Οι Ουκρανοί πασχίζουν να κρατήσουν το ανατολικό μέτωπο, οι Ρώσοι απειλούν πόλεις

Οι ουκρανικές δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο πασχίζουν να αποκρούσουν τις ανελέητες ρωσικές επιθέσεις, ενώ ακόμα δεν έχουν φτάσει τα πολυαναμενόμενα αμερικανικά πυρομαχικά.

Το oβιδοβόλο Μ777 της μονάδας του Ολεξάντρ Κοζατσένκο- που απέκτησε από τις ΗΠΑ- κάποτε εκτόξευε 100 οβίδες την ημέρα προς τον εχθρό. Τώρα, πολλές φορές, ρίχνει λιγότερες από 10. «Είναι πολυτέλεια αν μπορούμε να εκτοξεύσουμε 30 οβίδες», λέει.

Η Ουάσινγκτον λέει ότι επισπεύδει την αποστολή πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία, μετά την καθυστερημένη έγκριση του πακέτου βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων

τον Απρίλιο. Όμως, στις αρχές Μαΐου δημοσιογράφοι του Reuters επισκέφθηκαν δύο μονάδες του πυροβολικού στο ανατολικό μέτωπο και τους είπαν ότι ακόμα περιμένουν την ενίσχυση των παραδόσεων, την ώρα που επιχειρούν στο ελάχιστο σε σύγκριση με αυτό που χρειάζονται για να συγκρατήσουν τους Ρώσους.

Οι ρωσικές δυνάμεις, που υπερτερούν σημαντικά αριθμητικά έναντι των Ουκρανών, εξαπολύουν πολλαπλές επιθέσεις στην περιοχή του Ντονμπάς, στα ανατολικά, τους τελευταίους μήνες, αλλά και στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ρωσία έχει κατακτήσει περισσότερα εδάφη στην Ουκρανία από αυτά που έχασε με την αντεπίθεση

Μέσα στο 2024 η Ρωσία έχει κερδίσει περισσότερα εδάφη από εκείνα που έχασε κατά τη διάρκεια της ουκρανικής αντεπίθεσης το καλοκαίρι του 2023, σύμφωνα με τον Πάσι Παρόινεν, αναλυτή της Black Bird Group.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατακτήσει 654 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις αρχές της χρονιάς, ξεπερνώντας τα 414 τετραγωνικά χιλιόμετρα που ανακατέλαβε η Ουκρανία από την 1η Ιουνίου έως την 1η Οκτωβρίου πέρυσι, σημείωσε ο Παρόινεν. Μόνο από τις 2 Μαΐου τα εδάφη που έχει κερδίσει η Μόσχα είναι 222 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπλήρωσε.

Ο συνταγματάρχης Πάβλο Παλίσα, του οποίου η ταξιαρχία πολεμά κοντά στην πόλη Τσάσιβ Γιαρ- η οποία έχει στρατηγική σημασία- εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επόιθεση, για να σπάσει τις ουκρανικές γραμμές στα ανατολικά.

«Χωρίς αμφιβολία, αυτή θα είναι μια δύσκολη περίοδος για τις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε και κατά την άποψή του το Κρεμλίνο θέλει να καταλάβει όλο το Ντονμπάς έως τα τέλη του χρόνου.

Φόβος στις πόλεις καθώς πλησιάζουν οι Ρώσοι

Οι ρωσικές δυνάμεις σταδιακά κάνουν πρόοδο που θα μπορούσε να απειλήσει αρκετές μεγάλες πόλεις στα ανατολικά, μεταξύ των οποίων οι Κοσταντίνιβκα, Ντρουζκίβκα, Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, οι οποίες αποτελούν βασικούς στρατιωτικούς κόμβους στην προσπάθεια του Κιέβου.

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί που ζουν σε αυτές τις πόλεις φοβούνται ότι ο εχθρός πλησιάζει. «Ζούμε μόνο για το σήμερα», δήλωσε η Νίνα Σισιμάριεβα, 31χρονη δασκάλα στην Κοστιαντίνιβκα, ενώ ακούγονταν τα πυρά του πυροβολικού από απόσταση. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο», συμπλήρωσε. Στις αρχές του 2024, οι ρωσικές δυνάμεις απείχαν περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη. Τώρα είναι μόλις στα 14 χιλιόμετρα.

Μεγάλο τμήμα της περιφέρειας του Ντονέτσκ- που μαζί με το Λουχάνσκ αποτελούν την περιοχή του Ντονμπάς- δέχεται καθημερινά βομβαρδισμούς. Τουλάχιστον 10 φορές την ημέρα μπαίνουν στο στόχαστρο του ρωσικού πυροβολικού ή αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βαντίμ Φιλάσκιν.

Το μέτωπο στην Ουκρανία- σε ανατολή, βορρά και νότο- εκτείνεται σε περίπου 1.000 χιλιόμετρα. Κάποιες από τις πιο σφοδρές μάχες από την αρχή της χρονιάς έχουν επικεντρωθεί στο Στάσιβ Γιαρ. Το γεγονός ότι οι Ρώσοι προχωρούν προς τη συγκεκριμένη πόλη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε εδάφη στα οποία βασίζονται οι Ουκρανοί για τον πολεμικό σχεδιασμό, καθώς βασικοί δρόμοι θα είναι εκτεθειμένοι στα ρωσικά πυρά.

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη η νέα επίθεση της Ρωσίας στο Χάρκοβο- στα βορειοανατολικά. Κάτι που μπορεί να απαιτήσει να σταλούν εκεί ουκρανικές δυνάμεις από το ανατολικό μέτωπο, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την ικανότητα του Κιέβου να αντέξει.

Ο Jack Watling, ερευνητής του think tank RUSΙ εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να εξαπολύσουν κι άλλες επιθέσεις στα βόρεια και τα νότια σημεία του μετώπου, προκειμένου να εξαντλήσουν περισσότερο τις δυνάμεις του Κιέβου.

«Μόλις η Ουκρανία στείλει δυνάμεις εκεί, θα ενταθεί η πίεση της Ρωσίας στο Ντονμπάς», επεσήμανε. Ακόμα κι αν οι ουκρανικές δυνάμεις αντέξουν μέχρι να φτάσουν στο μέτωπο τα αμερικανικά όπλα και πυρομαχικά, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, λένε όσοι μάχονται στην πρώτη γραμμή. «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνταγματάρχης Πάβλο Παλίσα.

dnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα