«Άκυρο» Ζελένσκι σε Μακρόν για την «ολυμπιακή εκεχειρία» – Δυσαρέσκεια στον Λευκό Οίκο για την πρόσκληση στη Ρωσία

«Σύννεφα» συγκεντρώνονται πάνω από το Ελιζέ, καθώς η πρόταση του Μακρόν για μια «εκεχειρία» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν είχε τη θερμή υποδοχή που ήλπιζε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απέρριψε την έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για εκεχειρία στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων

στο Παρίσι.

Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε οποιαδήποτε αναστολή των εχθροπραξιών για να προωθήσει το στρατιωτικό της πλεονέκτημα, δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο .

«Ας είμαστε ειλικρινείς… Εμμανουέλ, δεν το πιστεύω», είπε ο Ζελένσκι στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει αυτή τη φορά για να φέρει τις δυνάμεις της στο έδαφός μας;» ρώτησε.

«Είμαστε ενάντια σε κάθε εκεχειρία που ωφελεί τον εχθρό», είπε ο Ζελένσκι.

Την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι συζήτησε την ιδέα μιας Ολυμπιακής εκεχειρίας με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Ερωτηθείς αν θα υποστήριζε την ιδέα, ο Πούτιν φέρεται να απάντησε επικρίνοντας τις δυτικές αθλητικές αρχές.

Ο Λευκός Οίκος δεν ενθουσιάστηκε από την πρόσκληση του Μακρόν στη Ρωσία

Ο Λευκός Οίκος φέρεται να είναι δυσαρεστημένος με την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προσκαλέσει εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό της 80ης επετείου από την D-Day τον επόμενο μήνα, δήλωσαν στο POLITICO δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

«Είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης της Γαλλίας, η οποία διοργανώνει τον εορτασμό στη Νορμανδία», είπε ένας από τους αξιωματούχους. «Αλλά ίσως αυτό θα υπενθυμίσει στους Ρώσους ότι στην πραγματικότητα πολέμησαν μια φορά με πραγματικούς Ναζί, όχι με φανταστικούς στην Ουκρανία».

Πριν από τον εορτασμό της D-Day, η Γαλλία κάλεσε έναν εκπρόσωπο του Κρεμλίνου του Βλαντιμίρ Πούτιν να παρευρεθεί, με το ενδεχόμενο μιας επίσημης διασταύρωσης με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα είναι επίσης στην εκδήλωση, να είναι ανοιχτό. Δεν είναι σαφές ποιος αξιωματούχος από το Κρεμλίνο θα πάει.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι σημείωσαν ότι η Ρωσία βρίσκεται πάνω από δύο χρόνια στον απρόκλητο πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας. Η εκδήλωση για την D-Day, δηλαδή την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, έχει σκοπό να σηματοδοτήσει τη συλλογική θυσία των συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη διατήρηση της δημοκρατίας. Ειδικότερα, αυτοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία ότι η πρόσκληση στο Κρεμλίνο θα υπονόμευε τη συμβολική φύση μιας εκδήλωσης που επικεντρώνεται στη δημοκρατία και θα δημιουργούσε επιπλοκές που σχετίζονται με τα πρωτόκολλα και τις διπλωματικές δεσμεύσεις.

Εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν, ανώτερα μέλη της ομάδας εθνικής ασφάλειας, ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος, βλέπουν εδώ και καιρό τον Μακρόν ως κάποιον που πιστεύει ότι έχει επιρροή στον Πούτιν. Και ο Λευκός Οίκος έχει αποδεχτεί σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειές του να διατηρήσει μια διπλωματική σχέση με τη Μόσχα, ακόμη και όταν η Ρωσία έχει αποκρούσει τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης και συνεχίζει την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Η απόφαση του Μακρόν να προσκαλέσει έναν Ρώσο εκπρόσωπο στη Νορμανδία έχει ληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα από αυτό το πρίσμα, είπε ο πρώτος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε για το θέμα υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Διαβάστε επίσης:

Σερβία: Σοβαρό σιδηροδρομικό ατύχημα στο Βελιγράδι – 13 τραυματίες

ΗΠΑ: Προειδοποιούν για αυξημένη τρομοκρατική απειλή κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ εν όψει Pride

Γερμανία: Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω πλημμυρών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άκυρο Ζελένσκι, Μακρόν, – Δυσαρέσκεια, Λευκό Οίκο, Ρωσία,akyro zelenski, makron, – dysareskeia, lefko oiko, rosia