Η πείνα χρησιμοποιείται στη Γάζα ως πολεμικό όπλο

Γράφει ο

Γιώργος Βενέτης

«Το να γράφεις ένα ποίημα μετά το Άουσβιτς είναι βάρβαρο, πρέπει να αναρωτηθούμε αν μπορούμε να ζήσουμε ακόμα μετά το Άουσβιτς. Η ιδέα ότι μετά από αυτόν τον πόλεμο η ζωή θα μπορούσε να συνεχιστεί «κανονικά» ή ακόμα και ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια ανοικοδόμηση του πολιτισμού… είναι μια ανόητη ιδέα».

Τέοντορ Αντόρνο, Γερμανός εβραϊκής καταγωγής, κοινωνιολόγος, φιλόσοφος

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, αναγκάζονται να μετακινηθούν  για μια ακόμη φορά. Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας κατέφυγε στη  πόλη Ράφα. Τώρα οι Παλαιστίνιοι

θα πρέπει να φύγουν από τη Ράφα, όπως έφυγαν  από την πόλη της Γάζας, όπως έφυγαν  από την Τζαμπάλια, από την Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, από το Μπεΐτ Χανούν, από την Μπάνι Σουχέιλα, καθώς επίσης  από τον Χαν Γιούνις. Άνθρωποι εξαντλημένοι, φοβισμένοι, θα μαζέψουν για ακόμη μία φορά τα λιγοστά  πράγματα που τους έχουν απομείνει προσπαθώντας να γλυτώσουν από αυτό το  ανηλεές κυνήγι του θανάτου. Η άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή που αντιμετωπίζει ο άμαχος παλαιστινιακός πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας από την  ισραηλινή επίθεση, αντιμετωπίζεται εν γένει από τους  πολιτικούς της Δύσης, με αποσπασματικές δηλώσεις, δίχως την ανάληψη  αποφασιστικής δράσης για να σταματήσει αυτή η σφαγή με  θύματα, κυρίως ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά.

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα όπου πραγματοποιεί στοχευμένες και περιορισμένες επιχειρήσεις, οδήγησε τα πράγματα προς τα πίσω, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι σε οικονομικό φόρουμ στη Ντόχα.

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα καλέσει το Ισραήλ να λάβει υπόψη της την αυξανόμενη κατακραυγή τόσο εντός της ίδιας της Αμερικής, όσο και εντός της διεθνούς κοινότητας για τη δολοφονία Παλαιστινίων αμάχων, τις επιθέσεις σε ιατρικές υποδομές και τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια. Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις από τα ισραηλινά σχέδια να επιτεθούν στη Ράφα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ολοένα και περισσότερο έντονη δημόσια κριτική για το σύμμαχό τους.

Εξαπλώνεται η πείνα

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι στον αέρα και οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με τους νεκρούς και τους τραυματίες να ανέρχονται σε εκατοντάδες σε καθημερινή βάση, η ανησυχία όλων στρέφεται στις δραματικές ελλείψεις τροφίμων και νερού που απειλούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Παλαιστινίων με λιμοκτονία. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε πως χρειάζεται άμεση δράση προκειμένου να αποφευχθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, μαζικοί θάνατοι. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Εκτιμάται ότι 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι στην κατηγορία του υψηλότερου κινδύνου για υποσιτισμό ή θάνατο, ενώ άλλα 854.000 άτομα είναι στην κατηγορία της έκτακτης ανάγκης, όπου απαιτείται άμεση δράση για να σωθούν ζωές. Το υπόλοιπο 12% του πληθυσμού εντάσσεται στην κατηγορία: άτομα σε κρίση ενώ κανείς δεν είναι ενταγμένος στις δύο κατώτερες κατηγορίες που συνιστούν και χαμηλότερο κίνδυνο λιμοκτονίας. Ίσως ποτέ στο παρελθόν, ένας ολόκληρος λαός δεν ήταν αντιμέτωπος με τόσο οξύ πρόβλημα υποσιτισμού. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο λιμός θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή από σήμερα έως τα τέλη Μαΐου. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 27 θάνατοι παιδιών και τριών ενήλικων από υποσιτισμό και αφυδάτωση, ενώ εκατοντάδες είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται υποσιτισμένα.

Ο ανώτατος αξιωματούχος εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε, ότι η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση του Ισραήλ, έχει ωθήσει τον θύλακα σε λιμό. «Στη Γάζα δεν βρισκόμαστε πλέον στα πρόθυρα της πείνας. βρισκόμαστε σε κατάσταση πείνας, με επηρεαζόμενους χιλιάδες ανθρώπους», είπε ο Μπορέλ στις Βρυξέλλες σε μια συνάντηση για την ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Η πείνα χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο. Από ποιον; Ας τολμήσουμε να πούμε από ποιον. Από αυτόν που εμποδίζει την ανθρωπιστική υποστήριξη να εισέλθει στη Γάζα», πρόσθεσε ο Μπορέλ. Οι δηλώσεις του Μπορέλ υποδηλώνουν ότι η ΕΕ έχει πλέον αποδεχθεί, ότι «το Ισραήλ λιμοκτονεί τη Γάζα, με ευθεία γενοκτονική πρόθεση», είπε ο δημοσιογράφος του Guardian,  Όουεν Τζόουνς.

