Επιστήμονας της NASA: Ανυπομονώ να μάθω για τον διαστημικό τομέα στην Κύπρο

Οι ανακαλύψεις που θα γίνουν την επόμενη δεκαετία στον τομέα του διαστήματος αλλάξουν την αντίληψή μας για το Σύμπαν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η επιστήμονας της NASA, Δρ. Αλεξάντρα Λόκγουντ, η οποία θα επισκεφθεί την Κύπρο μεταξύ 19-24 Μαΐου.

Η Δρ. Αλεξάντρα Λόκγουντ είναι επιστήμονας

για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA στο Επιστημονικό Ινστιτούτο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη.  Αυτή την περίοδο, εργάζεται στα κεντρικά γραφεία της NASA στη Διεύθυνση Επιστημονικών Αποστολών.  Θα βρίσκεται στην Κύπρο μέσω της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία και του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ενόψει της επίσκεψής της στην Κύπρο, η Δρ Λόκγουντ είπε ότι θα έχει πολλές επαφές στο νησί, όπως με τον Επικεφαλής Επιστήμονα της Κύπρου για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία και διακεκριμένους επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς αλλά και φοιτητές από όλη την Κύπρο.

"Ανυπομονώ να μάθω περισσότερα για τον διαστημικό τομέα στην Κύπρο από την εκπαίδευση, την ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά και την επιστημονική έρευνα. Θα μιλήσω για τις προτεραιότητες και τα υπό εξέλιξη έργα της NASA, θα μοιραστώ επιστημονικές γνώσεις, διδάγματα και βέλτιστες πρακτικές από τη δουλειά μου στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb".

Η Δρ Λόκγουντ, η οποία είναι επιστήμονας για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να εξηγήσει πώς αυτό το σύγχρονο τηλεσκόπιο άλλαξε την κατανόησή μας για το Σύμπαν.

Το τηλεσκόπιο Webb, απάντησε, έχει ήδη φέρει επανάσταση στην αστρονομία δείχνοντάς μας τους πιο απομακρυσμένους γαλαξίες στο Σύμπαν, ανακαλύπτοντας ατμόσφαιρες σε στερεούς εξωπλανήτες και ανοίγοντας νέες γνώσεις για τη διαδικασία σχηματισμού άστρων και πλανητών.

«Το τηλεσκόπιο Webb, με τους μεγάλους καθρέφτες και τα ευαίσθητα υπέρυθρα όργανά του, επιτρέπει στους αστρονόμους όχι μόνο να ανακαλύπτουν νέα ουράνια αντικείμενα, αλλά και να κατανοούν πραγματικά από τι αποτελούνται - τη χημική τους σύνθεση δηλαδή - χρησιμοποιώντας ειδικούς φασματογράφους σε διάφορα μήκη κύματος», επεσήμανε.

Ερωτηθείσα ποια πιστεύει ότι θα είναι τα επόμενα σημαντικά ορόσημα στον τομέα του διαστήματος για ολόκληρη την ανθρωπότητα, είπε αρχικά ότι είναι ενθουσιασμένη από το γεγονός ότι η NASA επιδιώκει τη σύνδεση της επιστήμης και της εξερεύνησης.

«Καθώς επιστρέφουμε στη Σελήνη με ανθρώπους, και το κάνουμε σε συνεργασία με τη βιομηχανία, νομίζω ότι θα μάθουμε νέα πράγματα για εμάς και το ηλιακό μας σύστημα», τόνισε.

Η Δρ Λόκγουντ σημείωσε ότι στην επιστήμη, «εργαζόμαστε σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους μας για να αναζητήσουμε σημάδια ζωής κοντά και μακριά και να τα συσχετίσουμε με τις δικές μας εμπειρίες και τη Γη».

«Οι ανακαλύψεις που θα έρθουν, την επόμενη δεκαετία και μετά, θα μας δώσουν μια νέα αντίληψη για το Σύμπαν μας», συνέχισε.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο, η Αμερικανίδα επιστήμονας, θα συναντηθεί με  κυβερνητικούς αξιωματούχους, άτομα από την επιστημονική κοινότητα, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και φοιτητές κάνοντας ομιλίες, παρουσιάσεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που θα συντονίζονται από το Τμήμα Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Το κοινό είναι ευπρόσδεκτο να παρακολουθήσει εκδήλωση με τη συμμετοχή της  Δρ. Λόκγουντ το βράδυ της Τετάρτης 22 του Μάη που φιλοξενείται στο CYENS στη Λευκωσία.

Η Δρ Λόκγουντ έλαβε πτυχίο Φυσικής και Αστρονομίας από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) στις Πλανητικές Επιστήμες, όπου η έρευνά της επικεντρώθηκε στην κατανόηση των πλανητικών συστημάτων και στον χαρακτηρισμό των εξωπλανητών.

Πριν ενταχθεί στην ομάδα του τηλεσκόπιου Webb, εργάστηκε στο Κοινό Πολικό Δορυφορικό Σύστημα της NOAA/NASA και στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας King Abdullah στη Σαουδική Αραβία.

Επίσης, πρωταγωνίστησε στο The PhD Movie, μια  ταινία δράσης βασισμένη στο δημοφιλές webcomic www.phdcomics.com, που έγινε η αρχή του ταξιδιού της στον τομέα της επικοινωνίας. Επιπλέον, έχει μια σειρά στο YouTube, έχει κάνει δύο ομιλίες στο TED και είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια αφήγησης επιστημονικών ιστοριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα