«Καμπανάκι» από Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Ενίοτε οι αγορές υποτιμούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους

Καλύτερες δείχνουν οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, ωστόσο οι αγορές ενδέχεται να υποτιμούν το ενδεχόμενο ξαφνικής αποσταθεροποίησης λόγω γεωπολιτικών κινδύνων, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς Ντε Γκίντος.

«Μιλάμε για τον εκλογικό κύκλο που θα λάβει χώρα όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα αναφερόμαστε στους γεωπολιτικούς κινδύνους. Νομίζω ότι γνωρίζετε ότι οι αγορές μερικές φορές

υποτιμούν τον πιθανό αντίκτυπο των γεωπολιτικών κινδύνων που υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο CNBC.

Όπως υποστήριξε ο Ντε Γκίντος, «Οι αγορές είναι καλές στο να βαθμολογούν τους χρηματοοικονομικούς και οικονομικούς κινδύνους, όμως δυσκολεύονται να ενσωματώσουν την ξεχωριστή διάσταση του γεωπολιτικού κινδύνου, ο οποίος συχνά θεωρείται ως ένα δυαδικό “όλα ή τίποτα”».

Σημειώνεται ότι οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν σημειώσει υψηλά ρεκόρ φέτος, προσπερνώντας τον αντίκτυπο των συνεχιζόμενων πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς μιας σειράς επερχόμενων εκλογών, στις οποίες ο μισός πληθυσμός του κόσμου θα προσέλθει στις κάλπες.

«Σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι»

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ δημοσίευσε την Πέμπτη την τελευταία της έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στην οποία αναφέρεται ότι οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές και η πτώση του πληθωρισμού, βελτίωσαν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παρουσιάζουν «σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους».

Παράλληλα, στην έκθεσή της η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, λόγω παραγόντων όπως η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, οι ενδείξεις για κορύφωση των τραπεζικών κερδών και η συνεχιζόμενη ύφεση στα εμπορικά ακίνητα.

Η έκθεση αποδίδει το ράλι στις χρηματοπιστωτικές αγορές στις προσδοκίες των αναλυτών για μείωση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες φέτος.

Ο Ντε Γκίντος επεσήμανε την αύξηση των δασμών και την εφαρμογή προστατευτικών μέτρων από ορισμένες χώρες.

«Αυτό θα κατακερματίσει την ανάπτυξη του εμπορίου και επομένως θα μειωθεί η δυνητική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό έρχεται να προστεθεί στους παράγοντες κινδύνου από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι «Μια απότομη διόρθωση της αγοράς αποτελεί “δυνητική ευπάθεια”. Αυτός είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όταν κοιτάμε μπροστά».

Διαβάστε επίσης: 

Ντε Γκίντος: Η ΕΚΤ δεν θα δεσμευτεί για το τι θα κάνει μετά την μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Η κατάλληλη στιγμή για μειώσεις των επιτοκίων – Οι προσδοκίες των αγορών

ΕΚΤ: Ανθεκτικές οι τράπεζες της Ευρωζώνης – “καμπανάκι” για την αγορά ακινήτων

Keywords
Αναζητήσεις
kabanaki-apo-nte-gkintos-ekt-eniote-oi-agores-ypotimoun-tous-geopolitikous-kindynous.htm
Τυχαία Θέματα