Αδιάκριτοι βομβαρδισμοί

Αποκαλυπτικές είναι οι αφηγήσεις τεσσάρων γιατρών, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία,που ταξίδεψαν στη Γάζα για να βοηθήσουν τις ιατρικές ομάδες και να υποστηρίξουν το σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Dr Νικ Μέιναρντ καθηγητής χειρουργικής στην Οξφόρδη  ανέφερε: « Έχω αφιερώσει χρόνο στην αναζήτηση του ορισμού του όρου γενοκτονία μέσα από πολλά λεξικά και αν αυτοί οι ορισμοί ισχύουν για αυτό που συμβαίνει στη Γάζα. Τελικά βεβαιώθηκα ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα ταιριάζει με όλους τους ορισμούς του όρου γενοκτονία που διάβασα. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία, ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι γενοκτονία. Φαίνεται ότι ο απώτερος στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να αναγκάσει τον πληθυσμό να μεταναστεύσει εντελώς από τη Γάζα και να αδειάσει αυτή τη γη από τον πληθυσμό της».

Και πρόσθεσε: « Θα ήθελα να απαντήσω σε ορισμένους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις με στόχο μαχητές και αποφεύγει να στοχεύει αμάχους. Οι συνάδελφοί μου και όλοι οι γιατροί που εργάζονται στη Γάζα καταθέτουν, ότι οι βομβαρδισμοί που έγιναν στη Γάζα είναι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί που καταλήγουν στο θάνατο μεγάλου αριθμού αμάχων. Τα ιατρικά ιδρύματα, το προσωπικό του τομέα υγείας γίνονται στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών και υπάρχει προμελετημένη πρόθεση να καταστραφούν οι ιατρικές υποδομές για να αποτρέψουν τα νοσοκομεία από το να παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα στους κατοίκους της Γάζας. Μια επικείμενη καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί μόνο με μια άμεση κατάπαυση του πυρός».

Οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

Οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι, προειδοποιούν το Τελ Αβίβ να μην πραγματοποιήσει την χερσαία εισβολή στη Ράφα. Οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια των ΗΠΑ ασκούν πίεση στον Λευκό Οίκο για την άνευ προηγουμένου υποστήριξη των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, επιφέροντας πλήγμα στην κάποτε ιδεατή εικόνα του Ισραήλ στο εσωτερικό. Σήμερα, όμως, ο κόσμος αντιμετωπίζει μια στιγμή αλήθειας. Η φρίκη που πηγάζει από τη Γάζα είναι πολύ μεγάλη για να κρυφτεί ή να δικαιολογηθεί από τα συστημικά μέσα και κυρίως, από το ισχυρό ισραηλινό λόμπι, που έχει τεράστια επιρροή στο Κογκρέσο. Τα περισσότερα από 14.000 παιδιά που δολοφονήθηκαν στη Γάζα μέχρι σήμερα είναι μια τοξική κληρονομιά που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ή να αποσιωπηθεί.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δίνουν μεγάλη προσοχή στις φοιτητικές αναταραχές για την υποστήριξη της Παλαιστίνης - σκηνές έχουν ήδη στηθεί στις πανεπιστημιουπόλεις 50 πανεπιστημίων σε διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι προπαγανδιστές της Δύσης έχουν υποστηρίξει ότι ξένες κυβερνήσεις βρίσκονται πίσω από αυτό το νέο κίνημα διαμαρτυρίας που στοχεύει στη ριζοσπαστικοποίηση των νέων, ενάντια στην Ουάσιγκτον και το Ισραήλ. Διοχετεύονται μάλιστα πληροφορίες ότι οι πανεπιστημιακές διαμαρτυρίες  χρηματοδοτούνται από το Κατάρ, σε μία προσπάθεια αποδόμησης του αυθόρμητου φοιτητικού κινήματος, της νεολαίας που υπερασπίζεται τις Δυτικές αξίες, που παραβλέπουν κυνικά οι ηγεσίες της συλλογικής Δύσης.

Μετά από 34.000 θανάτους Παλαιστινίων, ο κόσμος πρόκειται να φτάσει σε ένα σταυροδρόμι: είτε θα επιτρέψει στο Ισραήλ να συνεχίσει τους σχεδιασμούς του, είτε θα πρέπει να διορθώσει ένα ιστορικό λάθος με την  αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ για τη δημιουργία του κράτους της Παλαιστίνης, δίπλα στο Ισραήλ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι πολύ καλά.  Το ερώτημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σύμμαχοι του Ισραήλ είναι πόσο καιρό θα κοιτάζουν από την άλλη πλευρά και θα αρκούνται σε παραινέσεις, καθώς συνεχίζεται η γενοκτονική τακτική στη Γάζα.

