Τριαντάλεπτη επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου ενόψει της ισραηλινής επιχείρησης στη Ράφα – Ύστατη προσπάθεια για την αποτροπή της

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για περίπου 30 λεπτά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ιστότοπος Axios.

Επί τάπητος τέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και παλαιστίνιων κρατουμένων και οι προετοιμασίες του Ισραήλ για χερσαία εισβολή στη Ράφα, όπως δήλωσαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Σχετικά με την χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, ο Μπάιντεν φέρεται να επανέλαβε στον Νετανιάχου να μην προχωρήσει.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο,

ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε να ανοίξει ξανά το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, το οποίο έκλεισε την Κυριακή μετά από επίθεση της Χαμάς σε κοντινό φυλάκιο που σκότωσε τέσσερις στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ για να συναντηθεί με τον Νετανιάχου και την πολεμική ηγεσία, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια επιχείρηση στη Ράφα, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιχειρήσει να αποτρέψει εδώ και μήνες.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν συνοικίες στο ανατολικό τμήμα της Ράφας, προειδοποιώντας πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για τη διεξαγωγή εκεί μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είναι αναγκαία λόγω της απόρριψης από τη Χαμάς των προτάσεων για κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας οι οποίες προέβλεπαν την απελευθέρωση κάποιων από τους ομήρους που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, αναφέροντας, μάλιστα, ότι μετέφερε το μήνυμα αυτό στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη νύκτα.

Ο ισραηλινός στρατός, που ετοιμάζει ευρεία επίθεση εναντίον της Ράφα, ξεκίνησε «επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας» για την απομάκρυνση «προσωρινά» περίπου 100.000 ανθρώπων από το ανατολικό τμήμα της πόλης αυτής, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας τους να μετακινηθούν προς τις «ανθρωπιστικές ζώνες». «Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Πρόκειται για μια επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας», υποστήριξε, ενώ όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των ανθρώπων που αφορά η επιχείρηση, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απάντησε ότι «οι εκτιμήσεις είναι γύρω στους 100.000 ανθρώπους (…) αυτή τη στιγμή».

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο στρατός είχε επισημάνει ότι «ενθαρρύνει τους κατοίκους της ανατολικής Ράφα να μετακινηθούν προς τις διευρυμένες ανθρωπιστικές ζώνες», διευκρινίζοντας ότι «οι εκκλήσεις για προσωρινή μετακίνηση προς την ανθρωπιστική ζώνη γίνονται μέσω φυλλαδίων, SMS, τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων στα αραβικά μέσω του Τύπου».

Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την εισβολή στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κάλεσε το πρωί τους κατοίκους πολλών συνοικιών αυτής της πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να τις εκκενώσουν.

«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να παρέμβει για να εμποδίσει αυτές τις σφαγές, για τις οποίες προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες», αναφέρει η παλαιστινιακή προεδρία, όπως μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, διευκρινίζοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εντείνει τις «εντατικές» συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της σε αυτό το θέμα.

Νωρίτερα, η Χαμάς ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ράφας δεν θα ισοδυναμεί με «περίπατο» για τις ισραηλινές δυνάμεις και επισήμανε ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους εκεί.

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της Χαμάς Ιζάτ αλ Ρασίκ δήλωσε σήμερα πως οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην πόλη της Ράφας, στη νότια Γάζα, θα θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία.

«Σθεναρά αντίθετο» το Παρίσι

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα τη «σθεναρή αντίθεσή» της σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που το Ισραήλ ξεκίνησε σε αυτήν την πόλη μια επιχείρηση εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Το Παρίσι υπενθυμίζει «ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός ενός άμαχου πληθυσμού συνιστά ένα έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ράφας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα «μπορούν και πρέπει» να ενεργήσουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο.

«Οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ προς αμάχους στη Ράφα προμηνύουν τα χειρότερα: περισσότερο πόλεμο και λιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία επιχείρηση» στη Ράφα, έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε μια ανάρτηση στο Χ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, μπορούν και πρέπει να ενεργήσουν για να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Οκτώ νεκροί και 11 τραυματίες από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

Βέλγιο: Φοιτητές κατέλαβαν το πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ της Παλαιστίνης

Βρυξέλλες, Πεκίνο και Παρίσι «ψάχνονται» για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα

Keywords
Τυχαία Θέματα