ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιρρίπτουν ευθύνες στον Αυγενάκη για τις καταγγελίες Χαρουτουνιάν

Κύμα αντιδράσεων προέκυψε μετά την επιστολή παραίτησης του προέδρου του ΕΛΓΟ Δήμητρα την οποία θέτει στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Στην επιστολή του ο Σέρκος Χαρουτουνιάν καταγγέλλει πως δεν έχει καμία επαφή ή συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το τελευταίο οκτάμηνο και δηλώνει ότι του είναι αδύνατο να υπογράφει απευθείας αναθέσεις έργων όπως του «ζητείται επιτακτικά» και με πολλούς τρόπους.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Το τελευταίο διάστημα, με ιδιαίτερη λύπη διαπιστώνω ότι η συνεργασία με τον εποπτεύοντα υπουργό είναι ιδιαίτερα προβληματική. Χαρακτηριστικά επισημαίνω ότι

στην υπουργική απόφαση με την οποία διένειμε τα καθήκοντα στη διοίκηση του Οργανισμού, μου ανέθεσε την εποπτεία μιας Γενικής Διεύθυνσης η οποία δεν υφίσταται. Αντίθετα, έδωσε στους αντιπροέδρους την εποπτεία αντικειμένων στα οποία δεν έχουν καμία ειδίκευση ή εμπειρία, ενώ εγώ έχω βραβευθεί από την Ε.Ε. ... Είναι φανερό ότι το τελευταίο διάστημα, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής μου, δεν μπορώ πλέον να φανώ όσο χρήσιμος επιθυμώ και δύναμαι. Παράλληλα, μου είναι αδύνατο να υπογράφω απευθείας αναθέσεις έργων, όπως μου ζητείται επιτακτικά, με βάση ποικίλες προφάσεις».

Βολές ΣΥΡΙΖΑ κατά ΥΠΑΑΤ

Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής τα κόμματα της αντιπολίτευσης πήραν θέση στο ζήτημα με τον τομέαρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, να δηλώνει:

«Η αποκάλυψη της επιστολής παραίτησης του προέδρου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα”, Σέρκος Χαρουτουνιάν προς τον πρωθυπουργό, ξεγυμνώνει τελείως το πελατειακό σύστημα με βάση το οποίο λειτουργεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης αλλά και η ίδια η κυβέρνηση.

Ένα σύστημα κολλητών, ημετέρων και υποτελών, οι οποίοι επιβραβεύονται με απευθείας αναθέσεις. Με διαδικασίες που υπερβαίνουν κάθε λογική διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοκρατίας.

Και δυστυχώς για τον κ. Αυγενάκη, δεν το λέμε εμείς αυτό, το εννοεί ευθέως ο κ. Χαρουτουνιάν ο οποίος καταγγέλλει μεταξύ άλλων πως του “ζητείται επιτακτικά να υπογράφει απευθείας αναθέσεις με βάση ποικίλες προφάσεις”, κάτι που αδυνατεί να συνεχίσει να κάνει!

Είναι επίσης ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα ο οποίος βάλει ευθέως κατά του κ. Αυγενάκη καταγγέλλοντάς του πως δεν έχει καμία επαφή ή συνεργασία το τελευταίο οκτάμηνο επειδή δεν ανήκει στον κύκλο των “φίλων” του υπουργού!

Όλα τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνον γιατί αφορούν δημόσιο χρήμα, αλλά και γιατί επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία ενός φορέα που είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της νοθείας και της αισχροκέρδειας στα τρόφιμα».

Και καταλήγει ο βουλευτής Λάρισας: «Δεν μας προκαλούν βέβαια καμία έκπληξη τα όσα υποστηρίζει ο κ. Χαρουτουνιάν. Τα έργα και οι ημέρες εξάλλου του κ. Αυγενάκη είναι γνωστά, απ’ όποιο κυβερνητικό πόστο κι αν έχει θητεύσει…».

ΠΑΣΟΚ: Εξυπηρέτηση ημετέρων

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του αναρωτιέται εάν ο ΥΠΑΑΤ αναλάβει τις ευθύνες του όχι μόνο για την πρόσφατη παραίτηση του προέδρου του ΕΛΓΟ Δήμητρα, αλλά και για όσα έχουν καταγγελθεί τον τελευταίο καιρό για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει:

«Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες από επίσημους φορείς, εις βάρος των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. ... Μετά την έκθεση- κόλαφο του Συνηγόρου του Πολίτη, για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την εκκωφαντική προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει σε εποπτεία τον ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω επαναλαμβανόμενων παραλείψεων εις βάρος των παραγωγών, σήμερα έρχεται στη δημοσιότητα επιστολή παραίτησης του προέδρου του ΕΛΓΟ Δήμητρα, με την οποία φέρεται να καταγγέλλει όχι μόνο δυσλειτουργία του Οργανισμού αλλά και ότι λάμβανε απροκάλυπτες "εντολές" από τον πολιτικό του προϊστάμενο και εποπτεύοντα υπουργό, για απευθείας αναθέσεις, οι οποίες δεν κάλυπταν έκτακτες ανάγκες, όπως αναφέρει, αλλά αποτελούσαν προφάσεις για αναθέσεις σε τρίτα πρόσωπα εκτός του Οργανισμού. Η κυβέρνηση των αρίστων πόσο ακόμα θα παίζει παιχνίδια εξυπηρέτησης των "ημετέρων" εις βάρος του αγροτικού τομέα, που αιμορραγεί; Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα οδηγηθεί πάλι στην προσφιλή τακτική απόδοσης ευθυνών στον πρόεδρο του ΕΛΓΟ όπως έκανε και με την πρόσφατη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επιτέλους θα αναλάβει έμπρακτα τις ευθύνες του;».

Keywords
Αναζητήσεις
oi-antidraseis-tis-antipolitefsis-stin-paraitisi-tou-proedrou-tou-elgo-dimitra--syriza-kai-pasok-epirriptoun-efthynes-ston-k-avgenaki.htm
Τυχαία Θέματα