Χαλκός: Σπάει ρεκόρ η τιμή του στα διεθνή χρηματιστήρια - Γιατί έχει «ξαφνικά» τεράστια ζήτηση

Ρεκόρ σπάει η τιμή του χαλκού στις διεθνείς αγορές, καθώς η ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου παραμένει ισχυρή εν μέσω της πορείας προς την πράσινη μετάβαση και της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι τιμές του χαλκού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έφτασαν τα 5,02 δολάρια ανά λίβρα, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet, μια αύξηση που είναι ήδη πάνω από 25% από τις αρχές του 2024.

Η ζήτηση για χαλκό θεωρείται ένας από τους σημαντικούς δείκτες οικονομικής σταθερότητας, καθώς το μέταλλο είναι το «κλειδί» για την ενεργειακή μετάβαση καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κατασκευής

ηλεκτρικών οχημάτων, δικτύων ισχύος και ανεμογεννητριών.

Η ζήτηση χαλκού για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και γενικά στον τομέα των μεταφορών αναμένεται να αυξηθεί περίπου 5% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bank of America.

Τεχνητή νοημοσύνη και ενέργεια

Η μεγάλη αύξηση όμως εντοπίζεται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης καθώς ο χαλκός είναι ένα κρίσιμο υλικό για τα καλώδια που χρησιμοποιούνται σε κέντρα δεδομένων.

«Με τη ζήτηση από ηλεκτρικά οχήματα να εξακολουθεί να αυξάνεται, αν και με πιο αργό ρυθμό, η μεγάλη ζήτηση έχει μετατοπιστεί στον χαλκό που απαιτείται για τη δημιουργία κέντων δεδομένων», αναφέρει η BofA.

Τα κέντρα δεδομένων χρησιμοποιούν το χαλκό για διάφορες ηλεκτρικές εφαρμογές, όπως ηλεκτρικές συνδέσεις, ράβδους διαύλου, καλώδια τροφοδοσίας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ζήτηση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί σε πάνω από 1000 τεραβατώρες (TWh) το 2026 από 460 TWh το 2022.

Την ίδια περίοδο, το International Copper Study Group (ICSG) ανέφερε ότι το πλεόνασμα προσφοράς χαλκού, μειώθηκε φέτος λόγω της χαμηλότερης παραγωγής των ορυχείων.

Μειώνεται η εξόρυξή του

Οι προβλέψεις για αύξηση της παραγωγής χαλκού το 2024 μειώθηκαν στο 0,5% σε σύγκριση με αύξηση 3,7% που εκτιμήθηκε από την ICSG τον Οκτώβριο του 2023. Αυτό οφείλεται κυρίως στην μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής από τους μεγάλους παραγωγούς.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η First Quantum Minerals διέκοψε την παραγωγή στο Cobre Panamá, ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο, μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας και τις έντονες διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών οργανώσεων.

«Ναι στη ζωή, όχι στα ορυχεία» ήταν ένα από τα πανό των ακτιβιστών για την προστασία του περιβάλλοντος στον Παναμά.

Επίσης, η Anglo American, ένας εξίσου μεγάλος παραγωγός, δήλωσε ότι θα μειώσει την εξόρυξη χαλκού το 2024 και το 2025 καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος.

«Βλέπουμε τον χαλκό να σκαρφαλώνει στα 10,5 δολάρια ανά τόνο βραχυπρόθεσμα καθώς η εξόρυξη του μειώνεται, αυξάνοντας τις τιμές τους τελευταίους μήνες», ανέφερε σε έκθεσή της η Citi.

Το συμβόλαιο χαλκού διάρκειας 3 μηνών διαπραγματεύεται στα 10,185 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.

Related...Ορόσημο το 2023 για την εξόρυξη χαλκού, η μεγάλη έλειψή του απειλεί την παγκόσμια οικονομίαΠώς θα αντιμετωπίσουμε την ανεπάρκεια του αυτοκράτορα των μετάλλων στη δεκαετία 2020-2030
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαλκός, Σπάει,chalkos, spaei