Ενοχος και με… σφραγίδα ο ταμίας

Ο 66χρονος πλαστογραφούσε επιδόματα και γνωματεύσεις αντιγράφοντας την υπογραφή συνταξιούχου γιατρού

Σε ποινή κάθειρξης 7 ετών καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας ο 66χρονος πρώην ταμίας ασφαλιστικού ταμείου του Βόλου, που πλαστογραφούσε επιδόματα ασφαλισμένων και εκατοντάδων ιατρικών γνωματεύσεων συνταξιούχου γιατρού, τσεπώνοντας ποσό που ξεπερνά τα 474.000 ευρώ!

Ο 66χρονος, που στο δικαστήριο αυτοχαρακτηρίστηκε

εργατικός και φιλότιμος έναντι των μονίμως «κουρασμένων» συναδέλφων του, υπηρετούσε στο υποκατάστημα μισθωτών Μαγνησίας του τέως ΙΚΑ και νυν ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το 2009 έως και τις 12 Ιουνίου 2019 ο 66χρονος «με περισσότερες πράξεις που αποτελούν εξακολούθηση του ίδιου αδικήματος, νόθευσε σταδιακά έγγραφα» του ασφαλιστικού φορέα και «διευκολύνοντας το έργο του, καθώς ήταν ταυτόχρονα ταμίας και ελεγκτής» του ασφαλιστικού φορέα, όπως τόνισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας, με αποτέλεσμα έπειτα από έλεγχο των επιθεωρητών της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Υπηρεσιών Ασφάλισης το καλοκαίρι του 2019 να προκύψει υπεξαίρεση ποσού που ξεπερνά τα 474.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την «Ελευθερία», μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως επισημάνθηκε και από την εισαγγελέα, ήταν αυτή ασφαλισμένης που έλαβε επίδομα λοχείας δύο φορές το ίδιο έτος! Στο κατηγορητήριο γίνεται αναλυτική αναφορά στο πόρισμα της ΕΔΕ που ακολούθησε μετά τον τυχαίο έλεγχο των επιθεωρητών και στον τρόπο με τον οποίο ο κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων, «αφαίρεσε παραστατικά – δικαιολογητικά από εντάλματα πληρωμής, που αφορούσαν νομίμως χορηγηθείσες παροχές, και τα επισύναψε σε μη νόμιμα εντάλματα, που αφορούσαν ήδη καταβεβλημένες παροχές». Επιπλέον, ο κατηγορούμενος ταμίας εξέδωσε 354 ιατρικές γνωματεύσεις συνταξιούχου γιατρού αντιγράφοντας την υπογραφή και βάζοντας και τη σφραγίδα του, την οποία είχε στην κατοχή του άγνωστο πώς.

Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν στελέχη του ασφαλιστικού φορέα, ενώ ο 66χρονος στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες για πλαστογραφίες και την υπεξαίρεση των επιδομάτων. Επιπλέον όμως διαμαρτυρήθηκε, γιατί, λόγω της δικαστικής εμπλοκής που έχει εδώ και χρόνια, δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί! Η εισαγγελέας της έδρας όμως πρότεινε την ενοχή του 66χρονου κάνοντας αναλυτική αναφορά στις πλαστογραφίες ενταλμάτων, στη μεταφορά δικαιολογητικών από τον έναν φάκελο ασφαλισμένου σε άλλον και στις εκατοντάδες πλαστές γνωστές γνωματεύσεις και αποφάσεις. Το έργο του διευκολύνθηκε, καθώς ήταν ελεγκτής του ασφαλιστικού φορέα και ταυτόχρονα ταμίας, με αποτέλεσμα το Ταμείο να ζημιωθεί κατά 474.000 ευρώ. Οι δικαστές τελικά τον καταδίκασαν αναγνωρίζοντάς το ελαφρυντικό, και του επέβαλαν ποινή κάθειρξης 7 ετών. Με την αναστολή ο 66χρονος παραμένει ελεύθερος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ενοχος,enochos