Σαν σήμερα γεννιέται ο Μάνος Λοίζος

Στις 22 Οκτωβρίου του 1937 γεννιέται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο Μάνος Λοΐζος. Ο πατέρας του ήταν Κύπριος και η μητέρα του Ροδίτισσα. Ο Λοΐζος από μικρή ηλικία έδειξε την κλίση του στη μουσική: στην ηλικία των επτά ετών μελετά βιολί, αρχικά ερασιτεχνικά κι έπειτα στο Εθνικό Ωδείο της Αλεξάνδρειας. Αφού αποφοίτησε από το Αβερώφειο Γυμνάσιο το 1955, ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει. Αρχικά γράφτηκε στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,

αλλά στις αρχές του 1956 την εγκαταλείπει, με σκοπό να φοιτήσει στην Ανωτάτη Εμπορική. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ο Μάνος Λοΐζος σπουδάζει ζωγραφική στην Σχολή Βακαλό. Το 1960 εγκαταλείπει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο και εργάζεται περιστασιακά προκειμένου να επιβιώσει: άλλοτε ως σερβιτόρος, άλλοτε ως γραφίστας σε διαφημιστικές εταιρείες, άλλοτε ως μουσικός σε μπουάτ.

Ο Μάνος Λοΐζος το 1962 θα ηχογραφήσει το πρώτο του δίσκο σαρανταπέντε στροφών, με τίτλο «Το τραγούδι του δρόμου» σε στίχους Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - την ερμηνεία υπογράφει ο Γιώργος Μούτσιος. Έτσι ξεκινά μια μεγάλη καριέρα, που κάνει τον Λοΐζο γνωστό στην ελληνική κοινωνία. Όντας τρυφερός και μελωδικός, αλλά και κοινωνικά ευαίσθητος, που ήξερε να ντύσει με ωραίους ήχους όχι μόνο τα ανθρώπινα συναισθήματα όπως η αγάπη και η μοναξιά, αλλά και τις ιδέες, την υψωμένη γροθιά για το δίκιο και την ελευθερία, ο Λοΐζος αγαπήθηκε πολύ.

Να πούμε πως ο συνθέτης συνεργάστηκε με τους στιχουργούς Λευτέρη Παπαδόπουλο, Φώντα Λάδη, Γιάννη Νεγρεπόντη και Δημήτρη Χριστοδούλου, ενώ τα τραγούδια του ερμήνευσαν τραγουδιστές, όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Μαρία Φαραντούρη, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Καλατζής, η Δήμητρα Γαλάνη κ.ά. Τελευταίος δίσκος του ήταν τα «Γράμματα στην Αγαπημένη», σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που απέδωσε στα ελληνικά ο Γιάννης Ρίτσος.

Ο Μάνος Λοΐζος πέθανε από εγκεφαλικό σε νοσοκομείο της Μόσχας τον Σεπέμβρη του 1982, σε ηλικία μόλις 45 ετών. Αυτοί που αγάπησαν το έργο του, που ονειρεύτηκαν και ταξίδεψαν με τις νότες του, αναρωτιούνται πόση ακόμα μουσική, πόσα ακόμα ωραία τραγούδια θα μπορούσε να δώσει στον κόσμο, εάν δεν έφευγε τόσο γρήγορα.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα