Περιπλέκονται τα σενάρια σε μια ήδη ασταθή Μ. Ανατολή

20:32 3/4/2024 - Πηγή: Antinews

Από ό,τι φαίνεται, έχει χαθεί και ο στόχος του Ισραήλ, που είναι να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς και κυρίως να απελευθερώσει τους ομήρους

Του δρος Μάριου Παναγιώτη Ευθυμιόπουλου*

Από τη στιγμή της δολοφονικής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς απέναντι στο Ισραήλ το περιβάλλον ασφάλειας έχει πλέον αλλάξει. Και πιθανώς τώρα δύο νέα δεδομένα να αλλάξουν πάλι τη ροή της πραγματικότητας επί του εδάφους: Η δολοφονία Ιρανού αξιωματούχου, όπως λένε πηγές του προξενείου του Ιράν στη Συρία. Ακόμη, η δολοφονία εφτά

μελών ξένης ΜΚΟ από ισραηλινά πυρά, που επεδίωκε να βοηθήσει απλό κόσμο. Εξάλλου, και ο θαλάσσιος δίαυλος ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο σταματά.

Η τρομοκρατική επίθεση δημιούργησε νέα δεδομένα και νέες πραγματικότητες. Νέες πραγματικότητες για την ασφάλεια. Δυστυχώς, καμία πλευρά δεν φαίνεται να παραδέχεται πως α. θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει λήξη των εχθροπραξιών, β. θα χρειαστεί μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα και γ. πραγματική ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν ήταν ούτε στόχος ούτε σκοπός η απελευθέρωση εδαφών, έτσι όπως ανέφεραν αρχικά οι ηγέτες της Χαμάς. Όμως, από ό,τι φαίνεται, έχει χαθεί και ο στόχος του Ισραήλ, που είναι να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς και κυρίως να απελευθερώσει τους ομήρους. Στόχος ήταν και είναι, μεταξύ άλλων, να πληγεί το σύστημα άμυνας και ασφάλειας του Ισραήλ και τώρα η πολιτική και οι πολιτικοί της.

Αντιθέτως, το Ισραήλ φαίνεται πως επιδιώκει να πληγούν οι πολίτες της παλαιστινιακής Αρχής. Να επικρατήσουν τελικά και στις δύο πλευρές ο φόβος και το μίσος. Να τορπιλιστεί η όποια πιθανότητα μιας πραγματικής ειρήνης που διαφαινόταν ότι θα γινόταν – θα μεσολαβούσε και η Σαουδική Αραβία τότε, τον Οκτώβριο 2023.

Έκτοτε τα πράγματα έχουν περιπλακεί. Θέματα που επηρεάζουν εθνικά το Ισραήλ, περιφερειακά την ευρύτερη περιοχή και περιφερειακές χώρες, αλλά και διεθνώς το σύστημα αρχιτεκτονικής ασφάλειας, το οποίο απλά θα αλλάξει.

Τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023 είναι η αντίστοιχη 11η Σεπτεμβρίου του 2001 των ΗΠΑ για το Ισραήλ. Αλλά για την Παλαιστίνη τελικά; Ποια θα είναι η μέρα τερματισμού του πολέμου, που πρέπει να στοχεύει στη Χαμάς, αλλά όχι στον άμαχο πληθυσμό; Πιστεύεται πως το Ισραήλ απλά δεν θα σταματήσει. Είναι ανησυχητικό. Γιατί μια πολεμική τροπή, όπως έχουμε προαναφέρει, που φαίνεται πως έρχεται, μπορεί να έχει διαφορετική έκβαση από αυτήν που υπολογίζουμε. Δεν γνωρίζουμε τις όποιες άλλες αντιδράσεις από τις περιβάλλουσες χώρες, αναλόγως και την έκβαση των πολεμικών συρράξεων αλλά και των πράξεων επιθέσεων.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση υπό αυτή τη μορφή και το κάνει πλέον ξεκάθαρο, γιατί δρα σε περιοχές, χώρες και τοποθεσίες όπου το ίδιο επιθυμεί.

Το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, αν και έχει κάποια αποτελέσματα, δεν θα είναι σταθερά και μακροχρόνια έτσι όπως είναι. Φαίνεται πως είναι θέμα πολιτικής αποφασιστικότητας. Για να γίνει ουσίας η ανθρωπιστική βοήθεια, πρέπει πραγματικά να σκύψουν όλοι πάνω στο αληθινό πρόβλημα. Η εφοδιαστική αλυσίδα για τη Γάζα δεν υπάρχει και σταματά ξανά όπως είχε αρχίσει. Έχει καταστραφεί η βασική υποδομή από τις επιθέσεις. Τρόπος που πιθανώς να εξωθήσει τον λαό της Γάζας σε μόνιμη επανάσταση ή εκτοπισμό στη συνέχεια. Δεν φταίει ο αθώος πληθυσμός είτε από τη μια πλευρά είτε από την άλλη. Αλλά η πραγματικότητα λέει πως θα συνεχίσει ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων. Οι συνέπειες και οι επιπλοκές, δυστυχώς, θα συνεχιστούν. Γιατί η Χαμάς δεν παραδίδεται; Άραγε, υπάρχει πραγματική λύση;

*Αναπληρωτής καθηγητής ∆ιεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας, πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικών και ∆ιεθνών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, διευθύνων σύμβουλος, Strategy International (SI)

The post Περιπλέκονται τα σενάρια σε μια ήδη ασταθή Μ. Ανατολή appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα