Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να ενώσει τους... ασύμβατους Σολτς-Μακρόν

Οι δύο ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, είναι διαφορετικοί χαρακτήρες και δυστυχώς οι διαφορές τους είχαν αντίκτυπο στην πορεία της ΕΕ τα τελευταία χρόνια.

Ο Μακρόν είναι ένας δυναμικός πρόεδρος με τάση για τολμηρές δηλώσεις και ο Σολτς ένας σταθερός καγκελάριος με προσεκτική προσέγγιση στη χάραξη πολιτικής. Κάπως έτσι οι δύο ηγέτες είναι φυσιολογικό πολλές φορές να εμφανίζονται ασυμβίβαστοι.

Ο συνδυασμός τους είναι δε σε πολλές περιπτώσεις δυσλειτουργικός, επηρεάζοντας την ικανότητα

της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές προκλήσεις της, από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τον αυξανόμενο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα και την εξάπλωση του λαϊκισμού.

Ο Μακρόν μοιάζει να παίρνει τα ηνία για μια σειρά από μέτρα που λέει ότι είναι απαραίτητα για να σταματήσει η μακροπρόθεσμη παρακμή της Ευρώπης. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όμως, λαμβάνει χώρα η ήσυχη επανάσταση του Σολτς, στην οποία ποιντάρει ο ίδιος και εκτιμά ότι θα επιφέρει εξίσου βαθιές αλλαγές.

Οι ευρωεκλογές, όμως, είναι στις 9 Ιουνίου και μέχρι τότε δεν αναμένεται να γίνουν ορατές οι αλλαγές στους πολίτες. Και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως Σολτς και Μακρόν θα έχουν φθορά στις κάλπες.

Αναλυτές του Bloomberg ελπίζουν πως, έστω και με χρονοκαθυστέρηση, Σολτς και Μακρόν μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι είναι καιρός να βρουν έναν κοινό σκοπό και να χαράξουν κοινή στρατηγική.

#Σολτς #Μακρόν #ΕΕ #Γαλλία #Γερμανία
Keywords
Τυχαία Θέματα