Φθηνή η Αθήνα για τους Βρετανούς

Η Αθήνα συγκαταλέγεται στο top 5 των πιο φθηνών ευρωπαϊκών πόλεων για τους βρετανούς τουρίστες για ένα διάλειμμα city break, σύμφωνα με το ετήσιο βαρόμετρο κόστους πόλεων του Post Office Travel Money. Το συνολικό κόστος ενός city

break σε 37 ευρωπαϊκές πόλεις υπολογίστηκε με βάση τις βασικές δαπάνες σε 12 υπηρεσίες και προϊόντα, ανάμεσα στις οποίες είναι: ένα βραδινό γεύμα για δύο με ένα μπουκάλι κρασί, ένα φλιτζάνι καφέ, μπουκάλι μπίρα ή cola, δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο τριών αστέρων το Σαββατοκύριακο, μεταφορά από/προς το αεροδρόμιο, περιήγηση με λεωφορείο στα αξιοθέατα και εισιτήριο σε κορυφαίο αξιοθέατο της πολιτιστικής κληρονομιάς, μουσείο ή γκαλερί τέχνης.

Η Αθήνα αναδείχθηκε η 5η φθηνότερη πόλη στο συνολικό κόστος του ταξιδιού (289,40 στερλίνες), η 4η φθηνότερη στο κόστος διανυκτέρευσης (140 στερλίνες) και η 2η φθηνότερη στο κόστος ενός γεύματος τριών πιάτων για δύο με ένα μπουκάλι σπιτικό κρασί (49,95 στερλίνες). Στο top 10 των πιο οικονομικών πόλεων για τους Βρετανούς συγκαταλέγονται συνολικά επτά πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης. Το φθηνότερο Βίλνιους πλαισιώνουν στο top 10 οι: Κρακοβία (4η), Ρίγα (6η), Βουδαπέστη (7η), Μπρατισλάβα (8η), Πράγα (9η) και Βαρσοβία (10η).

Αναζητείται βιώσιμη λύση για τη ΛΑΡΚΟ

Τους εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ συνάντησε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Κωστής Χατζηδάκης, Ακης Σκέρτσος, Θάνος Πετραλιάς, Αννα Στρατινάκη και Σπύρος Πρωτοψάλτης. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα προσυνταξιοδοτικά μέτρα κάλυψης για τους άνω των 55 ετών και το πρόγραμμα απασχόλησης έως 2 ετών για όσους είναι κάτω των 55, τα οποία προβλέπονται στην ΚΥΑ που ήδη έχει εκδοθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές στους εργαζομένους ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξεύρεση βιώσιμης λύσης μέσω αξιόπιστων ιδιωτών επενδυτών, χωρίς όμως παράταση ενός καθεστώτος που δεν προσφέρει πραγματική προοπτική για τους εργαζομένους και έρχεται σε αντίθεση με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Τρεις υποψήφιες επιλογές

Νέες υπεραξίες αναμένεται να ξεκλειδώσουν οι στρατηγικές κινήσεις των δύο βασικών μετόχων της HELLENiQ ENERGY, με την Paneuropean Oil & Industrial Holdings (όμιλος Λάτση) που ελέγχει το 40,41% και το ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό Δημόσιο) που κατέχει το 31,18% της εισηγμένης να καλούνται να οριστικοποιήσουν τρεις καίριες αποφάσεις. Οπως διαβάζουμε στο ot.gr, η πρώτη στρατηγική απόφαση αφορά το πότε και το αν θα γίνει το δεύτερο placement του Ομίλου. Το πρώτο placement με τη διάθεση 11% από τους δύο βασικούς μετόχους κρίθηκε επιτυχημένο. Οσο πλησιάζουμε προς τον Ιούνιο τα σενάρια φουντώνουν. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ενώ πηγές συνδέουν τον χρόνο λήψης αποφάσεων με την απόφαση της ExxonMobil για τις εξορύξεις στην Κρήτη.

Η δεύτερη απόφαση έχει να κάνει με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με την πλευρά του ομίλου Λάτση – κατά τις ίδιες πηγές – να θεωρεί βαρίδι τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ενεργειακού ομίλου, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί σε πιθανή εξαγορά του ποσοστού από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε έχει βρεθεί αγοραστής. Τέλος, η τρίτη απόφαση αφορά την τύχη της Elpedison, της οποίας το 50% κατέχει η HELLENiQ ENERGY και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στην ιταλική Edison, με τους δύο μετόχους να θέλουν εξ ολοκλήρου τον έλεγχο.

Πάμε για ρεκόρ εισοδημάτων

Την εκτίμηση ότι τα εισοδήματα που θα δηλώσουν φέτος στις φορολογικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ εξέφρασε ο Χάρης Θεοχάρης, για να προσθέσει ότι τα φετινά δηλωθέντα εισοδήματα θα ξεπεράσουν το 2008, χρονιά κατά την οποία δηλώθηκαν τα υψηλότερα εισοδήματα. Το 2008 ήταν η πρώτη και τελευταία χρονιά που καταγράφηκε τέτοιο νούμερο, καθώς τα επόμενα χρόνια σημαδεύτηκαν από την οικονομική κρίση και την περιπέτεια της χώρας με τα Μνημόνια που προσγείωσαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών στα 75 δισ. ευρώ το 2014 λόγω της μεγάλης ύφεσης του 2013.

Παραίτηση της Μελίντα Γκέιτς

Η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, η πρώην σύζυγος του συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της συμπροέδρου του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates τον επόμενο μήνα. Η ανακοίνωση έρχεται σχεδόν ακριβώς τρία χρόνια μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου των Γκέιτς.  Ως μέρος της συμφωνίας χωρισμού της από τον πρώην σύζυγό της, η Φρεντς Γκέιτς είπε ότι θα λάβει επιπλέον 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το φιλανθρωπικό της έργο. Υποσχέθηκε ότι θα επικεντρώσει τις φιλανθρωπίες της σε γυναίκες και οικογένειες.

«Οχι» για δεύτερη φορά

Πολύφερνη νύφη στην αγορά χαλκού είναι η Anglo American η οποία απέρριψε χθες και δεύτερη προσέγγιση εξαγοράς από την ανταγωνίστριά της, την BHP από την Αυστραλία, η οποία αποτιμά την εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία εξόρυξης στις 34 δισ. στερλίνες ή 42,7 δισ. δολάρια. Μια εξαγορά της Anglo θα δημιουργούσε νέο πανίσχυρο παγκόσμιο παίκτη στις αγορές εμπορευμάτων όπως ο χαλκός, η ποτάσα, το σιδηρομετάλλευμα και τα άλλα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στη χαλυβουργία. Ο χαλκός ζητείται πλέον πολύ ως βασική πρώτη ύλη για την ενεργειακή μετάβαση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και είναι απαραίτητος για την κατασκευή εξαρτημάτων για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα