Το ΣτΕ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για το ύψος των κτιρίων – Αντάρτικο από νέους δήμους, θα παγώσουν οι οικοδομικές άδειες;

Τον ασκό του Αιόλου για την ένταξη νέων Δήμων στο «αντάρτικο» κατά του ύψους των κτιρίων, βάσει των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), ανοίγει η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η οποία ακυρώνει την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης σχετικά με το κατά πόσο μπορεί ένας Δήμαρχος να παγώσει μέσω του «εντέλλεσθε» μερικώς την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανώτατοι δικαστές με την ΕΔ 72/2024 απόφασή τους δίνουν το πράσινο φως για τη συνέχιση της μερικής αναστολής έκδοσης αδειών

από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Το ΣτΕ δηλαδή εγκρίνει την απόφαση του Δήμου να εκδώσει εσωτερική διαταγή αναστολής έκδοσης των οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για να εξασφαλίσουν «μπόνους» δόμησης.

Δύο δήμαρχοι μιλούν στο mononews και εξηγούν τι σηματοδοτεί η απόφαση αυτή. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος είχε παγώσει την έκδοση οικοδομικών αδειών μέσω του εντέλλεσθε με το ζήτημα να περνάει από την αποκεντρωμένη διοίκηση και το ΣτΕ, αναφέρει:

«Η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει και επίσημα τον ασκό του Αιόλου για το πάγωμα των οικοδομικών αδειών. Κατ’ αρχάς η απόφαση δημιουργεί νομολογία για το εντέλλεσθε όλων των αποφάσεων των Δημάρχων.

Πλέον το «εντέλλεσθε» των Δημάρχων γίνεται νόμιμο και για τις Υπηρεσίες Δόμησης, ενώ με την απόφαση του ΣτΕ επιτυγχάνονται τα εξής,   η απόφαση δίνει δίκαιο για τις ανησυχίες για την προστασία των πόλεων, και φαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος να βγει παράνομο και κατεδαφιστέο όχι ότι κτιστεί από εδώ και έπειτα αλλά και κτίρια στα οποία οι κάτοικοι των πόλεων, όπως για παράδειγμα στον Άλιμο, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ».

Επιπλέον, δε διστάζει να αφήσει αιχμές κατά του Προέδρου του ΤΕΕ, Γιώργου Στασινού, καθώς επισημαίνει: «Που έχετε ακούσει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ να απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γρηγόριο Ζαφειρόπουλο, και να ζητά να ακυρώσει το ”εντέλλεσθε” δημάρχου;»

Χαρακτηρίζει, δε, ως ακατάλληλο τον Πρόεδρο του ΤΕΕ καθώς αναφέρει ότι «ζήτησε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ΥΔΟΜ να μεταφερθούν στα υπουργεία».

Γιάννης Πισιμίσης (Δήμαρχος Βριλησσίων): Θετική εξέλιξη η απόφαση του ΣτΕ – Κι άλλοι Δήμοι θα παγώσουν τις άδειες

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης, ο οποίος έχει ήδη εκδώσει απόφαση για τη μερική αναστολή των οικοδομικών αδειών μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μιλά στο mononews και τονίζει:

«Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το ”εντέλλεσθε” του Δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης είναι μία θετική εξέλιξη και πλέον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβουν ότι οι Δήμοι έχουν πλήρη αρμοδιότητα στις ΥΔΟΜ.

Όσον αφορά τη δική μας απόφαση αυτή αφορά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν έχει γίνει μέσω του” εντέλλεσθε”, καθώς ανήκουμε στην ΥΔΟΜ Αγίας Παρασκευής, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά έχουμε προσφύγει και εμείς στο ΣτΕ».

Προσθέτει, δε, ότι ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Μυλωνάκης συμμερίζεται τη στάση του και πως ενδέχεται μέσω του ”εντέλλεσθε” να ζητήσει το πάγωμα των αδειών για τα Βριλήσσια από την ΥΔΟΜ.

Νίκος Ταγαράς (Υφυπουργός Περιβάλλοντος): Πρόκειται για μία βίαιη  αλλαγή που φέρνει παρενέργειες

Ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ερωτήθηκε στο περιθώριο της προχθεσινής εκδήλωσης για του ΤΕΕ σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ και απάντησε σχετικά με το αν θα γίνουν αλλαγές στο ΝΟΚ ότι οι βίαιες αλλαγές φέρνουν παρενέργειες.

Πρόσθεσε, δε, ότι τα όσα έχει προτείνει το υπουργείο δεν είναι οι τελικές αποφάσεις (σ.σ. πρόκειται για την πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τον Απρίλιο)  αλλά πρόκειται για την απαραίτητη προσαρμογή ώστε να μην υπάρξει καταστροφή και να συνδυαστούν με την προστασία.

Τόνισε, επίσης, ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα που συμπαρασύρει και άλλα θέματα καθώς κάθε απόφαση θα έχει τη δική της αντανάκλαση.

Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι χρειάζεται να μπει τάξη και ότι αυτή δεν υπήρξε ποτέ, ενώ σχολίασε ότι οι οριζόντιες αποφάσεις περιέχουν και λάθη, καθώς δεν έγιναν εξειδικεύσεις μέσω των ειδικών σχεδίων.

Διαβάστε επίσης:

Οικογένεια Κουτσολιούτσου: Έφτασε η ώρα του εισαγγελέα – Εκκρεμεί μια «ντουζίνα» αγωγών αποζημίωσης – Ολόκληρο το αίτημα του Τζώρτζη για την αποδέσμευση 4,2 εκ. ευρώ

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος απαντά στην Ιουλία Τσέτη: «Οχι στη διάσπαση σε παλαιά και νέα τζάκια»

Νέα πρόκληση από τη Βόρεια Μακεδονία – Πρόεδρος VMRO: Θα αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω

Keywords
Αναζητήσεις
to-ste-anoixe-ton-asko-tou-aiolou-gia-to-ypsos-ton-ktirion--antartiko-apo-neous-dimous-tha-pagosoun-oi-oikodomikes-adeies.htm
Τυχαία Θέματα