Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση των Σκοπίων να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για αρνητικά δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση. «θέλω να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης

στη νέα κυβέρνηση, να σεβαστεί την κεντρική πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, ειδάλλως θα δημιουργήσει πρόβλημα όχι στις σχέσεις Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και Ευρώπης και Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε, υπενθυμίζοντας τις καταδικαστικές δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ.

«Δεν θα φέρουμε προς κύρωση τα μνημόνια», ανέφερε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έβλεπε από καιρό τη ρητορική του VMRO. «θεωρώ αδιανόητο να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ» και να μιλά για τα μνημόνια. Δεύτερον, για να υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναφερόμενος στο ψηφιακό φροντιστήριο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι την περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην τηλεκπαίδευση. Τώρα δημιουργούμε ένα συμπληρωματικό ψηφιακό βοήθημα και δίνουμε δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο σε μαθητές Γ’ Λυκείου από έμπειρους καθηγητές. «Είναι μία τεράστια πρωτοβουλία που μειώνει τις ανισότητες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου σχολείου», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τη βία στα σχολεία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έξαρση φαινομένων βίας και εγκληματικότητας μετά την πανδημία εντός και εκτός σχολείου. «Δεν παρατηρούμε απλά το φαινόμενο, έχουμε αντιδράσει», τόνισε, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που ελήφθησαν μετά από σύσταση επιτροπής με ανθρώπους εγνωσμένου κύρους. «Αλλά φυσικά χρειάζεται ευαισθητοποίηση από τις οικογένειες, το σχολείο και τα παιδιά, που πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να είναι απλοί παρατηρητές σε τέτοια φαινόμενα». Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία panic button για εφήβους, εφόσον θεωρεί ότι δέχεται απειλή bullying ή βίας εκτός σχολείου.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην έμφυλη βία, σημείωσε ότι το Panic Button έχει χάσει εκατοντάδες ζωές και ζήτησε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Το πιο δύσκολο, ανέφερε, είναι να πάρει κάποιος την απόφαση όχι να καταγγείλει, αλλά να φύγει από το κακοποιητικό περιβάλλον. Όσο δεν φεύγει από το σπίτι, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος. Εκεί χρειάζεται ψυχολογική στήριξη και νομική στήριξη. Πάντως ο αριθμός των καταγγελιών λέει ότι η γειτονιά, οι γυναίκες, μιλούν πιο εύκολα και εμπιστεύονται το κράτος, αν και στην περίπτωση των Αγίων Αναργύρων όλα έγιναν λάθος.

Για τη βία στα γήπεδα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στο παρελθόν η κυβέρνηση πήρε μέτρα. Η εικόνα στα γήπεδα σήμερα είναι τελείως διαφορετική. Είναι εικόνα που μοιάζει με τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Κι αυτό έγινε επειδή μπήκε το πλαίσιο, αλλά και επειδή προβλέφθηκαν αυτοματοποιημένες ποινές. Και μετά την τραγική δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, υπήρξε συστηματική έρευνα για μία ουσιαστικά οργανωμένη επιχείρηση. Θα αποδοθούν ευθύνες. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ΕΛΑΣ και την UEFA για τον επικείμενο τελικό του Conference League. Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, όσον αφορά στην κριτική που ασκήθηκε για την προετοιμασία του Ευαγγελισμός, ως νοσοκομείου αναφοράς για περιστατικά σε VIP περιπτώσεις στον συγκεκριμένο αγώνα.

Για το ΕΣΥ, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, που προέκυψαν από τη δεκαετή οικονομική κρίση, αλλά και την πανδημία, που πολλά πράγματα πήγαν πίσω. «Έχουμε προτάξει την αναμόρφωση του ΕΣΥ ως κεντρικό στόχο τετραετίας», ανέφερε.

Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε πολίτες στην πλατεία Ελευθερίας στα Βριλήσσια.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Σκοπίων, Βόρεια Μακεδονία,mitsotakis, skopion, voreia makedonia