Folli Follie: Απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ζήτησε η εισαγγελέας

13:40 17/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας συνεχίζεται η δίκη για τους παραποιημένους ισολογισμούς της Folli Follie.

H εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της αγόρευσης στη δίκη για τη Folli Follie ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων από το αδίκημα της

εγκληματικής οργάνωσης καθώς όπως είπε «δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης».

Όσο αφορά την κατηγορία της πλαστογραφίας, η εισαγγελέας την απέδωσε στα δύο στελέχη του ομίλου στην Ασία σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της αγόρευσης της, η εισαγγελέας τόνισε για το αδίκημα της πλαστογραφίας : «ο Ιωάννης Μπεγιέτης ενεργούσε από κοινού με τον Tonio Law, συνυπέγραφε τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Ήταν ο κεντρικός πρωταγωνιστής της πλαστογραφίας, εφευρίσκε ανύπαρκτα ονόματα για πλαστή αλληλογραφία με την Alpha Bank, ήταν ο άνθρωπος πίσω απ’ όλα».

Παράλληλα, εισηγήθηκε να κριθεί ένοχος ο ιδρυτής του ομίλου, Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία και την απαλλαγή του γιου του Τζώρτζη για το ίδιο αδίκημα λόγω αμφιβολιών.

«Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήταν ιδρυτής και βασικός μέτοχος και υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις. Από το 2001 εν γνώση του είχαν αρχίσει να συστήνονται εταιρίες ελεγχόμενες από τον υποόμιλο της Ασίας. Ήταν συγκεντρωτικός. Ασφαλώς και γνώριζε τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης και τους κινδύνους. Χωρίς τη δίκη του παρότρυνση δε θα μπορούσε κανένας διοικητικός να αναλάβει πρωτοβουλία για πλαστογραφίες και άλλες ενέργειες» τόνισε η εισαγγελέας.

Για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, η εισαγγελέας τόνισε : «Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γνώριζε πολλά και ευλόγως θα γνώριζε και για τις πλαστογραφίες. Ωστόσο, δεδομένης της όχι τόσο συχνής επαφής του με τα στελέχη της Ασίας δεν μπορεί να προκύψει αναμφίβολα ότι προέτρεψε στο αδίκημα της πλαστογραφίας».

Η εισαγγελέας εισηγήθηκε ωστόσο πρότεινε πατέρας και γιος να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα της χειραγώγησης της μετοχής, ζητώντας την απαλλαγή ωστόσο της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου. «Οι παραποιημένες καταστάσεις του ομίλου οδηγούσαν στην εδραίωση της εταιρίας, γίνονταν εύκολα η έκδοση ομολόγων, αποκτούσε εύκολα ρευστότητα, αντλούσε άνετα κεφαλαία από Δημόσιο και ιδιώτες, εξασφάλιζε επωφελής συμβάσεις και συνεργασίες και με αυτό τον τρόπο ήταν ευχερέστερος ο διακανονισμός των χρεών. Μπορούσε να εισφέρει μετοχές της για συμμετοχή της σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και ο πρόεδρος και τα στελέχη της απολάμβαναν υψηλές αμοιβές.

Η πώληση μετόχων από Δημήτρη και Τζωρτζη Κουτσολιούτσο σε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική συνέβαλλε κατά πολύ στην αύξηση των παράνομων κερδών τους. Το αποτέλεσμα ήταν η ζημιά των επενδυτών και μετόχων της εταιρίας με την αναστολή της μετοχής. Υπαίτιοι ποιοι ήταν; Οι Δημητρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γιατί γνώριζαν τι συνέβαινε και παραπλάνησαν. Το γεγονός ότι ικανοποιήθηκαν εκ των υστέρων ομολογιούχοι θα ληφθεί υπόψη για την αξιολόγηση της εγκληματικής τους δράσης».

Η εισαγγελέας ωστόσο ζήτησε την απαλλαγή της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου για το αδίκημα
της χειραγώγησης, επισημαίνοντας πως ασχολιόταν με το δημιουργικό κομμάτι της επιχείρησης.

To άρθρο Folli Follie: Απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ζήτησε η εισαγγελέας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Folli Follie, Απαλλαγή,Folli Follie, apallagi