Όταν τα πράγματα “σκληραίνουν”, οι “σκληροί” προχωρούν

Μετά την εβδομάδα των παθών, έρχεται η ώρα της λύτρωσης για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό με το Βερολίνο να είναι τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά . Και οι 2 αν και βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο είχαν τα ψυχικά αποθέματα να πάρουν τη νίκη που τους επιτρέπει να διεκδικήσουν σε 5ο ματς την πρόκριση στο F4 του Βερολίνου.

Ο Παναθηναϊκός πάσχιζε όλη τη σεζόν γι’ αυτή ακριβώς τη συνθήκη, για να παίξει το τελευταίο

ματς των play offs στη δική του έδρα, μπροστά στους διψασμένους οπαδούς του και ανεξαρτήτως αντιπάλου να σφραγίσει την πρόκριση στη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Μετά από 6 ματς στη χρονιά με την Μακάμπι είναι ξεκάθαρο ότι δεν του ταιριάζει. Και μάλιστα στην αθλητικότητα των Ισραηλινών, στα play offs ήρθε να προστεθεί και η ανυπαρξία λαθών. Μία από τις ομάδες που είχαν εύκολο το πούλημα της μπάλας, αίφνης έχει μεταμορφωθεί σε κομπιούτερ με μονοψήφιο αριθμό λαθών σχεδόν σε όλα τα ματς που έφεραν τη σειρά στο 2-2.

Το θετικό είναι ότι ο Παναθηναϊκός ξέρει τι πρέπει να κάνει. Να της κόψει το επιθετικό ριμπάουντ είναι σχεδόν αδύνατο, αλλά η πίεση στην μπάλα και η δημιουργία συνθηκών που θα αναγκάσουν την Μακάμπι σε λάθη είναι εκ των ων ουκ άνευ, για τη νίκη-πρόκριση. Χωρίς τον κορυφαίο της και με κόσμο ακόμα κι έξω από το Ο.Α.Κ.Α. ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να προκριθεί. Δε θα είναι πάρτι κι αυτό είναι δεδομένο, ούτε οι Ισραηλινοί θα “μασήσουν”. Θα είναι μάχη στην οποία θα επιβληθεί ο σκληρότερος.

Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός μπορεί να απώλεσε το πλεονέκτημα έδρας, αλλά “σκόρπισε” την Μπαρτσελόνα και θα παίξει τα ρέστα του την Τετάρτη θέλοντας να γίνει η μοναδική ομάδα που με μειονέκτημα έδρας νικά στο 5ο ματς και παίρνει την πρόκριση στο Final 4. 18 φορές έχει μιλήσει η έδρα, αλλά αν κάποιος μπορεί να τα καταφέρει είναι ο φετινός Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός των υπερβάσεων, των τραυματισμών, των αλλαγών στη διάρκεια της χρονιάς, των τεράστιων νικών. Δεν πρέπει και δε θα ξεγελαστεί από τη διαφορά των 34 πόντων. Άλλωστε η ιστορία έχει δείξει ότι τις επιβλητικές νίκες ακολουθεί “σφαλιάρα”. Ο Μπαρτζώκας και οι υπόλοιποι έχουν την εμπειρία να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις

Τα 4 ματς που προηγήθηκαν μας έχουν δείξει ότι οι ψηλοί κάνουν τη διαφορά. Σε κάθε νίκη, ελληνική ή καταλανική κυριάρχησαν οι ψηλοί των 2 αντιπάλων. Ο Ολυμπιακός πάντως ξέρει ότι παρά τους 92 πόντους του Σ.Ε.Φ. πρέπει να ζήσει και να πεθάνει με την άμυνά του. Αυτή είναι που θα του επιτρέψει να γράψει ιστορία και να προκριθεί στο Βερολίνο.

Τι να πούμε για την άλλη σειρά με την Μονακό να δείχνει χαρακτήρα ακόμα και στον τσαμπουκά των Τούρκων στο τέλος. Τα είπε ωραία ο Τζορτζ Πάπας καλεσμένος στους playmakers, ότι πρέπει να στρίψουμε νόμισμα για να δούμε ποιος θα προκριθεί. Στο τελευταίο παιχνίδι ήταν η μοναδική φορά που η Μονακό φάνηκε “πιο ομάδα”. Πλέον έχει το πλεονέκτημα, αλλά Νικ Καλάθης και Γιασικεβίτσιους δε θα πέσουν αμχητί

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όταν, “σκληραίνουν”, “σκληροί”,otan, “sklirainoun”, “skliroi”