Κίνδυνος από τα εμφιαλωμένα νερά– Νέα παρέμβαση της Foodwatch

Νέα επίθεση στον κολοσσό τροφίμων Nestlé εξαπέλυσε η ΜΚΟ προστασίας των καταναλωτών και προώθησης υψηλής ποιότητας και υγιεινών τροφίμων, Foodwatch, για τα μολυσμένα εμφιαλωμένα νερά. Με επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nestlé Γερμανίας Christoph Ahlborn και την εκπρόσωπο Τύπου για τη διατροφή και την υγεία της πολυεθνικής, Rebekka Schuh, η Οργάνωση τους καλεί να ανακαλέσουν από την αγορά της Γερμανίας όλα τα εμφιαλωμένα νερά της Nestlé και τους προτρέπει να απαντήσουν, πόσο μολυσμένο νερό και σε ποιες περιοχές

έχει πουληθεί.

Η επιστολή είναι συνέχεια του παγκόσμιου σάλου που έχει ξεσπάσει τα δημοφιλή νερά της Nestle τα οποία εξάγονται από τη Γαλλία σε ολόκληρο τον κόσμο και τα οποία όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια, κόπρανα, φυτοφάρμακα και χημικά, αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί και παράνομες μέθοδοι για την εμφιάλωσή τους. Σύμφωνα με την έκθεση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES, οι πηγές των νερών της Nestle, ήταν μολυσμένες. Συγκεκριμένα, οι πηγές νερού της μάρκας Perrier είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μολυσμένες με χημικές ουσίες. Πρόσφατα μάλιστα η Nestle κατέστρεψε δύο εκατομμύρια μπουκάλια Perrier λόγω “μόλυνσης της πηγής”. Και δεν είναι μόνο η Nestle. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις  μία στις τρεις εταιρείες της Γαλλίας χρησιμοποιούν απαγορευμένες και «δόλιες» μεθόδους καθαρισμού του φυσικού μεταλλικού νερού. Είναι ενδιαφέρον δε το γεγονός, πως κανείς δεν θα γνώριζε τίποτα εάν πρώην εργαζόμενοι δεν “κάρφωναν” στις αρχές αυτές τις πρακτικές.

Οι Γαλλικές αρχές γνώριζαν αυτά τα θέματα πολύ πριν δουν το φως της δημοσιότητας. Η Nestle βρέθηκε και στο στόχαστρο ομαδικής αγωγής στις ΗΠΑ η οποία ισχυρίζεται ότι ο πολυεθνικός όμιλος τροφίμων και ποτών παραπλάνησε τους καταναλωτές ως προς την καθαρότητα του μεταλλικού νερού Perrier, επειδή το νερό στην πραγματικότητα προέρχεται από μία μολυσμένη πηγή που απαιτεί φιλτράρισμα και επεξεργασία.

Μετά από τις αποκαλύψεις, η Foodwatch Γαλλίας  υπέβαλλε μήνυση  για εννέα αδικήματα στο Ειρηνοδικείο του Παρισιού, μεταξύ των οποίων σαφής παραβίαση των κανονισμών, εξαπάτηση των καταναλωτών,  οικονομικά οφέλη και πρόθεση εξαπάτησης, καθώς οι εταιρείες απέκρυψαν τις διαδικασίες φιλτραρίσματος από τους επιθεωρητές και φρόντιζαν να μην δίνουν πληροφορίες σε καταναλωτές ή λιανοπωλητές.

Χθες το απόγευμα, η Foodwatch, με νέα ανακοίνωση καλεί τους καταναλωτές σε ψήφισμα, συγκεντρώνοντας υπογραφές (μέσα σε λίγες ώρες συγκέντρωσε πάνω από 13.000)  προκειμένου να ανακληθούν όλα τα εμφιαλωμένα νερά της συγκεκριμένης εταιρείας. Η Οργάνωση αναφέρει:

«Με τη γνώση των γαλλικών αρχών, η Nestlé και άλλοι κατασκευαστές μεταλλικού νερού στη Γαλλία παραποιούν μεταλλικό νερό: αντλούν νερό από μολυσμένες πηγές, το καθαρίζουν και το πουλούν ως «φυσικό μεταλλικό νερό. Έλλειψη νερού, πάρα πολλά φυτοφάρμακα, υπολείμματα λιπασμάτων – τα υπόγεια ύδατα της Ευρώπης είναι σε κακή κατάσταση. Προφανώς γίνεται δύσκολο για πολλές εταιρείες να βρουν αρκετό καθαρό νερό πηγής για να διατηρήσουν την επικερδή επιχείρηση εμφιαλωμένου νερού τους σε λειτουργία. Και τώρα καταφεύγουν σε παράνομες μεθόδους. Δεν είναι περίεργο: οι μάρκες πολυτελείας όπως το νερό Nestlé Perrier πωλούνται συχνά για αρκετά ευρώ το λίτρο. Το ίδιο νερό, βγαίνει από τη βρύση για λιγότερο από ένα σεντ. Μια επικερδής επιχείρηση. Είναι προφανές ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία »

Και η οργάνωση τονίζει «μια εσωτερική κυβερνητική έκθεση από τη γαλλική επιθεώρηση τροφίμων δείχνει ότι η πλειονότητα των πηγών μεταλλικού νερού στη Γαλλία είναι μολυσμένες – με υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βακτήρια.  Στη Γαλλία, οι αρχές διέταξαν τώρα να καταστραφούν χιλιάδες παλέτες νερού Nestlé Perrier επειδή, για παράδειγμα, δεν μπορούν να αποκλειστούν υπολείμματα βακτηρίων ή φυτοφαρμάκων στο προϊόν. Η ίδια η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία ή ότι δεν υπήρξε ποτέ. Ωστόσο, γνωρίζουμε τέτοιες διαβεβαιώσεις από άλλες περιπτώσεις. Και προκαλεί σκέψεις ότι κατά τα άλλα η Nestlé παραμένει σιωπηλή για την απάτη».

Σύμφωνα με την Οργάνωση Foodwach, οι γαλλικές αρχές κάλυψαν τα γεγονότα για χρόνια, παρόλο που γνώριζαν την απάτη. Μόνο τώρα που οι ερευνητές αποκάλυψαν την υπόθεση, οι αρχές αναλαμβάνουν δράση. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη ευρωπαϊκό προειδοποιητικό μήνυμα από τη Γαλλία που θα ήταν κατάλληλο σε μια τέτοια περίπτωση.

Όταν ρωτήθηκε από τη foodwatch, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν ανέλαβε την ευθύνη για την υπόθεση. Το γραφείο υποστηρίζει ότι δεν έχει πληροφορίες για την υπόθεση και παρέπεμψε στις κρατικές αρχές.  Η υπόθεση είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα οργανωμένης ανευθυνότητας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια των τροφίμων, τονίζει η οργάνωση.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαία Επίτροπος για την ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη σε απάντησή της σε σχετικό ερώτημα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Επιτροπή κάλεσε τις γαλλικές αρχές να παρουσιάσουν τις δράσεις που έχουν λάβει στις 30 Απριλίου 2024. Με την ευκαιρία αυτή, η Επιτροπή θα καλέσει όλα τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τους ελέγχους τους στα φυσικά μεταλλικά νερά και να αναφέρουν τυχόν κρούσματα των μη συμμορφώσεων που εντοπίστηκαν» αναλόγως.

Πηγή: cibum.gr
 

Keywords
Τυχαία Θέματα