Κοκκύτης: Επιδημία στην Ευρώπη – Η χειρότερη των τελευταίων 40 χρόνων στη Βρετανία

Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ότι 2.793 περιπτώσεις βακτηριακής λοίμωξης των πνευμόνων -γνωστής και ως κοκκύτης– εντοπίστηκαν στην Αγγλία τους πρώτους τρεις μήνες του 2024.

«Αυτό σηματοδοτεί μια δραματική αύξηση από τα 858 κρούσματα και έναν θάνατο κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2023», σημειώνει η βρετανική SUN.

H δραστηριότητα του κοκκύτη στην Αγγλία παρέμεινε «εξαιρετικά χαμηλή» μεταξύ Απριλίου 2020 και καλοκαιριού του 2023, την ώρα που οι κορυφές των κρουσμάτων κοκκύτη εμφανίζονται

κάθε τρία έως πέντε χρόνια.

Η τελευταία άνοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το 2016.

Σύμφωνα με τον Πολ Χάντερ, καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, «μπορεί να βρισκόμαστε στο κατώφλι της χειρότερης επιδημίας κοκκύτη τα τελευταία 40 χρόνια».

Ο κοκκύτης, η αλλιώς βήχας των 100 ημερών, είναι μια βακτηριακή λοίμωξη των πνευμόνων και των αεροφόρων οδών που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα μωρά.

Ξεκινώντας με συμπτώματα σαν το κρυολόγημα, ο κοκκύτης εξελίσσεται σε δυσάρεστες περιόδους βήχα ενώ η ασθένεια πήρε το όνομά της από τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν μερικοί άνθρωποι όταν λαχανιάζουν ανάμεσα στις κρίσεις βήχα.

Ο Δρ Ντέιβιντ Έλιμαν, Σύμβουλος Κοινοτικής Παιδικής Υγείας στο Νοσοκομείο Great Ormond Street, είπε πως «η αύξηση των περιπτώσεων κοκκύτη έχει αναπόφευκτα οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν πιο σοβαρά από τη νόσο – τα μικρά μωρά».

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η μόνη χώρα που σημειώνει κορύφωση του κοκκύτη καθώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει επιδημία στην ήπειρο.

Διαβάστε επίσης:

Περιβολάρης στο Sportime για τη συμφωνία των Πρεσπών: «Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι υποκριτική πέρα για πέρα»

Ολυμπιακός OPAP Arena: Πώς η ιστορική έδρα της ΑΕΚ άλλαξε όνομα – Το κόλπο των οπαδών του Ολυμπιακού;

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα