Final-4 2009: Ο κορυφαίος ελληνικός “εμφύλιος”

Οι αγώνες διεξήχθησαν από την 1η μέχρι την 3η Μαΐου στο «O2 World» όπως ονομαζόταν τότε το γήπεδο του Βερολίνου εξαιτίας του χορηγού που είχε το συμβόλαιο εκείνη την εποχή.

Στον έναν ημιτελικό που προέκυψε από τυχαία κλήρωση κι όχι από προεπιλογή, όπως συνέβαινε παλαιότερα, έμελλε οι δύο ελληνικές ομάδες να έρθουν αντιμέτωπες. Ο Παναθηναϊκός με μια από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία της διοργάνωσης (Σπανούλη, Σάρας,

Διαμαντίδης, Πέκοβιτς, Μπατίστ και Τσαρτσαρή) και ο Ολυμπιακός επίσης με ένα από τα κορυφαία ρόστερ της ιστορίας του με Παπαλουκά, Τσίλντρες, Βούιτσιτς, Μπουρούση, Τεόντοσιτς, Γκριρ και Πρίντεζη.

Ήταν η τρίτη φορά που δύο Έλληνες αιώνιοι θα έρχονταν αντιμέτωποι σε φάιναλ φορ, με τις δύο προηγούμενες να τις έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός. Κάτι τέτοιο όμως, σε φάιναλ φορ με δύο ελληνικές ομάδες είχε να συμβεί 14 ολόκληρα χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 84-82, έχοντας μάλιστα ο Ολυμπιακός την τελευταία επίθεση του αγώνα να ισοφαρίσει ή και να κερδίσει την οποία διαχειρίστηκαν οι Μπουρούσης και Γκριρ. Σε εκείνο του ματς Σπανούλης και Γιασικεβίτσιους είχαν από 18 πόντους, ενώ με 20 τελείωσε ο Πέκοβιτς.

Στον άλλο ημιτελικό η ΤΣΣΚΑ μετά από επίσης πολύ σκληρή μάχη νίκησε την Μπαρτσελόνα 82-78 και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό. Εκεί ο Παναθηναϊκός έκανε ένα φανταστικό πρώτο ημίχρονο και όλα έδειχναν πως ο τελικός θα ήταν εύκολη υπόθεση. Στην επανάληψη όμως, αρκετά διαιτητικά σφυρίγματα άλλαξαν την εικόνα του Παναθηναϊκού και επέτρεψαν στην ρώσικη ομάδα να μπει και πάλι στην διεκδίκηση της αναμέτρησης. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που ο Σισκάουσκας αστοχεί σε τρίποντο, ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ευρώπης και ο Ομπράντοβιτς αντί να πανηγυρίζει κυνηγάει τον Πορτογάλο Ρότσα για να διαμαρτυρηθεί έντονα. Ο Σπανούλης ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης των “πράσινων” στα δύο ματς.

Στον μικρό τελικό, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε μάλλον αδιάφορα την Μπαρτσελόνα από την οποία και ηττήθηκε με 95-79.

Keywords
Τυχαία Θέματα