Βίντεο με τη στιγμή της απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού: Ποιος είναι ο δράστης, συγγραφέας, Γιουράι Τσιντούλα - Γιατί πυροβόλησε 5 φορές (φωτό)

Βίντεο με τη στιγμή της απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού: Ποιος είναι ο δράστης, συγγραφέας, Γιουράι Τσιντούλα - Γιατί πυροβόλησε 5 φορές (φωτό)ggakisThu, 05/16/2024 - 08:44

«Το έκανα γιατί διαφωνούσα με τις πολιτικές της κυβέρνησης» είπε ο συλληφθείς, συγγραφέας Γιουράι Τσιντούλα που πυροβόλησε 5 φορές για την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Σε βίντεο

που ήλθε στη δημοσιότητα φαίνεται, ο συγγραφέας Γιουράι Τσιντούλα, να βρίσκεται στον διάδρομο ενός κτιρίου, πιθανώς αστυνομικού τμήματος, με δεμένα τα χέρια πίσω από την πλάτη, δίνοντας μια σύντομη εξήγηση: «Το έκανα γιατί διαφωνούσα με τις πολιτικές της κυβέρνησης», λέει.

Der Attentäter
(Handlová SK) Die erste Aussage des Attentäter von Robert Fico. Juraj Cintula, Dichter und Rentner, war mit der Entlassung von Ján Mazák und den Änderungen bei RTVS nicht mit der Regierung einverstanden. Die Entlassung von Ján Mazák aus dem Amt des Präsidenten des… pic.twitter.com/A67cz5GVRU

Roland Lüthi (@RolandLthi1) May 16, 2024

Ανέκτησε τις αισθήσεις του, ο Φίτσο

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά χθες Τετάρτη από σφαίρες καθώς χαιρετούσε πολίτες, ανέκτησε τις αισθήσεις του έπειτα από πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, μεταδίδουν σλοβάκικα ΜΜΕ.

Ούτε το τηλεοπτικό δίκτυο TA3, ούτε η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Dennik έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις για την κατάσταση του 59χρονου κεντροαριστερού εθνικιστή λαϊκιστή πολιτικού.

Νωρίτερα, η ζωή του κ. Φίτσο διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ανακοίνωση ή διευκρίνιση έκτοτε.

⚡️⚡️⚡️ The first minutes after the attack on Robert #Fico - the prime minister's security guards evacuate him to his motorcade while eyewitnesses hold the shooter

According to preliminary information from Slovak media, Fico was shot multiple times. One to the abdomen, one to the… pic.twitter.com/vhcYPPjjlg

— NEXTA (@nexta_tv) May 15, 2024

Ο φερόμενος ως δράστης, λογοτέχνης 71 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία και παραμένει υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας του σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν «πολιτικό».

Η στιγμή της απόπειρας δολοφονίας

The attacker who shot Slovak Prime Minister Fico is writer and poet Juraj Cintula. He is 71 years old and describes himself on social media as a "writer, poet and malcontent"..Source News22 pic.twitter.com/AHDC471Hj4

— Peacemaker (@peacemaket71) May 15, 2024

Συγγραφέας 71 ετών ο φερόμενος ως δράστης

Το πρόσωπο που έχει συλληφθεί και κατηγορείται πως πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο είναι συγγραφέας, 71 ετών, με καταγωγή από το κεντρικό τμήμα της χώρας, μεταδίδουν σλοβακικά ΜΜΕ.

«Νομίζω πως μπορώ να το επιβεβαιώσω, ναι», είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, ερωτηθείς σχετικά με την ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκαταλέγεται στους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης Ντούα (Dúha, «Ουράνιο Τόξο») στην πόλη Λεβίτσε.

Δημοσιεύματα του σλοβακικού Τύπου αναφέρουν πως ο λογοτέχνης έχει κυκλοφορήσει ιδίως τρεις ποιητικές συλλογές και είναι μέλος της ένωσης σλοβάκων συγγραφέων.

Ο φορέας επιβεβαίωσε μέσω Facebook ότι είναι μέλος της ένωσης από το 2015, προσθέτοντας πως εάν επιβεβαιωθεί ότι είναι ο δράστης της επίθεσης «η ιδιότητα του μέλους αυτού του αξιοκαταφρόνητου προσώπου θα ανακληθεί αμέσως».

Ο γιος του υπόπτου δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο aktuality.sk ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα όπλο και διέθετε άδεια οπλοφορίας.

Ερωτηθείς για τα συναισθήματα του πατέρα του έναντι του κ. Φίτσο, απάντησε «μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Δεν τον ψήφισε. Μόνο αυτό μπορώ να πω».

Είναι διαθέσιμες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διάφορες δηλώσεις του συγγραφέα.

Σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο πριν από οκτώ χρόνια, δήλωνε: «Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Ο κόσμος μοιάζει να έχει τρελαθεί».

Πρόσθετε πως ίδρυσε «κίνημα εναντίον της βίας» στη Λεβίτσε, το οποίο στον ιστότοπό του αναφέρει πως είναι «πολιτικό κόμμα σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία».

Οι «Slovački branci»

Σύμφωνα με το Euronews, ωστόσο, ο 71χρονος δράστης που εργαζόταν στο παρελθόν ως φύλακας και φέρεται σε αναρτήσεις του στο Facebook ως συμπαθών και υποστηρικτής της φιλορωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Slovenskí Branci, γνωστής για τους δεσμούς της με το Κρεμλίνο.

Σημειωτέον ότι οι «Slovenskí Branci» έχουν κατηγορηθεί για απόπειρα στρατολόγησης νεαρών ανδρών σε ολόκληρη τη Σλοβακία για παραστρατιωτική δράση, ενώ ο δημοσιογράφος, Szabolcs Panyi ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ φωτογραφία του Τσιντούλα πλάι σε μέλη της οργάνωσης τον Ιανουάριο του 2016.

‼️

Keywords
Τυχαία Θέματα