Να προσαρμοστεί στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας περί ψηφιακών αγορών καλεί το Booking.com η Ευρωπαϊκή Ένωση

Αυξάνεται ο αριθμός των υπηρεσιών που υπόκεινται στο νέο Νόμο περί Ψηφιακών Αγορών της Ε.Ε.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέδωσε στην πλατφόρμα διαδικτυακών κρατήσεων ξενοδοχείων και καταλυμάτων Booking.com καθεστώς "κλειδοκράτορα", το οποίο σημαίνει ότι η υπηρεσία αυτή πλέον υπόκειται σε αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο βάσει της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να καθοριστεί

το ρυθμιστικό πλαίσιο στο οποίο θα υπόκειται η πλατφρόμα κοινωνικής δικτύωσης Χ. 

Διαδικτυακές διαφημιστικές υπηρεσίες, όπως η X Ads και η TikTok Ads, αυτές καθαυτές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο ρυθμιστικό πλαίσιο του Νόμου περί Ψηφιακών Αγορών (DMA), ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα το Μάρτιο η Κομισιόν είχε ενημερώσει ότι η Χ, η ByteDance -στην οποία ανήκει το TikTok- καθώς και το Booking.com ενδεχομένως να πληρούσαν τα κριτήρια ώστε να ενταχθούν στο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο που τέθηκε σε εφαρμογή μέσα στο 2024.

Και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Booking.com υπόκειται πλέον στο πλαίσιο του DMA -απηχώντας και την άποψη της ίδιας της εταιρίας- ξεκινά έρευνα προκειμένου να αξιολογήσει περαιτέρω τις ενστάσεις που κατέθεσε η Χ, διαφωνώντας με την εισήγηση να της αποδοθεί καθεστώς "κλειδοκράτορα", δηλαδή εταιρίας με κυρίαρχη θέση στον τομέα της.

Στη ByteDance είχε αποδοθεί το καθεστώς αυτό ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, όμως το TikTok προσέφυγε στο δεύτερο υψηλότερο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νόμος περί Ψηφιακών Αγορών συνιστά ένα από τα αυστηρότερα νομοθετικά πλαίσια που στόχο έχει να ελέγξει την κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών στην αγορά, επιβάλλοντας σειρά υποχρεώσεων στις εταιρίες και υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτό το πλαίσιο να ελέγχουν το περιεχόμενου προβάλλεται μέσω αυτών, να επιτρέπουν το δίκαιο ανταγωνισμό και να διευκολύνουν τους καταναλωτές να μεταβαίνουν από τη μία υπηρεσία στην άλλη.

Σύμφωνα με το DMA, εταιρίες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες ανά μήνα και 75 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαιοποίηση, κατηγοριοποιούνται ως "κλειδοκράτορες", καθώς παρέχουν μια θεμελιώδη υπηρεσία για επαγγελματική χρήση. 

Μετά το χαρακτηρισμό του ως "κλειδοκράτορα", το Booking.com έχει πλέον έξι μήνες περιθώριο να καταθέσει λεπτομερή αναφορά συμμόρφωσης, όπως ανέφερε η Κομισιόν. Όμως, ορισμένες από τις πρόνοιες του DMA έχουν άμεση εφαρμογή, κυρίως η υποχρέωση ενημέρωσης της Κομισιόν για τυχόν πρόθεση επικέντρωσης στον ψηφιακό τομέα.

Εφόσον κάποιος "κλειδοκράτορας" δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του DMA, η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων τα οποία ανέρχονται έως το 10% του τζίρου μιας εταιρίας διεθνών, με το ποσοστό αυτό να μπορεί να φτάσει έως το 20% για υπότροπους. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να επιβάλει περιορισμούς στην εξαγορά άλλων εταιριών.

Alphabet, Amazon, Apple, Meta και Microsoft εντάχθηκαν στην κατηγορία των κλειδοκρατόρων ήδη από το 2023.

Από τις 7 Μαρτίου, υποχρεούνται να καταστήσουν τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που έχουν αναπτύξει συμβατές με εκείνες των ανταγωνιστών τους και να επιτρέπουν στους χρήστες να αποφασίζουν ποιες εφαρμογές θα προεγκαθίστανται στις συσκευές τους. Παράλληλα, δεν επιτρέπεται να δίνουν προβάδισμα στις δικές τους υπηρεσίες έναντι του ανταγωνισμού, ούτε να εμποδίζουν τους χρήστες να αφαιρούν προεγκατεστημένο λογισμικό ή εφαρμογές.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα