Αντικλεπτικά μυστικά: Προστατέψτε το αυτοκίνητό σας από τον κίνδυνο κλοπής χωρίς κλειδί

Το γνωστό σε όλους μας, τελεχειριστήριο του αυτοκινήτου. Μπορεί να είναι "παγίδα"!

Εμφανίζονται σαν φαντάσματα μέσα στη νύχτα. Στέκονται έξω από το σπίτι σας. Ο ένας κρατάει μια φορητή κεραία, ενώ ο άλλος σκύβει δίπλα στο αυτοκίνητό σας, που είναι σταθμευμένο στο δρόμο. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το αυτοκίνητό σας έχει «πετάξει» - είστε ένα ακόμη θύμα, εν μέσω της αύξησης στις κλοπές αυτοκινήτων, με μία μέθοδο που αξιοποιεί την τεχνολογία, η οποία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει το ξεκλείδωμα και την εκκίνηση των αυτοκινήτων μας.

Αεροφωτογραφία από drone του πάρκινγκ της Διεύθυνσης
Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (πρώην ΟΔΔΥ) στα Άνω Λιόσια. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Mission...possible

Η τεχνολογία του αυτοκινήτου έχει εξελιχθεί και πολλά νεότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ασύρματα μπρελόκ και μίζες με κουμπιά, αντί για παραδοσιακά μεταλλικά κλειδιά. Το fob (ασύρματο χειριστήριο - κλειδί) στέλνει ένα σήμα μικρής εμβέλειας, οπότε όταν ο οδηγός πλησιάζει το αυτοκίνητο, ξεκλειδώνει αυτόματα την πόρτα. Αυτό μας γλιτώνει από την ταλαιπωρία να ξεθάψουμε τα κλειδιά από την τσέπη μας, όταν έχουμε γεμίσει τα χέρια μας με είδη παντοπωλείου, ή σούπερ μάρκετ, ή με κάθε είδους αποσκευές...

Αλλά αυτή η τεχνολογία κάνει ευκολότερα επίσης τα πράγματα για τους κλέφτες. Το ασύρματο fob θα συνεχίσει να εκπέμπει σήμα ακόμα και όταν δεν το χρησιμοποιούμε. Οι κλέφτες περιφέρονται στις γειτονιές τη νύχτα ψάχνοντας για αυτοκίνητα παρκαρισμένα έξω, στο δρόμο, ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν τις λεγόμενες «επιθέσεις αναμετάδοσης». Χρησιμοποιώντας φορητό εξοπλισμό που μπορεί να κλέψει το αχνό σήμα από ένα fob μέσα στο σπίτι ή στο πάρκινγκ, το αναμεταδίδουν πίσω σε έναν πομπό που μπορεί να κλωνοποιήσει το σήμα.

Μεταμφιεσμένος νεαρός, κλέφτης, σκύβει προσπαθώντας να ξεκλειδώσει την πόρτα του αυτοκινήτου στο πάρκινγκ τη νύχτα, με κατσαβίδι κρατώντας το φακό στο στόμα του, φωτισμένο με κόκκινο φως.

Οδηγίες αυτο-προστασίας από κλέφτες ”υψηλής τεχνολογίας”

Οι κρατικές αρχές ήδη προέτρεψαν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν τα τρωτά σημεία ασφαλείας και να προειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες για τους κινδύνους.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες να «κάνει φτερά» το αυτοκίνητό μας μέσα σε 60 δευτερόλεπτα; «Είναι σχετικά εύκολο για τους οδηγούς να προστατεύσουν τον εαυτό τους», δηλώνει ο Στιβ Λόντσμπερι, μηχανικός ασφάλειας αυτοκινήτων στην Thatcham Research, μια εταιρεία πληροφοριών κινδύνου αυτοκινήτου με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο...

1. «Κόφτης» ηλεκτρονικού σήματος

Ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψουμε τους κλέφτες των αυτοκινήτων από το να υποκλέψουν το σήμα του κλειδιού, είναι να χρησιμοποιήσουμε μια τσάντα ή θήκη Faraday. Είναι επενδεδυμένα με ένα αγώγιμο μεταλλικό πλέγμα που εμποδίζει τη μετάδοση ηλεκτρομαγνητικών σημάτων.

Οι θήκες δεν είναι ακριβές και μπορούμε επίσης να πάρουμε κουτιά που κάνουν το ίδιο πράγμα. Αλλά οι ειδικοί συμβουλεύουν να κάνουμε δοκιμές για να βεβαιωθούμε ότι λειτουργούν. Απλώς βάζουμε το μπρελόκ μέσα και πλησιάζουμε στο αυτοκίνητό μας. Εάν οι πόρτες δεν ξεκλειδώσουν αυτόματα, τότε το σήμα μπλοκάρεται αποτελεσματικά.

Είναι επίσης σημαντικό να το χρησιμοποιείτε κάθε φορά που αφήνετε το αυτοκίνητό σας και μην ξεχνάτε να τοποθετείτε όλα τα μπρελόκ σας μέσα, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ανταλλακτικών.

Αλλά προσοχή: Αγνοήστε «συμβουλές» που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και λένε να βάλουμε το fob στο φούρνο μικροκυμάτων ή στην κατάψυξη(!)

Δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα με μια τσάντα Faraday και κινδυνεύετε να καταστρέψετε το κλειδί σας.

Μια μπάρα με κλειδαριά, που προσαρμόζεται στο τιμόνι, μπορεί να λειτουργήσει ως ορατός αποτρεπτικός παράγοντας για τους κλέφτες αυτοκινήτων. (AP Photo/Amanda Andrade-Rhoades, File)

2. Η παλιομοδίτικη αλλά αποτελεσματική μπάρα στο τιμόνι

Μια λύση της...παλιάς σχολής είναι η μπάρα που κλειδώνει πάνω στο τιμόνι. 

Εμπειροι αστυνομικοί επιμένουν ότι πρέπει οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να τις χρησιμοποιήσουν γιατί κάνουν το όχημά μας να φαίνεται λιγότερο δελεαστικό για κλοπή. Το σκεπτικό είναι ότι ένας «ερασιτέχνης» επίδοξος κλέφτης μπορεί να αποθαρρυνθεί από την προσπάθεια που χρειάζεται για να κόψει την μπάρα και αντί αυτού να στρέψει την προσοχή του σε έναν ευκολότερο στόχο.

Κλειδαριές, σε σχήμα δίσκου ή μακριάς ράβδου, πιάνουν πάνω στο τιμόνι και δυσκολεύουν την κλοπή λοιπόν. Υπάρχουν επίσης εκδόσεις που εμποδίζουν το αυτοκίνητο να μπει σε ταχύτητα. Το μειονέκτημα είναι ότι θα χρειαστείτε επιπλέον χρόνο για να την τοποθετήσετε ή να την αφαιρέσετε, όποτε δεν οδηγείτε.

Εικόνα του εσωτερικού του αυτοκινήτου με τον οδηγό να χρησιμοποιεί την οθόνη της συσκευής με σύστημα πίσω κάμερας, έξυπνους αισθητήρες και ανίχνευση αντικειμένων, να αναγνωρίζει και να δείχνει τον σκύλο της οικογένειας στο πίσω τυφλό σημείο.

3. Αλλαγή στις ρυθμίσεις του αυτοκινήτου

Για πολλά αυτοκίνητα, είναι δυνατό να απενεργοποιήσετε τη ρύθμιση ασύρματης λειτουργίας, ώστε να μην μπορείτε να ανοίξετε την πόρτα από απόσταση. Για Ford, Honda και Audi, χρησιμοποιήστε τα μενού της οθόνης αφής. Εάν είστε κάτοχος Toyota, μπορείτε να απενεργοποιήσετε προσωρινά το σήμα, κρατώντας πατημένο το κουμπί κλειδώματος του fob και ταυτόχρονα πατώντας δύο φορές το κουμπί ξεκλειδώματος. Εάν το έχετε κάνει σωστά, η ενδεικτική λυχνία του fob θα πρέπει να αναβοσβήνει τέσσερις φορές. Λάβετε υπόψη ότι την επόμενη φορά που θα πατήσετε οποιοδήποτε κουμπί, το ξεκλείδωμα εξ αποστάσεως θα ενεργοποιηθεί ξανά.

Η μέθοδος θα διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο, επομένως συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη για την ακριβή διαδικασία. Αν ακούγεται περίπλοκο, υπάρχουν βίντεο στο YouTube που καθοδηγούν. Μην ξεχνάτε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει τώρα να πατήσετε χειροκίνητα το κουμπί ξεκλειδώματος στο fob.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να προσθέτουν αισθητήρες κίνησης στα μπρελόκ. Εάν ο αισθητήρας δεν ανιχνεύσει πρόσφατη κίνηση επειδή, ας πούμε, έχει μείνει στον πάγκο της κουζίνας αφού επιστρέψετε στο σπίτι, το fob μπαίνει σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας και σταματά να εκπέμπει. Εάν δεν διαθέτει αυτή τη δυνατότητα, ελέγξτε με τον αντιπρόσωπό σας, εάν είναι δυνατό να το αναβαθμίσετε.

Εάν αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, ορισμένοι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης να επαναπρογραμματίσετε τα κλειδιά, σε περίπτωση που ο προηγούμενος ιδιοκτήτης κράτησε ένα από τα fobs.

Πιέζοντας το δάχτυλο στο κουμπί στάσης εκκίνησης του κινητήρα, οηγός αυτοκινήτου εκκινεί τον κινητήρα.

4. Κλοπή και... καινοτομία!

Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα τεχνική κλοπής αυτοκινήτων που δεν στοχεύει τα ραδιοσήματα. Το δίκτυο της περιοχής ελεγκτών, ή CAN.

Το δίκτυο αυτό επιτρέπει στους αισθητήρες και τις μονάδες ελέγχου να συνομιλούν απευθείας μεταξύ τους, αντί να περνούν από έναν κεντρικό κόμβο. Οι κλέφτες επωφελούνται από την πρόσβαση στο δίκτυο, παραβιάζοντάς το από το εξωτερικό του αυτοκινήτου. Συνήθως αφαιρώντας έναν προβολέα και συνδέοντας μια συσκευή, που μπορεί να στείλει στον κεντρικό υπολογιστή του οχήματος ένα σήμα, ξεγελώντας το αυτοκίνητο για να ξεκλειδώσει και να ξεκινήσει. Άρα, καλό είναι να συμβουλευόμαστε συχνά τον μηχανικό μας στο συνεργείο ή την αντιπροσωπεία της μάρκας του αυτοκινήτου μας, ώστε να λαμβάνουμε ανανεωμένες οδηγίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντικλεπτικά, Προστατέψτε,antikleptika, prostatepste