ΠΟΕΔΗΝ: «Πλημμύρισε» με ράντζα το Αττικό σήμερα – 85 ασθενείς σε φορεία στην εφημερία

Μετά το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» που είχε «πλημμυρίσει» με ράντζα στην εφημερία του πριν από λίγες ημέρες, σήμερα άλλο ένα νοσοκομείο, το Αττικόν, έχει 85 ασθενείς πάνω σε φορεία στους διάδρομους.

Η έλλειψη προσωπικού αλλά και η εμπιστοσύνη των πολίτων στα μεγάλα μάχιμα νοσοκομεία διαιωνίζει το χρόνιο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ): «Σήμερα στο Αττικόν

νοσοκομείο έχουν καταγραφεί 85 ράντζα, μετά από εφημερία. Σε πολλά νοσοκομεία ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα, φορεία στις παθολογικές κλινικές, ενω σε πολλά άλλα παραμένουν οι ασθενείς επί ημέρες πάνω σε φορεία στα επείγοντα, ή νοσηλεύονται στη διασπορά, δηλαδή σε κλινικές άλλων παθήσεων, όπως χειρουργικές, μαιευτικές με μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο ίδιος επισημαίνει για άλλη μια φορά τον κίνδυνο διασποράς νοσοκομειακών λοιμώξεων ενώ ζητάει την πρόσληψη μόνιμο προσωπικού: «Είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και θανάτους εξ αιτίας αυτών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Οι λόγοι που αντιμετωπίζουμε αυτή τη δυσχερή και επικίνδυνη κατάσταση», όπως αναφέρει, «είναι οι εξής:

1. Πολλά από τα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα και λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών.

Παράδειγμα τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας «Αγιος Ανδρέας» και Ρίο, εξυπηρετούν παθολογικά και άλλα περιστατικά από όλη τη Δυτική Ελλάδα, επειδή πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις Έτσι τα δύο αυτά νοσοκομεία κάθε επόμενη ημέρα εφημερίας στα επείγοντα γεμίζουν φορεία με νοσηλευόμενους ασθενείς που παραμένουν εκεί επί ημέρες.

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για να μην αναπτύξουν ράντζα αναγκάζονται και νοσηλεύουν τα παθολογικά περιστατικά σε χειρουργικές κλινικές και οι λοιμώξεις στα ύψη.

2. Διαθέτουμε λιγότερα ανεπτυγμένα νοσοκομειακά κρεβάτια από όσα χρειαζόμαστε και μάλιστα πολλά εξ αυτών λειτουργούν με επισφάλεια λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Στο ΕΣΥ λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους και ο μέσος όρος λειτουργούντων νοσοκομειακών κλινών στην ΕΥΡΩΠΗ είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.

3. Λουκέτο σε νοσοκομεία: Εμείς κλείναμε νοσοκομεία και παθολογικές κλινικές τη περίοδο των μνημονίων, που δεν τα ανοίξαμε ούτε μετά την πανδημία. Τα θυμηθήκαμε για λίγο τα κλειστά νοσοκομεία στη πανδημία, τα ανοίξαμε χωρίς ασφαλείς προϋποθέσεις νοσήλευσαν για ένα διάστημα περιστατικά κορονοϊού και ξανακλείσανε (Δυτικής Αττικής).

4. Στα νοσοκομεία παραμένουν επί μακρόν πάνω από 500 άτομα πρώην ασθενείς που αρνούνται να πάρουν εξιτήριο επειδή δεν έχουν που να πάνε».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, «το μείζον αυτό πρόβλημα θα επιλυθεί με την ανάπτυξη περισσότερων νοσοκομειακών κλινών με ασφάλεια, τις προσλήψεις προσωπικού, την μονιμοποίηση συμβασιούχων, την αύξηση μισθών, κίνητρα, ένταξη στα ΒΑΕ».

Διαβάστε επίσης:

Παρβοϊός: Και άλλο παιδί νοσηλεύεται στο Ωνάσειο – Εκδήλωσε μυοκαρδίτιδα

Τελευταία στις Κλινικές μελέτες η Ελλάδα: Από τα 44 δις ευρώ το χρόνο που επενδύονται στην Ε.Ε, παίρνει μόνο 100 εκατ. ευρώ

Νικολαρόπουλος καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας: «Υψηλό τίμημα για την υγεία τους πληρώνουν οι πολίτες»

Keywords
Τυχαία Θέματα