Πρωτοποριακή καρδιολογική επέμβαση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Με μία καινούργια μέθοδο μη θερμικής κατάλυσης, την PFA (Pulsed Field Ablation), πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία πρωτοποριακή επέμβαση συνδυασμένης κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής και σύγκλεισης του ωτίου του αριστερού κόλπου στον ίδιο χρόνο, για πρώτη φορά στο Aιμοδυναμικό Εργαστήριο της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Πρωτοποριακή καρδιολογική
επέμβαση σε 52χρονη

Η επέμβαση έγινε σε γυναίκα 52 ετών, με ιστορικό πρόσφατης αγγειοπλαστικής για οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, υποτροπιάζουσα κολπική μαρμαρυγή παρά την προ έτους υποβολή της (σε άλλο κέντρο) σε επέμβαση κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής με εφαρμογή υψίσυχνου εναλλασσόμενου ρεύματος (RF ablation) και παράλληλα αδυναμία λήψης αντιπηκτικής αγωγής λόγω επανειλημμένων αθρόων μητρορραγιών.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε υπό γενική αναισθησία σε χρονική διάρκεια δύο ωρών, με τρόπο που έδειξε πως είναι εφικτός ο συνδυασμός των δύο αυτών παρεμβάσεων σε έναν χρόνο, σε ασθενείς που έχουν τη σχετική ένδειξη.

Η κατάλυση παλμικού πεδίου είναι μια νεότερη τεχνολογία, με τη χρήση της οποίας αποδίδονται ηλεκτρικοί παλμοί υψηλής έντασης μέσω ειδικού καθετήρα στο κολπικό μυοκάρδιο για πολύ βραχύ χρονικό διάστημα. Με αυτή τη διαδικασία, η οποία ονομάζεται ηλεκτροπόρωση, δημιουργούνται πολύ μικρές οπές στην κυτταρική μεμβράνη,

με αποτέλεσμα τη νέκρωση των μυοκαρδιακών κυττάρων και τη διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ αριστερού κόλπου και πνευμονικών φλεβών. Επιπλέον, τα κύτταρα της καρδιάς επηρεάζονται πιο εκλεκτικά σε σχέση με τους γύρω ιστούς με όφελος την αποφυγή σοβαρών σπάνιων επιπλοκών, όπως κολπο-οισοφαγικό συρίγγιο και παράλυση φρενικού νεύρου.

Στην ομάδα του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης που πραγματοποίησε την επέμβαση, πέραν του διευθυντή της Κλινικής, καθηγητή Νικόλαου Φραγκάκη, μετείχαν o επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής Α. Τζίκας,

ο επιμελητής Α’ ηλεκτροφυσιολόγος Γ. Σταυρόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής επεμβατικός καρδιολόγος Γ. Κασίμης, ο διευθυντής ΕΣΥ Δ. Εκκλησίαρχος, ο αναισθησιολόγος Γ. Πιτσιώλας, οι ειδικευόμενοι της κλινικής Γ. Ζορμπάς και Α. Σαμαράς και η νοσηλεύτρια του αιμοδυναμικού εργαστηρίου Σ. Αβραμίδου.

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ μάρκετ: Σε ποια προϊόντα μειώθηκαν περισσότερο οι τιμές τον Απρίλιο

Νίκος Παππάς: Ο κ. Χατζηδάκης έχει κρυφή οικονομική πολιτική

Χρηματιστήριο: Εθνική… υπόθεση οι 1.500 μονάδες!

Keywords
Τυχαία Θέματα