Καιρός: Κομμένη στα δύο η χώρα – Αποπνικτικό κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και καύσωνα (video)

O καιρός δείχνει για ακόμα μια φορά το αλλοπρόσαλλο πρόσωπό του, καθώς φαίνεται ότι θα είναι εντελώς διαφορετικός στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία «δεν θα καταλάβει σχεδόν τίποτε από ζέστη» αλλά θα υπάρχει αυξημένη συννεφιά, ενώ στα δυτικά και νότια της χώρας «η ζέστη θα είναι ιδιαίτερα αισθητή».

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά θα σημειωθούν δύο «θερμικές
εξάρσεις», μια από σήμερα (17/05) και μία την Τρίτη.Αναλυτικά η πρόγνωση Κολυδά

Σύμφωνα με το Θοδωρή Κολυδά είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που «παρουσιάζουμε υετό μαζί με τη θερμή μεταφορά στην στάθμη των 850 hPa.

Ο καιρός θα είναι διαφορετικός και θα χωρίζει τη χώρα στα δύο μέχρι τη Δευτέρα, καθώς η Βόρεια Ελλάδα δεν θα καταλάβει σχεδόν τίποτε από ζέστη, όπου θα έχουμε παροδικά φαινόμενα και αυξημένη συννεφιά . Στα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελ/σο-Κρήτη) η ζέστη όμως θα είναι αισθητή».

Τονίζει πως θα υπάρξουν δύο θερμικές εξάρσεις, η πρώτη Παρασκευή και Σάββατο και η δεύτερη -λίγο αργότερα την Τρίτη και Τετάρτη -, αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτηρίζει τον ζεστό καιρό… αναβλητικό.

H δεύτερη έξαρση ίσως φανεί για λίγο σε ορισμένες περιοχές και στα βόρεια την Τρίτη.

Οι θαλάσσιες αύρες θα δράσουν ευεργετικά, αλλά ας μη μας παραξενεύει αν μια περιοχή τη μια μέρα έχει 30 βαθμούς ( με αύρα) και την επομένη (π.χ. με δυτικό καταβατικό άνεμο) 34 με 35 .
Η σχετική υγρασία θα είναι κάπως αυξημένη, αλλά δεν θα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική.

Άλλωστε με τις θερμοκρασίες που αναφέρουμε στις προγνώσεις 32 με 34 και τοπικά (κυρίως στη Κρήτη) 34 με 36 βαθμούς , δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε ως τιμές “καύσωνα”.

Σχετικά με τη σκόνη, οι μέγιστες τιμές Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, με μειούμενες τις συγκεντρώσεις Δευτέρα και Τρίτη. Επιχειρησιακά παρακολουθούμε τα όρια στο τριήμερο , λαμβάνοντας όμως υπόψιν μας και την περαιτέρω τάση του καιρού την οποία σας μεταφέρουμε.

Βέβαια τα μοντέλα της σκόνης παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα ατμοσφαιρικά μοντέλα και εδώ να διευκρινίσουμε ότι άλλες είναι οι μετρήσεις της σκόνης και άλλες οι μετρήσεις των μικροσωματιδίων PM10 (παρότι και οι δύο εκφράζονται σε mg/m3)

Keywords
Τυχαία Θέματα