Επιμένει η αφρικανική σκόνη - Νέα άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα και λασποβροχές

07:16 18/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Παραμένει το αφόρητο σκηνικό αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας με την κατάσταση και σήμερα Σάββατο (18.05.2024) να είναι δύσκολη.

Η αφρικανική σκόνη συνεχίζει την επέλασή της με το φαινόμενο να είναι άκρως επικίνδυνο για τις ευπαθείς ομάδες και συνοδεύεται με υψηλές θερμοκρασίες και λασποβροχές.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Κώστα Γιαννόπουλο και σήμερα η αφρικανική σκόνη και οι υψηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσουν αποπνικτικό κοκτέιλ στην ατμόσφαιρα. «Για το Σαββατοκύριακο η σκόνη θα παραμείνει στον ουρανό της χώρας αλλά περισσότερο το φαινόμενο αυτό θα

επικρατήσει το Σάββατο. Η σκόνη θα είναι αντίστοιχη της Παρασκευής με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας το Σάββατο και με μεγαλύτερα την Κυριακή».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο μετεωρολόγος μιλώντας στο newsit.gr θα έχουμε στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης. «Το Σάββατο περιμείνουμε αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές που θα συνοδεύονται με μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο. Στην Κρήτη 33 με 34 βαθμούς, στην Αθήνα το θερμόμετρο θα φτάσει τους 27 με 28 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη τους 24 με 25. Οι άνεμοι γενικά ασθενείς από ανατολικοί σε νοτιοανατολικές διευθύνσεις».

Όσον αφορά στην Κυριακή η σκόνη θα έχει μια μικρή υποχώρηση ωστόσο θα ανέβει και άλλο η θερμοκρασία σύμφωνα με τον Κώστα Γιαννόπουλο. «Την Κυριακή η διαφορά του καιρού θα είναι ότι η σκόνη θα είναι λιγότεροι και η θερμοκρασία θα ανέβει και θα φτάσει στην Αθήνα τους 29 βαθμούς. Περιμένουμε και κάποιες μπόρες και σε περιοχές της Μακεδονίας και στα ορεινά ηπειρωτικά.

Αυτές οι μπόρες στη βόρεια Ελλάδα θα ρίξουν λίγο την θερμοκρασία ενώ στα κεντρικά και νότια θα δούμε μέχρι και 30 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη λίγο παραπάνω».

Ο καιρός στις αρχές της εβδομάδας 

Τη Δευτέρα (20.05.2024) σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός με αραιές νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα είναι παροδικά πυκνότερες. Στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα κεντρικά και νότια. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 28 με 32 και κατά τόπους στα δυτικά και τα νότια τους 33 με 34 βαθμούς. Στην νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 27 με 29 και στη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 32 με 33 και τοπικά τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη (21.05.2024) στα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις.
Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθεί.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικών διευθύνσεων έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Την Τετάρτη (22.05.2024) αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις στα κεντρικά και νότια οι οποίες από το απόγευμα θα είναι πυκνότερες.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα δυτικά κυρίως ηπειρωτικά.
Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθεί.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια, σε ορισμένες περιοχές όμως της ανατολικής χώρας, θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Έφη Φανάρα

To άρθρο Επιμένει η αφρικανική σκόνη - Νέα άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα και λασποβροχές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιμένει,epimenei