Δεν χάσαμε, δεν κερδίσαμε: Συμφωνία για ηρεμία διαρκείας στο Αιγαίο

Με ακούσματα από κανονάκι και ούτι που έπαιζε πολυμελές συγκρότημα, παρακάθησαν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα. Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που προσεκλήθη στο παρά πέντε στην Αγκυρα. Στην προεδρική τράπεζα,

όπως και στη συνάντηση των δύο ηγετών, δεν υπήρχε κανένα ίχνος από την αντιπαράθεση για τη μειονότητα στη Θράκη και τη Χαμάς μπροστά στις κάμερες.

Η πιο σημαντική διαπίστωση για τις σχέσεις των δύο ηγετών Ερντογάν και Μητσοτάκη μετά από την τέταρτη συνάντησή τους μέσα σε δέκα μήνες σίγουρα είναι ότι έμαθαν πλέον να συμφωνούν ότι διαφωνούν, δημόσια. Ακόμη και κάθετα, αλλά να το πράττουν κόσμια. Μάλιστα ο Ερντογάν που διατύπωσε πρώτος τη διαφωνία του για το πώς θα χαρακτηριστεί η Χαμάς, και δευτερολόγησε έντονα, βρήκε κι εκεί κάτι στο οποίο συμφωνούν – για να ευχαριστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη δύο φορές για τη στήριξη της Ελλάδας στην έκκληση για άμεση εκεχειρία. Πέρα όμως από τα του δείπνου και τα όσα διαδραματίστηκαν μπροστά στις κάμερες, είναι πλέον εμφανές ότι τα δύο επιτελεία έχουν ρητή εντολή να προχωρούν με προσεκτικά βήματα, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές για να οδηγηθούν στο επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Αγκυρα.

Τι έγινε χθες; Ουσιαστικά πέρα από τα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν (για την Πολιτική Προστασία και την Υγεία), Ερντογάν και Μητσοτάκης έδωσαν πράσινο φως στους μεγαλοεπιχειρηματίες των δυο χωρών, με την επανίδρυση του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου να προχωρήσουν σε ουσιαστικές συνεργασίες. Κι επειδή η Οικονομία απαιτεί σταθερότητα, επιβεβαίωσαν τη βούληση και πρόθεση για ήρεμα νερά. Κι ας διαπίστωσαν ακόμη μία φορά κεκλεισμένων των θυρών αλλά εν μέρει και δημόσια σε τι διαφωνούν.

Πάμε λοιπόν για ένα ήρεμο καλοκαίρι και φθινόπωρο στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια των οποίων τα κλιμάκια των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας θα έχουν πυκνές επαφές για να επιτευχθεί κοινός τόπος, έστω και σε κάποια θέματα, ούτως ώστε να υπάρχει νόημα στη σύγκληση ενός Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου Συνεργασίας προς το τέλος του έτους.

Εξάλλου, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα, στόχος είναι επισκέψεις σαν τη χθεσινή να γίνουν επιτέλους ρουτίνα. Να μην απασχολούν δηλαδή τόσο έντονα την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ να μην περιμένουν τη στιγμή ή την πιθανότητα να υποπέσει σε εθνικό «ολίσθημα» ο ηγέτης της χώρας και να καταστεί βορά της αντιπολίτευσης και των ακραίων που πάντα καραδοκούν.

Ο νέος κύκλος προσέγγισης, άλλωστε, επισφραγίστηκε και με το μενού στο δείπνο που περιλάμβανε αρνίσια παϊδάκια και ντολμαδάκια, κεμπάπ με φιστίκι, αγκινάρες με κουκιά. Με επιδόρπιο χαλβά και μπακλαβά.

3+1 πρόσωπα – κλειδιά Κώστας Φραγκογιάννης

Οικονομία

Ο υπεύθυνος για την οικονομική διπλωματία της χώρας, υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, είναι ένα από τα πρόσωπα που έχουν πάρει πάνω τους το πρότζεκτ των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία.

Κώστας Φραγκογιάννης

Το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, το οποίο βρίσκεται στα σκαριά, είναι η καλύτερη απόδειξη πως οι προσπάθειες προσέγγισης μέσα από την οικονομική συνεργασία μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Η θετική ατζέντα στην οικονομία πάντα βοηθά στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, άλλωστε.

Μπουράκ Ακτσαπάρ

Αντικαταστάτης

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπάρ, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πολιτικό διάλογο που γίνεται όλο αυτό το χρονικό διάστημα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ηταν ο επικεφαλής της τουρκικής ομάδας διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, τους επόμενους μήνες θα μετακομίσει στη Γενεύη, μια και μετατέθηκε στη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας του στον ΟΗΕ.

Μπουράκ Ακτσαπάρ

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποιος θα τον αντικαταστήσει. Πολλοί αναρωτήθηκαν αν με αυτή την κίνηση η Αγκυρα θέλησε να υποβαθμίσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, πάντως.

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Ταξίδια

Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, είναι ο άνθρωπος που μιλούσε περισσότερο με τον επικεφαλής της τουρκικής ομάδας διαπραγματεύσεων, Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Εχει κάνει πολλά ταξίδια στην άλλη όχθη του Αιγαίου προκειμένου να διατηρείται το καλό κλίμα στις συζητήσεις των δύο πλευρών αλλά και για να προλαβαίνει τη ναρκοθέτησή τους από τις κατά καιρούς εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που απευθύνονται στο εσωτερικό του ακροατήριο – και σχεδιάζονται προκειμένου να τσιμπήσουν τα ποσοστά του.

Χακάν Φιντάν

Ισορροπίες

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, χαρακτηρίζεται από πηγές που τον έχουν γνωρίσει ικανός να διατηρήσει ισορροπίες ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική πλευρά του πολιτικού του χαρακτήρα.

Χακάν Φιντάν

Γι΄αυτό, από τη στιγμή που διαδέχτηκε τον Τσαβούσογλου πολλοί στοιχημάτισαν ότι θα γίνει ο άνθρωπος-κλειδί για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Αυτή η εντύπωση, βέβαια, δεν αναιρεί εκείνη που έχει αφήσει ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της γειτονικής χώρας: του πιο πιστού ανθρώπου στον πρόεδρο και του επιφορτισμένου με τη «βρώμικη δουλειά» του καθεστώτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα