Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό τουρνουά: Αισιόδοξη πρεμιέρα από Τέρπου και Τόλιου κόντρα στα φαβορί

Οι αγώνες στις γυναίκες ολοκληρώθηκαν πρώτα για την ελληνική πλευρά στη σημερινή (15/05) εναρκτήρια μέρα του Προολυμπιακού τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Ευρώπης, στο Σεράγεβο. Και ήταν πολύ θετική η αρχή από πλευράς εμφανίσεων και επιτρέπει αισιοδοξία για την αυριανή (16/05) καθοριστική μέρα στην υπόθεση της πρόκρισης από τα γκρουπ στο στάδιο 2. Διότι η Ελισάβετ Τέρπου και η Κατερίνα Τόλιου στάθηκαν εξαιρετικά απέναντι στις επικεφαλής των ομίλων τους, την Ολλανδέζα Έρλαντ και την Ουγγαρέζα Πότα αντίστοιχα, διεκδίκησαν εκπλήξεις και ειδικά η

Τέρπου πλησίασε στο σπουδαίο αποτέλεσμα φτάνοντας τον αγώνα της στο 7ο σετ! Είχε προηγηθεί κιόλας με 2-0 σετ, ενώ η Τόλιου δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να κάνει ακριβώς το ίδιο. Εν τέλει κάμφθηκαν με 4-3 και 4-1 αντίστοιχα, ωστόσο έδειξαν με την απόδοσή τους ότι την Πέμπτη είναι σε θέση να διεκδικήσουν με αξιώσεις την πρόκρισή τους (έστω με τη 2η θέση από τα γκρουπ) στο ταμπλό του σταδίου 2 μένοντας στο κυνήγι του ονείρου για το Παρίσι!

Την ίδια ώρα (το μεσημέρι) αγωνίζονταν οι πρωταθλήτριές μας γι’ αυτό βοήθησε εκτάκτως στο κοουτσάρισμα και ο ομοσπονδιακός τεχνικός των ανδρών Κώστας Βατσακλής πηγαίνοντας στην Τέρπου. Πίσω από τα τραπέζια και των δύο αθλητριών εξάλλου, για οτιδήποτε χρειαζόταν, ήταν ο διεθνής αθλητής Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην ελληνική αποστολή στο Σεράγεβο με την ιδιότητα του φυσικοθεραπευτή, όπως έχει γίνει και σε άλλες μεγάλες διοργανώσεις στο παρελθόν.

Χρονικά ολοκληρώθηκε πρώτα ο αγώνας της Τόλιου (νούμερο 30 στα seeding του τουρνουά) με την Τζορτζίνα Πότα, πολύ γνωστή και στο ελληνικό κοινό από την παρουσία των τελευταίων χρόνων στον Ολυμπιακό. H κορυφαία Ελληνίδα είχε ένα μεγάλο ματς με την Ουγγαρέζα πριν από 2,5 χρόνια στο Europe Top-16 Cup της Θεσσαλονίκης όταν είχε χάσει με 4-2 σετ. Σήμερα επιβεβαίωσε από την αρχή ότι μπορούσε να κάνει δύσκολη τη… ζωή του φαβορί του 5ου γκρουπ. Με αποφασιστικότητα κατέκτησε το 1ο σετ στην παράταση και στο 2ο προηγήθηκε 7-3. Η Πότα όμως, γύρισε την κατάσταση και ισοφάρισε οριακά κι έκανε με διαφορά μετά το 2-1 για ν’ αποκτήσει κι ένα ψυχολογικό αβαντάζ. Δεν είναι η αθλήτρια, που βασίζεται στο forehand σπιν, αλλά με πολλές μπάλες και καρφί στην κατάλληλη ευκαιρία ήθελε να έχει τον έλεγχο. Από την άλλη η Τόλιου κοιτούσε να δυσκολέψει με όσο γίνεται καλύτερες άμυνες και να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες για επίθεση. Της έλειψε και η τύχη όμως, καθώς στον τελευταίο πόντο του 4ου σετ η μπάλα βρήκε και στο φιλέ, ενώ στο 5ο σετ (όπου από 3-5 πέρασε μπροστά 6-5, ενώ στο 7-8 πήρε το τάιμ άουτ ο Γιώργος Καρύτσας) είδε την Πότα να φτάνει με άπιαστο «σόρι» (φιλέ και μέσα) στο ματς μπολ. Τα σετ στο τελικό 4-1 ήταν 12-10, 9-11, 5-11, 8-11 και 8-11.

Η πολύπειρη διεθνής μας συνεχίζει αύριο την προσπάθεια για την πρόκριση στο στάδιο 2. Θα συναντήσει στις 18:00 Ελλάδας, στο τραπέζι 5, τη Ρακέλ Μορέ από την Ελβετία (No 20), η οποία το πρωί θα έχει δώσει τον πρώτο της αγώνα στο 5ο γκρουπ απέναντι στην Πότα. Η Τόλιου εμφανίζει 1 νίκη και 1 ήττα με αντίπαλο τη Μορέ σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση. Τη νικηφόρα αναμέτρηση μαζί της μάλιστα, την είχε στο Προολυμπιακό τουρνουά του Λουξεμβούργου το 2012. Έχασε το 2019 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Με συνολική διάρκεια 1 ώρα και 10 λεπτά καθήλωσε τους φίλους του αθλήματος στο Sport Arena του Hotel Hills Complex ο αγώνας της Τέρπου (Νο 32) με την Μπριτ Έρλαντ για το 7ο γκρουπ. Κάνοντας πράξη τη δήλωσή της ότι δεν αρκείται στην εμπειρία του Προολυμπιακού τουρνουά, η σημερινή δευτεραθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών τα έδωσε όλα κόντρα στο νούμερο 7 των αγώνων δείχνοντας πρώτα απ’ όλα θετική σκέψη και ποιοτικό παιχνίδι.

Είδε να της βγαίνουν και τα απαραίτητα ρίσκο και κατάφερε να πάρει με την ελάχιστη διαφορά τα δύο πρώτα σετ κάνοντας ιδανική αρχή (όταν το 8-4 του 2ου σετ έγινε 8-7 έκανε χρήση του τάιμ άουτ ο Βατσακλής). Στη συνέχεια η Ολλανδέζα έπιασε καλύτερα το σερβίς, ήταν πιο αποδοτική στην επίθεση και μείωσε, ενώ στο κρίσιμο 4ο σετ η Τέρπου δέχτηκε την ισοφάριση με τρεις χαμένες πρώτες επιθέσεις στο 8-8! Η Έρλαντ πέρασε την τακτική της στο 5ο σετ και το ίδιο έκανε η Τέρπου στο 6ο, άσχετα αν στο 10-6 είδε την αντίπαλο να πλησιάζει στον πόντο.

Στο ψυχοφθόρο 7ο σετ μέτρησε δυστυχώς το πολύ καλό ξεκίνημα της Έρλαντ. Στην αλλαγή πλευρών ήταν 5-1 μπροστά ούσα πιο εύστοχη στις επιθέσεις, διαχειρίστηκε σωστά το πλεονέκτημα και η πρωταθλήτριά μας δεν μπόρεσε τελικά να συνδυάσει τη θαυμάσια εμφάνιση με ιδανικό αποτέλεσμα (11-9, 14-12, 6-11, 8-11, 4-11, 11-9, 5-11).

Την Πέμπτη 16/05 η Τέρπου έχει δύο ακόμα ματς στο γκρουπ. Στις 11:20 αντιμετωπίζει στο τραπέζι 3 την Αλεξάντρα Γέρσοβα από τη Λετονία (Νο 36) και στις 18:50 στο τραπέζι 2 τη Σοφία Ζουάνγκ από την Ισπανία (Νο 19).

Εφόσον νικήσει τη Λετονή μπορεί βεβαίως να κυνηγήσει εναντίον της Ζουάνγκ τις ελπίδες για πρόκριση στο στάδιο 2, έστω με τη 2η θέση. Στο άλλο ματς της 2ης αγωνιστικής η πολιτογραφημένη Ισπανίδα κατέβαλλε τη Γέροσβα με 4-1 σετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα