Τι είναι ο παρβοϊός από τον οποίο πέθανε το παιδί στη Θεσσαλονίκη: Τα συμπτώματα – Γιατί είναι γνωστός ως «5η νόσος» (video)

Σοκ έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ο θάνατος ενός παιδού 4 ετών από Παρβοΐό, καθώς και η αναφορά για ακόμα 11 κρούσματα σε παιδικό σταθμό της συμπρωτεύουσας.

Μάλιστα λόγω της παραπάνω είδησης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όλοι πρέπει να είναι σε επιφυλακή και αυξημένη εγρήγορση για συμπτώματα μυοκαρδίτιδας που προκαλείται από Parvovirus,

δηλαδή από παρβοϊό.

Αλήθεια όμως, τι είναι η συγκεκριμένη ασθένεια που πολλοί δεν γνώριζαν;

Παρβοϊός ή αλλιώς «5η νόσος»

Πρώτα απ’ όλα ο παρβοϊός είναι γνωστός ως «5η νόσος» και αυτό γιατί ήταν η πέμπτη κατά σειρά σε μια λίστα παιδικών ασθενειών που είναι γνωστές για την πρόκληση εξανθήματος. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τι είναι ο παρβοϊός και ποιους αφορά

Ο παρβοϊός είναι μια ομάδα ιών που μπορεί να μολύνουν τόσο ανθρώπους όσο και ζώα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι παρβοϊού που ανησυχούν τους ανθρώπους:

Παρβοϊός B19:

Αυτός ο ιός προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται πέμπτη νόσος ή λοιμώδες ερύθημα, η οποία είναι πιο συχνή στα παιδιά.Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος (πυρετός, πονοκέφαλος) και ακολουθούνται από ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα.Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός B19 μπορεί να προκαλέσει απλαστικές κρίσεις σε άτομα με αναιμία.Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ξεκούραση, λήψη υγρών και φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όπως πυρετό και πονοκέφαλο.Σε σπάνιες περιπτώσεις σοβαρής λοίμωξης, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία και ενδοφλέβια χορήγηση υγρών ή αίματος.

Σκυλίσιος παρβοϊός:

Εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που προσβάλλει κυρίως σκύλους, ιδιαίτερα κουτάβια που δεν έχουν εμβολιαστεί.Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, ανορεξία και λήθαργο.

Εάν ανησυχείτε για τον παρβοϊό, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή κτηνίατρο, ανάλογα με το είδος που σας ενδιαφέρει.

Πώς μεταδίδεται ο παρβοϊός:

Η μετάδοση του ιού B19 γίνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή μέσω επαφής με το αίμα ενός μολυσμένου ατόμου.Ο σκυλίσιος παρβοϊός μεταδίδεται μέσω των κοπράνων μολυσμένων σκύλων.

Πώς να προφυλαχθείτε από τον παρβοϊό:

Για τον ιό B19, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Καλή υγιεινή (πλύσιμο χεριών) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης.Για τον σκυλίσιο παρβοϊό, ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για την προστασία των σκύλων. Καλή υγιεινή είναι επίσης σημαντική, ειδικά εάν έρχεστε σε επαφή με άλλα σκυλιά.

Ποιες είναι οι θεραπείες για τον παρβοϊό:

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ιό B19. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί μόνη της.Η θεραπεία για τον σκυλίσιο παρβοϊό εστιάζεται στην υποστηρικτική φροντίδα, όπως η χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τον παρβοϊό, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή κτηνίατρο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πορτοσάλτε «ξαναχτυπά»: «Έχει κι ένα όριο να λέμε συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, είναι σαν τη συγγνώμη του Μητσοτάκη» (video)

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Πέθανε η ηθοποιός Δήμητρα Ζέρβα – Η ανάρτηση Μπιμπίλα

Συναγερμός σε παιδικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε παιδάκι από παρβοϊό – Συρροή κρουσμάτων

Το τερμάτισε υποψήφια της ΝΔ: «Είστε ανθέλληνες… γνωστοί ανθέλληνες» – Ξέσπασμα Κάτση (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα