληθωρισμό 2%.

Σημειώνεται πως η δημοσιονομική εικόνα της Ιταλίας και οι προβληματικές προβλέψεις από τους διεθνείς φορείς ασκούν όλο και μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα. Το χρέος της γειτονικής συρρικνώθηκε βέβαια περισσότερο από το προσδοκώμενο το 2023, τώρα όμως η τάση αυτή έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, κάτι το οποίο αναγνωρίζουν και οι οίκοι αξιολόγησης. Οι επενδυτές, όμως, είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξοι, στέλνοντας το σπρεντ των ιταλικών ομολόγων με τα γερμανικά σε χαμηλό δύο ετών μέσα στο 2024.

Keywords
Αναζητήσεις
scope-chamilotero-to-elliniko-chreos-apo-to-italiko-to-2027.htm
Τυχαία Θέματα