Τα φάρμακα μέσω ευεργετών, η αλλαγή σελίδας του ΕΟΦ και οι αυξήσεις τιμών

Ακόμη και δωρεές φιλελλήνων φαίνεται να είναι διατεθειμένο να δεχτεί το Υπουργείο Υγείας, για να φέρει καινοτόμα φάρμακα. Τι φέρνει η αλλαγή σελίδας του ΕΟΦ.

Οι αναφορές του Μπάμπη για καινοτόμα και φτηνά

Αίσθηση φαίνεται να προκάλεσε η χθεσινή (16/5) αναφορά του κ. Καραθάνου, σύμβουλου του Υπουργού Υγείας για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, στη 2η Εκπαιδευτική Ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Market Access,

σχετικά με την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα.

Όπως είπε ο κ. Μπάμπης Καραθάνος, το 2025 θα δημιουργηθεί ένα νέο ταμείο, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί η εισαγωγή νέων φαρμάκων.

Θα αφορά σε έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό για πολύ συγκεκριμένες πανάκριβες θεραπείες για σπάνιες νόσους, το οποίο θα λάβει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και από ιδιώτες. Θα είναι, δηλαδή, ένας κουμπαράς, ο οποίος θα μπορεί να δέχεται και λεφτά από φιλέλληνες ευεργέτες.

Δεν λέμε, καλή ιδέα είναι. Δεν είναι η πρώτη φορά που ιδιώτες συνδράμουν την υγεία. Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε την περίοδο της πανδημίας. Όμως εδώ το θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο. Δεν μπορείς να χαράζεις φαρμακευτική πολιτική με συνέχεια, πάνω στη λογική της αποδοχής δωρεών.

Επιπλέον ο ΕΟΦ φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει γρήγορα στο νέο αυτό ταμείο, ώστε να είναι έτοιμο το 2025, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες και απλά είπε ότι μελετούν σενάρια για το πώς αυτό θα στηθεί και θα λειτουργήσει.

Έρχονται οι αυξήσεις τιμών

Ο κ. Καραθάνος ανέφερε ακόμη ότι προχωρά το σχέδιο για αυξήσεις τιμών σε πολύ φτηνά φάρμακα, τα οποία, λόγω αυτής της χαμηλής τιμής, δεν κυκλοφορούσαν στη χώρα ή παρουσίαζαν σημαντικές ελλείψεις.

Μάλιστα είπε ότι πολλά από τα φάρμακα, για τα οποία θα υπάρχει αύξηση τιμής, εισάγονται στην Ελλάδα μέσω ΙΦΕΤ, κι έτσι αυτά στοιχίζουν πολύ περισσότερο σήμερα, απ’ ό,τι αν έρχονταν άμεσα στη χώρα μέσω φαρμακευτικής. Εκτίμησε, δε, ότι η αύξηση στη δαπάνη θα είναι της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Όμως και πάλι αυτή η αύξηση είναι συμφέρουσα, αφού τώρα για τα φάρμακα αυτά μπορεί να δαπανώνται, για να έρθουν μέσω ΙΦΕΤ, ακόμη και 80 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να τα δούμε. Ίσως να μην είναι ακριβώς έτσι. Αναμένεται η υπουργική για τις αυξήσεις τιμών, που, όπως λέγαμε, μάλλον θα βγει μετά τις ευρωεκλογές.

Αλλαγή (ιστο)σελίδας του ΕΟΦ

Χρόνια φωνάζουν εταιρείες, φαρμακοποιοί, γιατροί, ασθενείς και όλοι όσοι επισκέπτονται το site του ΕΟΦ, ότι δεν είναι καθόλου χρηστική η σελίδα αυτή. Κι επιτέλους η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε να την αλλάξει.

Συγκεκριμένα διαβάσαμε στη Διαύγεια το εξής:

(Με βάση και) «Την αρίθμ. 51576/29-4-2024 απόφαση έγκρισης σκοπιμότητας ΕΟΦ, για την ανάθεση του ανασχεδιασμού της ιστοσελίδας www.eof.gr του ΕΟΦ, διότι η υπάρχουσα ιστοσελίδα δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των χρηστών.

Δεν καλύπτεται η απαίτηση για την προσβασιμότητα από ένα ευρύτερο κοινό στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται άτομα τα οποία λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, δεν μπορούν να εντοπίσουν και να αξιοποιήσουν το περιεχόμενο που προσφέρεται μέσω του ιστοτόπου, προϋπολογισθείσας δαπάνης συνολικού ποσού (36.580,00)€, η οποία
θα βαρύνει το οικονομικό έτος 2024.

«Εγκρίνουμε τη δέσμευση συνολικού ποσού (36.580,00)€, για την καταβολή δαπάνης επί ειδικού φορέα 0430 και Κ.Α.Ε 0433 (αρ.δ.22), εις βάρος του προϋπολογισμού εξόδων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων οικονομικού έτους 2024, για την ανάθεση του ανασχεδιασμού της ιστοσελίδας www.eof.gr του ΕΟΦ, διότι η υπάρχουσα ιστοσελίδα δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των χρηστών».

Καιρός ήταν…

Στη φτήνια…

Και μιας και είμαστε στη Διαύγεια για τον ΕΟΦ, να πούμε πως είναι λίγα τα χρήματα, που παίρνει η διοίκηση. Συγκεκριμένα είδαμε ότι για τον μήνα Μάιο, ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του Οργανισμού λαμβάνουν καθαρά κάτι λιγότερο από 6 χιλ. ευρώ. Τα μικτά είναι της τάξης των 10,8 χιλ. ευρώ, αλλά όπως φαίνεται οι κρατήσει φτάνουν κοντά στο 45%.

Βέβαια δεν ξέρουμε τι επιπλέον αμοιβές μπορεί να έχουν από τις συμμετοχές τους σε διάφορες συνεδριάσεις. Αλλά και πάλι λίγα είναι.

Συνάντηση με φαρμακευτικές

Το ραντεβού του Άδωνι με τις φαρμακευτικές, όπως είπαμε, πάει για μετά τις ευρωεκλογές, όπως φαίνεται. Όμως μια μικρότερη συνάντηση έγινε χθες 16/5 στο πλαίσιο συνεδρίου. Μάλιστα μάθαμε ότι ο Υπουργός είπε, πως, ενώ το έτος ξεκίνησε σχετικά καλά, όσον αφορά στην πορεία της αγοράς, δηλαδή είχαν διαφανεί αισιόδοξα μηνύματα αποκλιμάκωσης, τελικά αυτό δεν συνεχίστηκε τον Απρίλιο.

Μαύρα μαντάτα έρχονται για το clawback…

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Keywords
Αναζητήσεις
ta-farmaka-meso-evergeton-i-allagi-selidas-tou-eof-kai-oi-afxiseis-timon.htm
Τυχαία Θέματα