Φόροι: Γιατί αυξάνονται τα χρέη - Διαγραφή προστίμων για 1 στους 4 φορολογούμενους

Έξτρα φόρους και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ γλιτώνει το 25% των φορολογούμενων που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ, αναζητώντας το δίκιο τους.

Το 80% των φορολογουμένων πληρώνει εγκαίρως τους φόρους του, αν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται εξέλιξη που οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους.

Ειδικά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι που ενώ βελτιώνεται

η εισπραξιμότητα των φόρων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη «φουσκώνουν» μήνα με το μήνα:

Χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν μικρά χρέη στην εφορία με αποτέλεσμα να μην το γνωρίζουν για να τα εξοφλήσουν.

Εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει και παραμένουν στη λίστα καθώς για να θεωρηθούν ανεπίδεκτα τα «φέσια» που άφησαν πρέπει να περάσουν 20 χρόνια.

Χιλιάδες οφειλέτες είναι ήδη σε ρύθμιση και πληρώνουν εμπρόθεσμα τους φόρους για να μην βρεθούν εκτός, ενώ:

Δεν είναι λίγοι οι οφειλέτες που έχουν αποβιώσει αλλά τα χρέη τους εξακολουθούν να συνυπολογίζονται και να μην διαγράφονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι απλήρωτες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στο πρώτο δίμηνο του 2024, αυξήθηκαν κατά 16,6%. Διαμορφώθηκαν σε 1,736 δισ. ευρώ από 1,48 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Από το προαναφερθέν ποσό τα 1,5 δισεκ. ευρώ αφορούν απλήρωτους φόρους, καταγράφοντας μείωση 15,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή επηρέασε δυσμενώς τα συνολικά ληξιπρόθεσμα τα οποία ανήλθαν στα 107,18 δισεκ. ευρώ και προέχονται από 3.878.712 οφειλέτες ενώ οι εισπράξεις από την συγκεκριμένη δεξαμενή ανήλθαν σε 968 εκατ. ευρώ για το πρώτο δίμηνο.

Από το συνολικό χρέος τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Έτσι το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος περιορίζεται στα 80,85 δισεκ. ευρώ.

1.481 προσφυγές

Έξτρα φόρους και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ γλιτώνει το 25% των φορολογούμενων που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ, αναζητώντας το δίκιο τους. Οι φορολογούμενοι, δικαιώθηκαν καθώς η ΔΕΔ αφού εξέτασε τις υποθέσεις ακύρωσε πρόστιμα, προσαυξήσεις και έξτρα φόρους που είχε επιβάλλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για φορολογικές παραβάσεις.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το πρώτο δίμηνο του έτους 1.481 φορολογούμενοι προσέφυγαν στη ΔΕΔ αμφισβητώντας τις αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης. Από τους φακέλους που υποβλήθηκαν «έκλεισαν» οι 1.058. Με βάση τις αποφάσεις της επιτροπής δικαιώθηκαν 258 φορολογούμενοι δηλαδή το 24,3%, 784 αιτήσεις απορρίφθηκαν, για 4 υποθέσεις δηλώθηκε παραίτηση και οι υπόλοιπες 12 απορρίφθηκαν σιωπηρά χωρίς να εξεταστούν. Πάντως πολλοί από τους φορολογούμενους που η αίτηση τους απορρίφθηκε προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια.

Με βάση το ισχύον καθεστώς κάθε φορολογούμενος που αμφισβητεί πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούνται σε βάρος του από τη φορολογική αρχή, οφείλει πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας.

Keywords
Αναζητήσεις
foroi-giati-afxanontai-ta-chrei---diagrafi-prostimon-gia-1-stous-4-forologoumenous.htm
Τυχαία Θέματα