ΣΥΡΙΖΑ: Πώς διαβάζουν τα μηνύματα Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ – Ποντάρουν σε μείωση της ψαλίδας, ως «πρώτο βήμα» ανατροπής

Δεν είναι μόνο η σταθεροποίηση στην δεύτερη δημοσκοπική θέση που κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αισιοδοξεί το τελευταίο διάστημα για μια καλή καταγραφή στις ευρωεκλογές που θα αντιστρέψει την εικόνα κατάρρευσης που υπήρξε μετά την ανάδειξη Κασσελάκη στην ηγεσία και έως το Συνέδριο.

Είναι παράλληλα και η άνοδος που τον δείχνει να αγγίζει το 16% – όταν πριν λίγο καιρό φλέρταρε ακόμη και με μονοψήφια ποσοστά –  στοιχείο που κάνει τον πήχη του 17,8%

(το ποσοστό του Ιουνίου 2023) να δείχνει πιο εφικτό. Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται, μάλιστα, βέβαιος ότι μπορεί να ξεπεραστεί κατά πολύ.

Είναι όμως και οι ενδείξεις όλο και μεγαλύτερης φθοράς της ΝΔ που επίσης αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στα μηνύματα που εκπέμπει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα, ταυτίζοντας την διατήρηση της εκλογικής ισχύος της κυβερνητικής παράταξης με την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η μεγάλη ανησυχία του Μαξίμου για τη δημοσκοπική πτώση δεν κρύβεται. Αντιθέτως βλέπουν ως «αποκαλυπτικό στοιχείο» αυτής της ανησυχίας την στρατηγική της ΝΔ η οποία επιχειρεί να προσδώσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών στις προσεχείς ευρωεκλογές προκειμένου να αποτρέψει την χαλαρή ψήφο και να πετύχει μεγαλύτερη συσπείρωση. Θεωρούν, ειδικότερα, ότι ήταν πολύ χαρακτηριστική η επιλογή του πρωθυπουργού «να θέσει διλήμματα εθνικών εκλογών» στο κλείσιμο του Συνεδρίου της ΝΔ. Και σημειώνουν ως αποκορύφωμα του συναγερμού που σήμανε με την ομιλία του ο πρωθυπουργός, την αξιοποίηση του προσωπικού «χαρτιού», δηλαδή την αναφορά του πως «πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας, (…) κρύβεται και το δικό μου όνομα».

Πιστεύουν περαιτέρω ότι τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η ΝΔ βρίσκεται σε «πορεία αποσυσπείρωσης» καθώς στην κοινωνία «καταγράφει μια σειρά από κρίσιμες αποτυχίες: τεράστια ακρίβεια, καταρράκωση των θεσμών, με υποκλοπές και παρεμβάσεις στις Αρχές, διευρυμένη ανασφάλεια». Επιπρόσθετα σε αυτά, ως χωριστό κεφάλαιο, το «έγκλημα των Τεμπών», εκτιμούν, «οδηγεί σε απώλεια αξιοπιστίας για την κυβέρνηση και σε ένα ανεξίτηλο στίγμα κοινωνικής καταδίκης».

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τον χαρακτήρα εθνικής ψήφου στις προσεχείς ευρωκάλπες: Και τα άλλα κόμματα δίνουν τέτοιο χαρακτήρα σε αυτές τις εκλογές, «με πρώτο τον κ.Μητσοτάκη», είπε χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα Βούλα Κεχαγιά και «είναι σαφές πως δε μπορούμε να αμελήσουμε από την προεκλογική συζήτηση και τα προβλήματα του ελληνικού λαού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμούμε το πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει την ζωή μας στη χώρα μας». «Είναι αλληλένδετα», είπε, «είμαστε κράτος – μέλος της ΕΕ και το εάν η Ευρώπη θα αυξήσει τις δαπάνες της για την άμυνα, αν έχει ευρωπαϊκό στρατό ή αν έχει ευαισθησίες για το κράτος δικαίου είναι θέματα που μας αφορούν».

Ικανοποίηση για Κρήτη – Θετικό κλίμα κι εκεί που δεν υπήρχε απήχηση στο παρελθόν

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο από την περιοδεία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κρήτη. Κύκλοι, επισημαίνουν μάλιστα ότι «ακόμη και σε περιοχές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είχε μέχρι τώρα ιδιαίτερη εκλογική απήχηση, το κλίμα ήταν αισθητά θετικό», και επισημαίνουν πως αυτό εντείνει την αισιοδοξία των στελεχών της Κουμουνδούρου και προσωπικά του Προέδρου. Με αυτή την αισιοδοξία συνδέεται άλλωστε, εξηγούν, και το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πως «η Κρήτη θα μιλήσει δυνατά και θα πει ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική δημοκρατική ανατροπή».

«Άλλο διαφορά στις 25 μονάδες κι άλλο στις 10 ή 15»

Τα παραπάνω κάνουν ουσιαστικά την ηγεσία να αισιοδοξεί για μείωση της ψαλίδας. Πλέον αυτό που λέγεται, διορθώνοντας κάπως τις δηλώσεις Κασσελάκη περί «μεγάλης ανατροπής», είναι πως τυχόν μείωση της ψαλίδας θα σημάνει ένα πρώτο βήμα για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά αναφέρθηκε σε φιλόδοξα σενάρια: «Αν μειωθούν τα ποσοστά της ΝΔ αισθητά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και υπάρξει μια αξιοσημείωτη παρουσία και καταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές, αν αυτή η ψαλίδα μειωθεί θα δημιουργήσει άλλες συνθήκες γενικά στο πολιτικό σκηνικό. Είναι άλλο η απόσταση να είναι είκοσι και εικοσιπέντε μονάδες και άλλο δέκα ή δώδεκα ή δεκαπέντε».

Ο Κασσελάκης παρουσιάζει σε 3 δόσεις τους υποψηφίους των προκριματικών

Στο μεταξύ η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη των υποψηφίων Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ξεκινήσει και οι υποψήφιοι των προκριματικών που συμπεριλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο της Αττικής θα παρουσιαστούν από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, σε τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις.

Σήμερα, πραγματοποιείται η πρώτη εκδήλωση, η οποία θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου της Νέας Ιωνίας στις 19:30.

Ακολουθεί αύριο η 2η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Περιστέρι, στην Πλατεία Δημαρχείου, στις 20:00.

Η 3η  εκδήλωση, με την οποία θα ολοκληρωθεί η παρουσίαση των υποψηφίων της Αττικής, θα γίνει στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, την Πέμπτη (11/4) στις 19:30.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: «Τα ψέματα Μητσοτάκη στους ακρίτες της Γαύδου για την τηλεκπαίδευση»

Μητσοτάκης από Ρόδο: Η κυβέρνηση δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια – Να μην πάρουμε αψήφιστα τις ευρωεκλογές

Εξηγήσεις για τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν πλημμυροπαθείς της Λάρισας ζητά το ΠΑΣΟΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Πώς, Μητσοτάκη, ΝΔ – Ποντάρουν,syriza, pos, mitsotaki, nd – pontaroun