Αυτά τα βότανα πρέπει να τα φυτεύετε το ένα δίπλα στο άλλο – Αν θέλετε έναν κήπο εντυπωσιακό και αξιοζήλευτο

14:47 15/5/2024 - Πηγή: InStyle

Η χρήση φρέσκων βοτάνων στον κήπο σας μπορεί να βελτιώσει οποιοδήποτε πιάτο ή… κοκτέιλ και να είναι πολύ πιο βολικό από το να τρέχετε στο κατάστημα για να αγοράσετε αυτό που χρειάζεστε, τελευταία στιγμή. Αλλά αν δεν έχετε ιδέα από την καλλιέργεια βοτάνων, πρέπει να μάθετε ποια από αυτά μπορείτε να φυτέψετε το ένα δίπλα στο άλλο για να δημιουργήσετε έναν εντυπωσιακό και λειτουργικό κήπο.

«Όποτε καλλιεργώ βότανα, έχω πάντα το φαγητό στο μπροστινό μέρος του μυαλού μου», λέει η Stephanie Lucas, Διευθύντρια Οπωροκηπευτικών

και Επιχειρήσεων για το Madison Square Park. «Τα βότανα φαίνονται όμορφα, μυρίζουν υπέροχα και έχουν πρακτικές χρήσεις στην κουζίνα. Νομίζω ότι είναι καλύτερο να βρείτε συνδυασμούς βοτάνων που μεγαλώνουν υπέροχα μαζί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα γεύμα».

Ποια βότανα πρέπει πάντα να φυτεύετε δίπλα-δίπλα Θυμάρι, σχοινόπρασο, βασιλικός, μαϊντανός και ρίγανη

«Αυτά τα φυτά θα ευδοκιμήσουν στις ίδιες συνθήκες και είναι τα τέλεια καρυκεύματα για μια μεγάλη ποικιλία πιάτων», λέει η Lucas. Είναι τα βότανα που βάζετε από σπιτική πίτσα μέχρι πιάτο με κοτόπουλο.

Μέντα, βασιλικός και κόλιανδρος

Αυτά τα τρία βότανα απολαμβάνουν τον ήλιο και το υγρό χώμα, ωστόσο η μέντα μπορεί να είναι λίγο “δύστροπη” με άλλα φυτά. «Η μέντα μπορεί να είναι ένα επιθετικό βότανο στον κήπο, ωστόσο μεγαλώνει όμορφα όταν καλλιεργηθεί σε δοχεία “.

Δεντρολίβανο, Φασκόμηλο, Λεβάντα

Και τα τρία αυτά βότανα ευδοκιμούν όταν φυτεύονται δίπλα-δίπλα, καθώς αναπτύσσονται καλά σε παρόμοιες ξηρές συνθήκες με πολύ ήλιο. «Μπορεί να είναι πολυετή σε ορισμένα κλίματα, επιτρέποντας χρόνια συνεχούς απόλαυσης», λέει η Lucas. Επιπλέον, όλα έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ενός δυνατού, ευχάριστου αρώματος.

Χαμομήλι, Μέντα και Βάλσαμο λεμονιού

«Αυτά τα φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν στο έδαφος ή σε δοχεία και να αποξηρανθούν για να τα απολαύσετε όλο το χρόνο», εξηγεί η Lucas. «Και τα τρία παράγουν λουλούδια που αγαπούν οι μέλισσες και οι επικονιαστές ».

Πώς να φροντίζετε τα βότανά σας

Η Stephanie Lucas λέει ότι όλα αυτά τα βότανα μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες ή στο έδαφος, αλλά το καθένα έχει τις δικές του συγκεκριμένες απαιτήσεις φροντίδας που πρέπει να λάβετε υπόψη όσον αφορά την ποσότητα του ηλιακού φωτός που απαιτείται, τους τύπους εδάφους και το εάν χρειάζονται ή όχι λίπασμα.

Μέντα: Η μέντα χρειάζεται πλήρη ήλιο έως μερική σκιά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Θα είναι πιο γευστική αν αφαιρεθούν τα άνθη, κάτι που διατηρεί το φυτό αναπτυσσόμενο και ζωηρό.

Χαμομήλι: Το χαμομήλι θα χρειαστεί επίσης πλήρη ήλιο έως μερική σκιά και καλά στραγγιζόμενο έδαφος για να ευδοκιμήσει. Δεν απαιτεί λίπασμα.

Βάλσαμο λεμονιού: Χρειάζεται υγρό χώμα που στραγγίζει καλά.

Σχοινόπρασο, μαϊντανός και βασιλικός: Αυτά τα βότανα επωφελούνται από ένα ισορροπημένο λίπασμα 10-10-10 (ίσα μέρη αζώτου, φωσφόρου και καλίου) κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Θυμάρι, ρίγανη, κόλιαντρο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και λεβάντα: Όλα αυτά τα φυτά χρειάζονται ήλιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και σπάνια χρειάζονται λίπασμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα