Ένα ταξίδι σε «μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας

Μουσικά όργανα της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, μεγάλα χάλκινα κουδούνια που φορούν οι συμμετέχοντες στα δρώμενα του εθίμου «Ρουγκατσάρια», αρχαία μουσικά όργανα, όπως είναι ο οστέινος χαλκόδετος αυλός που χρονολογείται στα ύστερα ελληνιστικά χρόνια (3ος – 2ος αι. π.Χ.), λαϊκά μουσικά όργανα από τη Ρωσία, όπως μικρά ντέφια, μπορεί να δει από κοντά και να θαυμάσει ο επισκέπτης στην έκθεση με τίτλο «Μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο», που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ

και τον Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 31ης Πολιτιστικής Συνάντησης Παιδιών που πραγματοποιείται στην Π.Ε. Καρδίτσας με τη σημαντική στήριξη των φορέων της περιοχής μας.

Η «Πολιτιστική Συνάντηση» είναι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα 5νθήμερο Φεστιβάλ, που διοργανώνεται στην Καρδίτσα επί 30 έτη και θα είναι η αφορμή να ανταμώσουν περισσότερα από 800 παιδιά. Αποτελεί πραγματικά, μια σημαντική ευκαιρία να προβληθεί ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής μας τόσο από την αρχαιότητα, όσο και από τα νεώτερα χρόνια στα παιδιά που συμμετέχουν από διαφορετικές χώρες και στους συνοδούς τους. Όπως τονίζουν στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Φωτεινή Τσιούκα και η Λευκή Θεογιάννη, αρχαιολόγοι, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, «τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται από την πλούσια λαογραφική συλλογή του Ομίλου της Καραγκούνας, που για δεκαετίες συλλέγει ποικίλα αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού, προκειμένου να διαφυλάξει και να προωθήσει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και γενικότερα του ελλαδικού χώρου». Παρουσιάζονται, προσθέτουν, μουσικά όργανα της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, όπως νταούλια, τουμπερλέκια, τύμπανα χειρός, καθώς και ξύλινα κουτάλια με ζωγραφική διακόσμηση. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό έκθεμα αποτελεί το άνω τμήμα της παραδοσιακής στολής γενίτσαρου που χρησιμοποιείται κατά το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» της Νάουσας, καθώς το γιλέκο με τα κρεμασμένα ασήμια του λειτουργούσε ως μουσικό όργανο και χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ήχων με τις απότομες και χορευτικές κινήσεις του ανθρώπου που τη φορούσε. Στην ίδια λογική της παραγωγής ήχων με την κίνηση του σώματος, παρουσιάζονται και τα μεγάλα χάλκινα κουδούνια που φορούν οι συμμετέχοντες στα δρώμενα του εθίμου «Ρουγκατσάρια» που πραγματοποιείται ακόμα στις μέρες μας στην περιοχή της Καρδίτσας. Επιπλέον, παρουσιάζονται λαϊκά μουσικά όργανα από τη Ρωσία, όπως μικρά ντέφια.

Τέλος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας συμβάλλει στην υλοποίηση της έκθεσης με την παρουσίαση δύο αρχαίων μουσικών οργάνων από την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Πρόκειται για τον οστέινο χαλκόδετο αυλό που χρονολογείται στα ύστερα ελληνιστικά χρόνια (3ος – 2ος αι. π.Χ.) και προέρχεται από τις αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή της Αργιθέας. Ο αυλός είναι κατασκευασμένος από λειασμένα τμήματα οστού που ενώνονται με χάλκινους συνδέσμους και στο πάνω μέρος του φέρει κυκλικές οπές για την παραγωγή του ήχου. Το άλλο έκθεμα είναι ένα χάλκινο κύμβαλο, που εντοπίστηκε σε ανασκαφή οικοπέδου μέσα στην αρχαία πόλη της Μητρόπολης. Το κύμβαλο διαμορφώνεται από χάλκινο ασπιδόμορφο έλασμα, με οπή στο κέντρο και χρονολογείται στην ελληνιστική – ρωμαϊκή περίοδο. Πρόκειται για είδος κρουστού μουσικού οργάνου που χρησιμοποιούνταν κατά ζεύγη. Ο ήχος που παρήγαγαν ήταν ιδιαίτερα δυνατός και οξύς και χρησιμοποιούνταν συνήθως σε οργιαστικές ή μυστηριακές τελετές, καθώς έδινε ρυθμό και ζωντάνια

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 19 Μαΐου, κατά τις ώρες και μέρες λειτουργίας του Μουσείου (ωρ. 8.30 – 15.30).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα ταξίδι σε «μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας,archaiologiko mouseio karditsas