Πέτρος Παππάς: H τελευταία πτήση του «αετού» – Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για την συγχώνευση της Eagle Bulk με την Star Bulk

13:12 5/4/2024 - Πηγή: Mononews

Οι μέτοχοι της Eagle Bulk καλούνται σήμερα να ψηφίσουν για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ναυτιλιακής, από την Star Bulk του Πέτρου Παππά. Συγχώνευση που θα δημιουργήσει έναν κολοσσό αξίας 2,1 δισ. δολαρίων.

Και οι δύο εταιρείες ιδρύθηκαν την ίδια περίοδο, το 2005 η πρώτη και το 2006 η δεύτερη, εποχή κατά την οποία σημειώθηκε ένα κύμα δημοσίων εγγραφών ναυτιλιακών στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Τώρα, 19 χρόνια μετά, με την συγχώνευση τους θα δημιουργήσουν μία εταιρεία

μαμούθ στην αγορά ξηρού φορτίου.

Υπό την προϋπόθεση ότι οι μέτοχοι της Eagle Bulk θα εγκρίνουν τη συγχώνευση με την Star Bulk στην ψηφοφορία της Παρασκευής. Σύμφωνα πάντως με το tradewinds, καθώς πλησιάζει η ετυμηγορία, δεν φαίνεται να υπάρχουν σημάδια για τυχόν εμπόδια της ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Η Clarksons Securities δήλωσε ότι η συνδυασμένη οντότητα θα αποτελεί μία ελκυστική επενδυτική επιλογή μεγαλύτερης κλίμακας, μέσω των 169 πλοίων που θα διαθέτει. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή ρευστότητα της θα αυξηθεί, προσελκύοντας δυνητικά μεγαλύτερους επενδυτές.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι μέτοχοι της Star Bulk και της Eagle θα κατέχουν περίπου το 71% και το 29% αντίστοιχα της νέας εταιρείας, η οποία θα διατηρήσει το όνομα της αγοράστριας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eagle Bulk, Gary Vogel, ο οποίος κατάφερε να οδηγήσει σε ανάκαμψη την εταιρεία από τότε που ανέλαβε τα ηνία από τον αρχικό διευθύνοντα σύμβουλο Σοφοκλή Ζούλλα το 2015, θα αποχωρήσει από την εταιρεία μετά την συγχώνευση.

Ο στενότερος συνεργάτης του, Kώστας Τσουτσοπλίδης, ο οποίος είναι οικονομικός διευθυντής, θα παραμείνει με εξάμηνο συμβόλαιο για να βοηθήσει στη μετάβαση. Είναι ένας από τους πιο παλιούς εργαζόμενους της Eagle, καθώς εντάχθηκε στο δυναμικό της το 2010.

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το tradewinds, δεν υπάρχει ένδειξη άλλης αντιπροσφοράς. Παρά το γεγονός ότι δύο ακόμη Έλληνες εφοπλιστές, οι Γιάννης Κούστας και Πέτρος Παναγιωτίδης, κατέχουν σημαντικά ποσοστά στην Eagle Bulk, περίπου το 1/3 των μετοχών της, αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Πιο ελκυστικοί οι όροι της συμφωνίας

Μάλιστα, οι όροι της συμφωνίας έχουν γίνει ακόμη πιο ευνοϊκοί για τους μετόχους της Eagle από τότε που ανακοινώθηκε η εξαγορά τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η συγχώνευση έγινε ακόμα πιο ελκυστική επειδή, ενώ οι όροι ανταλλαγής της μετοχικής συμφωνίας παρέμειναν σταθεροί, ο στόλος της Star Bulk αυξήθηκε σε αξία περισσότερο από αυτόν της Eagle από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία, σύμφωνα με την Clarksons.

«Ο στόλος της Star Bulk αποτελείται κυρίως από μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου (capesize και panamax). Από την ανακοίνωση της συγχώνευσης και μετά, η αξία αυτών των μεγαλύτερων bulkers έχει αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από αυτή των μικρότερων πλοίων που κατέχει η Eagle Bulk», δήλωσε στους πελάτες του ο αναλυτής Frode Morkedal.

«Αυτό σημαίνει ότι η ελκυστικότητα της συμφωνίας έχει αυξηθεί στα μάτια των μετόχων της Eagle».

Ο στόλος των 115 πλοίων της Star Βulk περιλαμβάνει 17 newcastlemaxes, 17 capesize, δύο mini-capesizes, επτά post-panamaxes, 44 kamsarmaxes, δύο panamaxes, 18 ultramaxes και οκτώ supramaxes.

Αντίστοιχα ο στόλος της Eagle αποτελείται εξ ολοκλήρου από φορτηγά πλοία μεσαίου μεγέθους, και συγκεκριμένα, 52 ultramaxes και supramaxes.

Οι όροι της εξαγοράς διαμορφώθηκαν με βάση την καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων (ΝΑV) και των δύο εταιρειών. Τα μέρη συμφώνησαν ότι ο κάτοχος μίας μετοχής της Eagle θα λάβει 2,62 μετοχές της Star Bulk.

Ωστόσο, λόγω της σχετικής αύξησης της αξίας του στόλου της Star, το NAV ratio θα ήταν περίπου 7% χαμηλότερο, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε κάτοχος μετοχών της Eagle θα πρέπει να λάβει 2,44 μετοχές. Παρ’ όλα αυτά, η σχέση ανταλλαγής παραμένει σταθερή στις 2,62 μετοχές.

Η νέα τεκμαρτή τιμή που πληρώσει η Star Bulk για κάθε μετοχή της Eagle είναι 76 δολάρια, αναφέρει το tradewinds, που σημαίνει ότι με πάνω από 11 εκατομμύρια μετοχές της Eagle σε κυκλοφορία, η συνολική τιμή διαμορφώνεται στα 836 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη:

Ραγδαίες εξελίξεις στην Eagle Bulk: Η Oaktree επιστρέφει αποκτώντας ποσοστό 10% – Σήμα για επικράτηση του Πέτρου Παππά;

Super deal στη ναυτιλία: H Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά εξαγόρασε την Eagle Bulk

Η Oaktree, ο Δον Κορλεόνε και η συγχώνευση της Eagle Bulk με την Star Bulk του Πέτρου Παππά

Keywords
Τυχαία Θέματα