Αποσύρθηκε ο ισραηλινός στρατός από το νοσοκομείο Αλ Σίφα αφήνοντας θάνατο και καταστροφή πίσω του (Σκληρές εικόνες)

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σίφα, μετά από πολιορκία 14 ημερών κατά την οποία μάρτυρες και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι έχουν ισοπεδωθεί κτίρια και πτώματα είναι διασκορπισμένα σε όλο το συγκρότημα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν την αποχώρησή τους τη Δευτέρα, λέγοντας ότι τα στρατεύματά τους σκότωσαν μαχητές της Χαμάς και κατέσχεσαν όπλα και έγγραφα πληροφοριών.

«Η βάση των τρομοκρατών στη Σίφα

έχει εξαλειφθεί», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ, επαινώντας την «αποφασιστική και επαγγελματική δράση του Ισραηλινού Στρατού».

Τα ιατρικά συνεργεία εργάζονται για να ανακτήσουν εκατοντάδες πτώματα που είναι διάσπαρτα στους χώρους του Αλ Σίφα, με τουλάχιστον 400 πτώματα να έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα της Γάζας. Ο προσδιορισμός του ακριβούς αριθμού των ανθρώπων που σκοτώθηκαν είναι δύσκολος, πρόσθετουν, επειδή τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν θάψει πτώματα μέσα και γύρω από το συγκρότημα με χώμα και μπάζα που μετέφεραν με μπουλντόζες.

Gaza’s Al Shifa hospital, the ‘House of Healing’ established under the British mandate, was annihilated under the cover of Easter.

Warning: Graphicpic.twitter.com/qHIiQYe0IJ

— Stella Assange #FreeAssangeNOW (@Stella_Assange) April 1, 2024

Ο Ραέντ αλ Ντασάν, διευθυντής επιχειρήσεων στην Πολιτική Άμυνα της Γάζας, είπε στο CNN ότι είναι «σχεδόν αδύνατο» να φτάσουν τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο λόγω κατεστραμμένων δρόμων στην πόλη.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι 900 ύποπτοι μαχητές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που διήρκησε δύο εβδομάδες. Περισσότερα από 500 από αυτά είχαν ταυτοποιηθεί ως μέλη της Χαμάς ή της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ), είπε ο Χαγκάρι τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες είναι «διοικητές και σημαντικοί άνθρωποι».

"Do you know if Hamas were there [in Al Shifa hospital]?"@Tanyaalih: "I am just shocked that we're still having this conversation. [The Israelis] executed tens of people point blank, including one of our colleagues, Dr Ahmed Almaqadma, & his mother, who's also a physician" pic.twitter.com/zqImcL5MH2

— Saul Staniforth (@SaulStaniforth) April 1, 2024

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας είπε ότι περίπου 3.000 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομείο όταν ο Ισραηλινός Στρατός ξεκίνησε την επιδρομή του στις 18 Μαρτίου – η δεύτερη στις εγκαταστάσεις σε σχεδόν έξι μήνες πολέμου με τη Χαμάς.

Αφού ισχυρίστηκε ότι η πρώτη του επιχείρηση τον Νοέμβριο ήταν επιτυχής, ο Ισραηλινός Στρατός τον Ιανουάριο είπε ότι διέλυσε πλήρως τη δομή διοίκησης της Χαμάς στη βόρεια Γάζα – ενώ στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως η Χαμάς επέστρεψε, πυροδοτώντας μια νέα ισραηλινή επίθεση.

Ο Χαντέρ Αλ-Ζα’ανούν, δημοσιογράφος από το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa είπε ότι η σκηνή στο Αλ Σίφα μετά την αποχώρηση του IDF ήταν σαν μια «ταινία τρόμου».

Massive destruction, more than 300 bodies were found, and Al Shifa Hospital was completely burnt.

Israel was there.
Israel committed another genocide.
Israel is a war criminal. #AlShifaHospital pic.twitter.com/54o4aGBcH9

Osama Gaweesh (@osgaweesh) April 1, 2024

«Μπουλντόζες συνέτριψαν πτώματα ανθρώπων παντού γύρω και στην αυλή του νοσοκομείου», είπε ο Αλ-Ζα’ανούν.

Παλαιστίνιοι άρχισαν να φτάνουν στο κατεστραμμένο συγκρότημα για να αναζητήσουν μέλη της οικογένειας που αγνοούνται. «Βρήκαμε ολόκληρες οικογένειες νεκρές και τα σώματά τους έχουν αποσυντεθεί γύρω από το νοσοκομείο», είπαν κάποιοι.

Οι επιζώντες στο συγκρότημα υποσιτίζονται με κάποιους να λένε ότι έπρεπε να μοιράζονται, δίνοντας κυριολεκτικά μάχη, το νερό μεταξύ έξι ατόμων κάθε μέρα.

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη», δήλωσε τη Δευτέρα ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας της Γάζας.Το Αλ Σίφα «καταστράφηκε πλήρως και καίγεται. Πολλά από τα κτίριά του έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή είναι καμένα ολοσχερώς», είπε.

"I myself witnessed victims handcuffed, blindfolded & buried in the hospital yard… in the emergency unit we found dozens of bodies, all of them were handcuffed and blindfolded"

Dr Mohammed Abu Afash from Palestinian Medical Relief on what he saw at Al Shifa this morning pic.twitter.com/jf4R369Ssl

— Saul Staniforth (@SaulStaniforth) April 1, 2024

Οι εικόνες από την περιοχή δείχνουν την εκτεταμένη καταστροφή με καμένα κτίρια μέσα στο συγκρότημα. Περισσότεροι από 30 τραυματίες μεταφέρθηκαν από το Αλ-Σίφα στο Νοσοκομείο Αλ-Αχλί ανατολικά της πόλης της Γάζας, είπε ο Μπασάλ.

Αρκετά αποσυντιθέμενα και παραμορφωμένα πτώματα που ήταν εν μέρει θαμμένα κάτω από τα ερείπια αυτού που κάποτε ήταν οι κατασκευές του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, φαίνονται σε βίντεο που έλαβε το CNN.

Graphic content

Photos showing the remains of Palestinian civilians mass executed by the Israeli army in the Al Shifa Medical Complex in Gaza City.

The Israeli army pulled out from the complex late last night after a deadly two-week onslaught that saw dozens of innocent… pic.twitter.com/3GozW1RsaM

— Quds News Network (@QudsNen) April 1, 2024

Την περασμένη εβδομάδα, κάτοικοι της περιοχής γύρω από την Αλ-Σίφα είπαν στο CNN ότι υπήρχαν σφοδρά πυρά στην περιοχή. Μια οικογένεια είπε ότι το σπίτι της βομβαρδίστηκε και ότι παιδιά -κάποια ακόμα ζωντανά- θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια.

AL SHIFA HOSPITAL 2 WEEK SIEGE LEAVES THE PLACE IN RUINS

OVER 400 BODIES FOUND pic.twitter.com/4dyoLM7lIX

— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) April 1, 2024

Η Χαμάς έχει κατηγορήσει προηγουμένως το Ισραήλ για πλήγμα στόχων «χωρίς να λαμβάνει υπόψη» τους ασθενείς ή το ιατρικό προσωπικό που βρίσκονταν μέσα – ένας ισχυρισμός που επαναλαμβάνεται από τους πολίτες.

«Στρατιωτικά οχήματα πυροβολούν στα παράθυρα των κτιρίων του νοσοκομείου και σε όποιον πιαστεί να κινείται ανάμεσα στους διαδρόμους», είπε στο CNN τον Μάρτιο ο Χαμάντα Αμπντελχάμπι, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος που είχε βρει καταφύγιο στο Αλ-Σίφα.

Τα μη στρατιωτικά κτίρια όπως τα νοσοκομεία προστατεύονται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αλλά μπορεί να χάσουν το καθεστώς προστασίας τους εάν χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη επιβλαβών πράξεων για τον εχθρό. Το Ισραήλ έχει πει ότι οι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιούν τζαμιά, νοσοκομεία και άλλα κτίρια πολιτών για να κρυφτούν από τις ισραηλινές επιθέσεις και να εξαπολύσουν τις δικές τους. Η Χαμάς έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς.

Ο IDF είπε ότι τα στρατεύματά του «σκότωσαν τρομοκράτες σε κοντινές συγκρούσεις, εντόπισαν πολλά όπλα και έγγραφα πληροφοριών σε όλο το νοσοκομείο, ενώ απέτρεψαν τη ζημιά σε πολίτες, ασθενείς και ιατρικές ομάδες». Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις του μέσα και γύρω από τα νοσοκομεία ήταν μια «ακριβής» αντιτρομοκρατική αποστολή και ότι είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά των πολιτών.

Διαβάστε επίσης:

Απειλή και για τη Δύση ο ISIS-K – Η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει την Μόσχα για τρομοκρατική απειλή

Παρασκηνιακές κινήσεις Νετανιάχου για κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

«Σύνδρομο της Αβάνας»: Έρευνα συνδέει τη μυστηριώδη ασθένεια που «χτυπάει» αμερικανούς διπλωμάτες με μονάδα ρωσικής αντικατασκοπείας (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποσύρθηκε, Αλ Σίφα, Σκληρές,aposyrthike, al sifa, sklires