Η γαλλική Le Monde σημειώνει ότι η υποκρισία της δυτικής πολιτικής οδηγεί σε μια αυξανόμενη διαίρεση μεταξύ των πολιτών των δυτικοευρωπαϊκών κρατών, «αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ των φιλοισραηλινών και φιλοπαλαιστινιακών στρατοπέδων». Επιπρόσθετα, τον περασμένο μήνα, αρκετοί υπάλληλοι του CNN δήλωσαν στον Guardian, ότι υπάρχει «μια αυξανόμενη εσωτερική αντίδραση στο συντακτικό τους προσωπικό, ενάντια στον φιλοϊσραηλινό προσανατολισμό της ηγεσίας του τηλεοπτικού σταθμού». Κατά την άποψη των δημοσιογράφων του CNN, «η κάλυψη του πολέμου διαστρεβλώνεται. από μια συστημική και θεσμική προκατάληψη υπέρ του Ισραήλ και επομένως ισοδυναμεί με δημοσιογραφικό επαγγελματικό παράπτωμα». Παρόμοια εσωτερική ανησυχία σχετικά με την «προκατειλημμένη» κάλυψη εκφράστηκε  και από δημοσιογράφους του BBC.

Η στάση των Ισραηλινών

Κλείνοντας θα παραθέσουμε δύο στοιχεία από το πώς αντιμετωπίζουν οι ισραηλινοί το δράμα του παλαιστινιακού λαού. Δημοσκόπηση  που δημοσιεύθηκε στα ισραηλινά μέσα, έδειξε ότι μόνο το 1,8% των Ισραηλινών πίστευε ότι η κυβέρνησή τους χρησιμοποιούσε υπερβολική δύναμη πυρός στην επίθεσή της στις πολιορκημένες περιοχές. Και ίσως το πιο εκπληκτικό είναι ότι το 57,5% των ερωτηθέντων θεώρησε, ότι η τρομακτική επίθεση χρησιμοποίησε πολύ λίγη δύναμη πυρός.

Είναι χαρακτηριστικός ο κυνισμός που επικρατεί σε μέρος της ισραηλινής κοινωνίας, που διαφαίνεται επίσης από το συμβάν στην εκπομπή «Hapatriotim» στο κανάλι 14 του Ισραήλ, με τον  Ισραηλινό δημοσιογράφο Γινόν Μαγκάλ να  αστειεύεται  ότι η κόκκινη γραμμή του Τζο Μπάιντεν ήταν η δολοφονία 30.000 Παλαιστινίων. Ο τραγουδιστής Κόμπι Πέρετζ ρώτησε αν αυτός ήταν ο αριθμός των θανάτων για μία ημέρα. Το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα και γέλια…Είναι τραγικό το γεγονός, πως οι απόγονοι των  θυμάτων του Ολοκαυτώματος λησμονούν τα όσα υπέστησαν οι προπάτορές τους από το ναζιστικό καθεστώς, υιοθετώντας μ’ αυτόν τον κυνισμό τη γενοκτονική τακτική της χώρας τους και  αναλώνοντας το διπλωματικό κεφάλαιο που τους είχε πιστωθεί συνεπεία της ναζιστικής θηριωδίας.

The post Η πείνα χρησιμοποιείται στη Γάζα ως πολεμικό όπλο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
γαζα, λωρίδα της γάζας, le monde, τραπεζες, δραση, μαΐου, ηπα, βρυξέλλες, διαδηλωσεις, επιρροή, οηε, monde, cnn, guardian, bbc, δραμα, μυστικες δημοσκοπησεις, γερμανος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, γαλλια, δημοσκοπηση, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, η ζωη, οι απογονοι, μια ημερα, αουσβιτς, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ισραηλ, καθημερινη, οηε, οξυ, οουεν, πιεση, ρωτησε, bbc, cnn, guardian, le monde, κυνισμος, αφυδατωση, βοηθεια, βρυξέλλες, γεγονος, γινονται, γιατροι, δυναμη, δηλωσεις, ειπε, υπαρχει, επιρροή, ζωη, ιδεα, ημισυ, ηνωμενες πολιτειες, εικονα, οικο, ιστορικο, καταρ, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυνηγι, κογκρεσο, λαθος, λιμος, λομπι, λωρίδα της γάζας, μαΐου, μηνες, μοχαμεντ, νοσοκομεια, ποιημα, ουασιγκτον, παιδια, σκηνες, σχεδια, φορα, εφαρμογη, ευθεια, ιατρικα, εισβολη, λεξικα, λευκο, μια φορα, monde, ομαδες, πληροφοριες, τραπεζα, υγειας
Τυχαία Θέματα
Γάζα,gaza