Υπαιθρος

Πρωί Τρίτης στη λαϊκή αγορά. Η ζωηρόχρωμη παρουσία των καρπών και των πράσινων φυτικών προϊόντων μαγνητίζει τον κόσμο που σκύβει στους πάγκους των πωλητών για να τα επεξεργαστεί με χαρά και φροντίδα. Ξαφνικά ακούγεται ο βροντερός θόρυβος από το χέρι ενός πωλητή που βαράει οργισμένος τον τσίγκινο πάγκο του, γιατί τρεις ελεγκτές είδαν παράπτωμα και συνέχισαν με τη σχετική διαδικασία.

Ηλεκτρικό ρεύμα διαπέρασε τους υπόλοιπους παίκτες της περιοχής. Γρήγορα αντιλήφθηκαν τον ελεγκτικό κίνδυνο στη ζώνη των δραστηριοτήτων τους, μια δυο λέξεις στον αέρα και αμέσως αλλάξαμε σελίδα σε μία άλλη πραγματικότητα:

πρώτη φορά το WiFi λειτουργούσε, οι χρεωστικές κάρτες γίνονταν δεκτές, οι ταμειακές μηχανές είχαν χαρτί και έκοβαν αποδείξεις… Αν ο Ντα Βίντσι ταξίδευε στο μέλλον και προσγειωνόταν εκείνη τη στιγμή, θα λάτρευε τη σκηνή και θα έβγαζε τις κόκκινες κιμωλίες του σχεδιάζοντας γρήγορα τις εκφράσεις των προσώπων. Αφού αυτή τη ζωντάνια της πραγματικότητας επιθυμούσε να αποτυπώνει όταν ψαχούλευε στις ιταλικές πόλεις των ηγεμόνων την ομορφιά της αλήθειας. Και τι μας λέει αυτή η φασαριόζικη είσοδος των ελεγκτών;

Οτι οι εφήμερες κατασκευές και οι παροδικές αυτές συνάξεις εκπροσώπων του αγροτικού βίου και κατοίκων της γειτονιάς επαληθεύουν τον Κωστή Παπαγιώργη που έγραφε ότι η λαϊκή είναι η εισβολή της υπαίθρου στις πόλεις. Μιας υπαίθρου που φέρνει μαζί της την παραδοχή ότι οι νοοτροπίες αλλάζουν τελευταίες. Και ότι το πέρασμα στη νεωτερικότητα που σήμερα εκφράζουν οι ηλεκτρονικοί τρόποι πληρωμής – αν συμβεί – θα γίνει με βραδείς ρυθμούς. Η ύπαιθρος δεν αντιλαμβάνεται τον τραπεζικό εκσυγχρονισμό ως ανάγκη. Αντιστέκεται και παρα-οικονομεί με επιχείρημα ότι το κράτος δεν σέβεται τους πολίτες του και δεν παρέχει υψηλές υπηρεσίες στους βασικούς τομείς. Παρ’ όλα αυτά, η εισβολή της υπαίθρου αναζωογονεί με αυτήν την υλικότητα από τα κάτω την ανιαρή μοντέρνα πόλη. Η περφόρμανς που συντελείται πίσω από τους πάγκους εξακολουθεί και είναι η πιο αυθεντική διασκέδαση. Και μόνο για αυτόν τον λόγο της αξίζει θέση στη λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα